Išskirtinai DELFI dienoje - naujasis Seimo TS-LKD frakcijos narys Justas Džiugelis. Kas paskatino parlamentarą prisijungti prie konservatorių ir kokias iniciatyvas jis ruošia kartu su naujais kolegomis?

Tikina sulaukęs ne vieno pasiūlymo

„Aš neskubėjau priimti sprendimo, nes jau pasitraukus iš „valstiečių“ frakcijos, buvau sulaukęs tiek iš valdančiųjų, tiek opozicinių frakcijų pasiūlymų, norėjau atsitraukti, iš šalies į viską pažiūrėti. Priėmiau sprendimą, nes akivaizdu, kad bandoma sutelkti visas galias vieno asmens rankose“, - savo sprendimą laidoje „DELFI diena“ aiškino J. Džiugelis.

Jis sako, kad konservatorių politinė jėga jį patraukė panašiomis vertybėmis. Anot jo, tai ir buvo vienas esminių motyvų, kodėl jis pasirinko konservatorių frakciją. Tiesa, apie kitus Seimo rinkimus politikas kalba nedrąsiai.

„Tai yra ta politinė jėga, su kuria mus vienija bendros politinės vertybės ir tai buvo vienas iš esminių mano motyvų, taip pat palaikau Ingridą Šimonytę, kandidatę į prezidentus, tai taip pat buvo svarbus faktorius. Tai yra didžiausia opozicinė frakcija, kuri tikrai gina Konstituciją, žodžio laivę, pagarbą žmogui, pagarbą žodžiui, tai yra svarbu, kad demokratija nebūtų naikinama Lietuvoje“, - sako J. Džiugelis.

Pasigenda dėmesio socialinėms problemoms

Kalbėdamas apie šiuo metu Seime svarstomus klausimus, J. Džiugelis pirmiausia sako, kad per mažai dėmesio skiriama socialinės politikos, vaikų teisių klausimams, kurie yra labai jautrūs. O valdantieji, anot jo, tiesiog politikuoja ir kuria intrigas.

„Aš džiaugiuosi, kad ponas Ramūnas Karbauskis mane taip vertina, nes jeigu jis pripažįsta, kad buvo klaida, kad ėjau su „valstiečiais“ į rinkimus, jeigu jis tai pripažįsta, kaip savo klaidą, panašu, kad aš kėliau rimtus klausimus. Natūralu, kad jam tai nepatinka.
J. Džiugelis

„Šiuo metu Parlamente labai aštrus klausimas yra vaiko teisių pagrindų įstatymas ir matau, kaip valdantieji šį jautrų sprendimą bando paversti politiniais žaidimais, jie išsižada vertybinių nuostatų, bando viską politizuoti, aš tam nepritariu, todėl šis klausimas taip pat labai svarbus, vaikų saugumas ir ateitis, konservatoriai dėl to labai tvirtai pasisako.

Man taip pat labai svarbu žmonių su negalia klausimai, tikiuosi mano balsas bus girdimas socialinės politikos klausimų formavime. (…) Tie šūkiai, kuriuos dabar naudoja politiniai oponentai, nėra sąžiningi, jie nežino, kaip patys būtų darę tada, kai valdžioje buvo konservatoriai. Tikiu, kad Kubilius priėmė geriausius sprendimus mūsų šaliai“, - savo nuomonę aiškino J. Džiugelis.

Politikas tikina, kad apie konkrečius postus ar pareigas naujoje frakcijoje dar nėra kalbama, tačiau svarbiausia, anot jo, tai, kad su kolegomis juos vienija bendras požiūris.

„Dėl kažkokių postų tikrai nėra jokios kalbos, aš labiau kėliau klausimus, ar galėsime dirbti su ta politine darbotvarke, kuri yra aktuali dešimtadaliui žmonių, kalbu apie neįgaliuosius, manau, mes turime bendrą požiūrį“, - sako politikas.

Apie rinkimus kalba nedrąsiai

Paklaustas, ar žada stoti į konservatorių partiją, J. Džiugelis atsakė nenoriai.

„Aš manau, tai kiek skubotas klausimas, apie tai dar nesvarsčiau. Kaip žinia, Ingrida Šimonytė taip pat yra nepartinė. Tiesiog nenorėčiau spėlioti, kaip bus, manau, reikia tiesiog padirbėti ir palaukti. Kita vertus, „valstiečių“ frakcijoje irgi nebuvau partijos nariu, dabar reikia ruoštis realiems darbams“, - sako J. Džiugelis.

