Vilniuje tokios iniciatyvos niekada nebuvo svarstomos

Vilniaus miesto savivaldybės Saugaus miesto departamento Administracinės veiklos skyriaus vedėjas Gintaras Leperskas tikina, kad tokių iniciatyvų kaip Taline Lietuvos sostinėje nėra buvę, todėl apie jas ir nebuvo niekad svarstoma.

Pasidomėjus, kada vienkartinio plastiko draudimas galėtų atsirasti Vilniuje, G. Leperskas tikslios tikėtinos datos tokiai permainai nenurodė ir komentavo, jog tam, kad toks draudimas Vilniuje galėtų atsirasti, reikia, kad miesto taryba pakeistų Tvarkymo ir švaros taisykles bei įtvirtintų tokį draudimą.

Į klausimą, ar tikrai visų viešų renginių metu organizatoriai užtikrina žmonėms galimybę rūšiuoti kiekvienoje atliekų surinkimo vietoje, G. Leperskas atsakė tik tiek, kad renginių organizatoriai privalo palaikyti švarą ir tvarką viso renginio metu. Anot pašnekovo, renginiui pasibaigus, organizatoriai įsipareigoja per valandą nuo renginio pabaigos sutvarkyti renginio teritoriją, surinkti ir išvežti šiukšles.

Gintaras Leperskas

„Vilnius sveikina gražią Talino iniciatyvą tokiu būdu spręsti vienkartinių plastikinių indų naudojimo problemą sostinėje”, – teigė G. Leperskas.

Kaunas plastiko surinkimą reguliuoja

Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė patikino, kad savivaldybė bendrauja su verslo atstovais bei ieško alternatyvų vienkartiniam plastikui viešų renginių metu: „Iki 2021 metų Europos komisija užsibrėžusi tikslą ženkliai sumažinti plastiko naudojimą Europos Sąjungos šalyse, siekiant sumažinti taršą. Natūralu, jog tiek verslas, tiek ir viešasis sektorius judės šio tikslo link.

Šiuo metu kalbamės su verslu, aiškinamės ar yra galimybių atsisakyti plastiko, jį pakeičiant draugiškesne aplinkai medžiaga. Drausti vienkartinio plastiko indus renginiuose, kol nėra alternatyvų, būtų paprasčiausiai neprotinga, tačiau griežčiau kontroliuojame plastiko surinkimą ir rūšiavimą dideliuose renginiuose.”

R. Savickienė patikino, kad viešų renginių metu Kauno savivaldybė reikalauja, kad atliekų surinkimo vietose stovėtų rūšiavimo konteineriai. „Tuo tarpu Talino iniciatyvą vertiname gerai, juk visi norime gyventi švarioje, neužterštoje aplinkoje”, – apibendrino pašnekovė.

Klaipėda apie draudimą diskutuos kitąmet

„Pritariame bet kokiai iniciatyvai, kuri skatina gyventojus atsakingiau vartoti, kelia jų sąmoningumą bei mažina atliekų susidarymo kiekius. Džiugu, kad šalis – mūsų sesė – ėmėsi tokios iniciatyvos. Tikiu, kad kol Lietuva ir Klaipėda paseks šiuo pavyzdžiu, kaip tik bus paaiškėję visi tokios naujovės trūkumai. Tad, jei pastarųjų atsiras, mūsų šalis galės jų nebepakartoti“, – teigia Klaipėdos miesto savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė.

Klaipėda ryte, po Jūros šventės

Pašnekovė nurodė, kad Klaipėdoje apie vienkartinio plastiko draudimą viešų renginių metu bus pradėta diskutuoti su visuomene ir verslininkais kitais metais, rengiant Klaipėdos miesto atliekų tvarkymo planą.

„Šiemet galime tik skatinti būti sąmoningiems ir prisidėti prie atliekų kiekio mažinimo. Dabar renginių metu galima naudotis esama rūšiavimo sistema bei papildomai yra pastatomi atliekų tvarkymo konteineriai”, – patikino R. Jievaitienė.

