Belgija, kurios Antverpeno ir Zėbriugės uostai yra didžiulių prekybos su JK srautų vartai, yra viena iš ES šalių, labiausiai pažeidžiamų kietojo „Brexito“ atveju, rašo „Reuters“.

„Centrinis bankas skaičiuoja, kad kietasis „Brexitas“ Belgijai kainuotų 0,9 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Patys optimistiškiausi skaičiavimai rodo, kad perkamoji galia sumažėtų 0,4 proc., o pesimistiškiausi - 2,5 proc. Tai yra kaina, kurią belgai sumokės už britų sprendimą palikti bendrąją rinką“, - sakė H. Geeromsas.

Belgijos eksportas į JK pernai sudarė 31,5 mlrd. eurų, o iš Zėbriugės į Jungtinę Karalystę kasdien išplaukia apie 4 tūkst. jūrinių konteinerių. Anksčiau Leveno universiteto mokslininkai skaičiavo, kad „Brexitas“ be sutarties Belgijoje gali nurėžti iki 28 tūkst. darbo vietų.

Tuo metu Belgijos premjeras Charlesas Michelis tikino, kad jos vyriausybė skuba ruoštis blogiausiam JK išstojimo iš Bendrijos scenarijui, tačiau, pripažino jis, problemų yra.

„Turiu aiškiai pasakyti - žinau, kad susiduriame su problemomis. Tai nebus lengvas pasivaikščiojimas, ir mes tai puikiai žinome“, - sakė Ch. Michelis.

Jei britų parlamentas nepatvirtins „Brexito“ sutarties iki penktadienio, ES „Brexitą“ leis atidėti tik iki balandžio 12 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)