Šiauliai: Talinas – progresyvi sostinė

Šiaulių savivaldybės Švietimo, kultūros ir mokslo departamento direktorė Asta Lesauskienė sako, kad bent jau šiemet vienkartinio plastiko draudimo viešų renginių metu įteisinti neplanuojama: „Tarpusavio sutartyse, ar kitomis formomis mes numatome pateikti (renginių organizatoriams – DELFI) rekomendacijas dėl neperdirbamų plastiko gaminių ribojimo, keičiant juos vienkartiniais indais ir stalo įrankiais iš perdirbamų arba bioskaidžių medžiagų.”

A. Lesauskienė patikino, kad Šiauliuose jau anksčiau buvo pasiūlyta panašaus pobūdžio iniciatyvų viešiems renginiams, tačiau pastarosios nebuvo sistemingos: „Pavyzdžiui, viename paskutiniųjų renginių šiauliečiai buvo vaišinami vaistažolių arbata. Ateinantieji buvo raginami atsinešti daugkartinius puodelius, kad nereikėtų naudoti vienkartinių.

Matant Taline priimtus sprendimus, galima galvoti ir apie tolimesnius žingsnius, kurie, kol nebuvo estų sukurto precedento, gal būtų atrodę kiek keistokai.”

Vienkartiniai plastikiniai indai

Pašnekovė nurodė, kad šiuo metu viešuosius renginius aptarnaujantys atliekų vežėjai, surinktas atliekas rūšiuoja savo rūšiavimo linijose. Prieš prasidedant naujam viešų renginių sezonui, Šiaulių savivaldybė atliko preliminarius skaičiavimus dėl galimybės renginių metu užsakyti rūšiavimo konteinerių. Tikrai sudaryti žmonėms rūšiavimo galimybę šiemet numatoma bent jau savivaldybės organizuojamuose renginiuose.

Talinas ir toliau stengiasi pateisinti progresyvios sostinės vardą. Puikių idėjų gimsta įvairiuose miestuose, tik ne visur, ne visada jos įgauna tinkamą pagreitį. Šiuo atveju žengtas žingsnis, kuris tapo pavyzdžiu kitiems miestams. Tokį sprendimą tikrai nėra labai sudėtinga įgyvendinti, o jo nauda aplinkai – neabejotina”, – tikino A. Lesauskienė.

Panevėžys nemato alternatyvų vienkartiniam plastikui

Talino miesto valdžios sprendimas skelbia, kad renginių metu bus leidžiama naudoti tik biologiškai yrančius indus, kurie gali būti kompostuojami ir atitinka ekologinius standartus. Vienkartinius plastikinius indus ketinama Taline keisti į indus iš kartono, medžio, bambuko, palmių lapų, cukranendrių ar kitų kompostuojamų medžiagų.

Vis dėlto Panevėžio Miesto infrastruktūros plėtros skyriaus vyr. specialistės Vilijos Gylienės nuomone, alternatyvos vienkartiniam plastikui dar nėra, todėl tokiu draudimu Panevėžyje problemos išspręsti nepavyktų.

„Apie vienkartinio plastiko draudimą Panevėžyje viešų renginių metu nesvarstėme. Manome, kad didesnė problema yra parduodamas maistas išsinešti vienkartinėse pakuotėse, kava. Pastaraisiais metais skveruose, parkuose padaugėjo surenkamų tokių atliekų.

Kava

Miesto renginiai vyksta dažniausiai tose vietose, kur įrengtos atliekų surinkimo konteinerių aikštelės, jose pastatyti rūšiavimo konteineriai. Jeigu renginys didelis ir planuojama, kad atliekų bus daug, rūšiavimo konteineriai pastatomi ir renginio teritorijoje. Savivaldybė stengiasi sudaryti galimybę rūšiuoti atliekas, šviečia visuomenę, o gyventojai mokosi ir pratinasi rūšiuoti.
Bet kokia iniciatyva, kuri prisideda prie gamtos išsaugojimo, yra sveikintina, taip pat ir Talino”, – teigė V. Gylienė.

Skatina nelaukti „paskutinės minutės”

Baltijos aplinkos forumo aplinkosaugos komunikacijos specialistė Eglė Ruškutė tikina, kad Talino iniciatyva, be abejonės, yra sveikintina, nes vienkartinių plastikinių gaminių netrukus turės atsisakyti visa ES: „Prekyba vienkartiniais plastikiniais puodeliais, kitais indais, šiaudeliais, balionų lazdelėmis, ausų krapštukais ES šalyse turės būti nutraukta nuo 2021-ųjų.

Tam pritarė Europos Parlamentas. Tad kai kurios šalys, žinodamos apie artėjančius pokyčius, ėmėsi veiksmų iš anksto. Tai puikus pavyzdys, parodantis, jog tokie veiksmai tikrai yra įmanomi, o visi plastikiniai gaminiai turi gamtai draugiškų pakaitalų. Talinas tikrai ne pirmasis miestas, kuris ėmėsi panašių veiksmų. Vienkartinių plastiko indų atsisakė gausybė festivalių Didžiojoje Britanijoje. Iniciatyvos imasi ir kitos šalys.”

E. Ruškutė tikina, kad įvairios alternatyvos vienkartiniam plastikui didelių renginių metu jau yra naudojamos ir Lietuvoje – popieriaus, įvairių augalinių pluoštų indai. Anot pašnekovės, atsirado organizatorių, raginančių į renginius atsinešti savo indus: „Taigi, judesys tikrai vyksta, reikia viltis, kad ir kiti prekybininkai, ir renginių organizatoriai nelauks paskutinės akimirkos ir plastikinių gaminių atsisakys jau dabar.”

Galimybė rūšiuoti nėra užtikrinama visur

E. Ruškutė teigia, kad vienkartiniai plastiko gaminiai renginių metu yra didelė problema: „Po masinių renginių krūvos plastiko šiukšlių tiesiog bado akis. Visi puikiai žinome, jog vandens telkiniai visame pasaulyje yra užteršti plastiku – tai didžiulė problema. <...> Esame ne kartą matę graudžių vaizdų, kai gyvūnai įsipainioja į plastiko šiukšles, jų milžiniškais kiekiais randama ir gyvūnų skrandžiuose. Ir tai nėra vienintelė problema.

Klaipėda ryte, po Jūros šventės

Įvairūs plastikai pagaminti su gausybe skirtingų cheminių medžiagų – dalis jų pavojingos ir žmonių sveikatai, ir aplinkai. Taigi, vienkartinių plastiko gaminių atsisakymas – neabejotinai naudingas sprendimas tiek gamtai, tiek mums patiems. Juo labiau, kad alternatyvų tikrai netrūksta, kad ir tie patys šiaudeliai – gali būti pakeisti paprasčiausiai popieriniais, daugkartiniais-metaliniais, bambukiniais ar net šiaudelių formos makaronais.”

Pasak aplinkosaugos komunikacijos specialistės, šiuo metu galimybė rūšiuoti tikrai nėra užtikrinama visuose renginiuose, tačiau situacija tikrai nėra beviltiška: „Tikrai teko matyti nemažai renginių, kuriuose rūšiavimas ne tik užtikrinamas, bet ir intensyviai reklamuojamas.

Tinkama edukacija ir suteikta patogi galimybė teisingai atsikratyti šiukšlių pamažu padės suformuoti reikiamus visuomenės įpročius ir tiek rūšiavimas, tiek vienkartinių plastikinių gaminių atsisakymas bus lengvai įgyvendinamas.”

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)