Dėl kažkokių postų tikrai nėra jokios kalbos, aš labiau kėliau klausimus, ar galėsime dirbti su ta politine darbotvarke, kuri yra aktuali dešimtadaliui žmonių, kalbų apie neįgaliuosius, manau, mes turime bendrą požiūrį.
J. Džiugelis

Politikas taip pat išvengė klausimo, ar ketintų į rinkimus eiti su konservatorias.

„Tai taip pat skubotas klausimas. Dar lieka pusantrų metų iki Seimo rinkimų. Aš kiekvieną penktadienį važinėju po Lietuvą, aktyviai bendrauju su žmonėmis, ypač socialiai pažeidžiamais, girdžiu jų problemas, bandau jas spręsti šiandien. Tikiuosi žmonės tai įvertins. O apie rinkimus kalbėsime, kai jie artės.

Maždaug 3 dešimtmečius socialinė politika buvo labai stipriai užmiršta, per vieną kadenciją nieko nepakeisime, bet yra ir kitų žmonių, kurie mato socialinės politikos skaudulius. Viena iš mano vizijų – telkti žmones. (…) Su daugeliu kolegų iš naujosios frakcijos sutariu. Panašų požiūrį į socialines problemas turime su Monika Navickiene, su Ingrida Šimonyte. Jeigu aš prisijungiu prie frakcijos, natūralu, kad mano santykis su kolegomis yra dalykiškai geras“, - kalba J. Džiugelis.

Kritikuoja „valstiečius“

Nors J. Džiugelis ne pirmą kartą kritikuoja valdančiuosius, laidoje „DELFI diena“ jis įvardijo ir konkrečius dalykus, kurie jam nepatinka valdančiųjų palaikomuose projektuose.

Šis projektas buvo labai stabdomas „valstiečių“. Tai demonstruoja jų požiūris į neįgaliuosius ir socialiai pažeidžiamus žmones. Tikiuosi, kad su konservatorių palaikymu projektas judės didesniu greičiu.
J. Džiugelis

„Vienas iš projektų – asmeninio asistento paslauga Lietuvoje, tai pakeistų socialinės politikos nuostatas ir žmonių su negalia gyvenimą. Žinoma, tai projektas, kuris liestų ne tik neįgaliuosius, bet ir senjorus, šeimas, kuriose yra vaikai su specialiais poreikiais. Šis projektas buvo labai stabdomas „valstiečių“. Tai demonstruoja jų požiūris į neįgaliuosius ir socialiai pažeidžiamus žmones. Tikiuosi, kad su konservatorių palaikymu projektas judės didesniu greičiu. Tos pseudo reformos, kurios yra įgyvendinamos, jos labiausiai ir kliūva, nes Seime iš valdančiųjų pusės yra per mažai įsiklausymo į realius arguentus. Vienas iš pavyzdžių – Matuko reforma, tačiau tada, kai problemos buvo keliamos, į siūlymus nebuvo atsižvelgta. Mokesčių reforma, vaiko teisės ir kiti populistiniai sprendimai“, - sako J. Džiugelis.

Justas Džiugelis, Gabrielius Landsbergis, Jūratė Mockuvienė

Politikas kritikuoja „valstiečius“, kurie, jo žodžiais, tik imituoja reformas.

„Aš manau, kad patys „valstiečiai“, „valstiečių“ frakcija – jie nėra išsigryninę, kokios vertybės jiems yra svarbiausios, ko jie siekia. Ten yra daug žmonių su liberaliomis, su konservatyviomis pažiūromis. Požiūrių ten yra labai daug, o programos nuostatose galima įžvelgti ir gerų dalykų, ką sako ir konservatoriai, kad protingas į visuomenę nukreiptas iniciatyvas mes palaikysime.

Aš nepritariu tam, ką šiuo metu daro ponas Aurelijus Veryga, kalbu apie neįgaliųjų klausimus. Nemanau, kad gerai ar sveikintina, kai vaikai su spec. poreikiais gauna vienus ortopedinius batus vienam sezonui, tai nėra teisinga, tačiau ministras neatsižvelgia į tokių šeimų lūkesčius ir kasdienius poreikius, nors einant į rinkimus buvo kalbėta, kad į tokių žmonių problemas bus žiūrima labai atsakingai.

Mes kiekvieną klausimą galėtume analizuoti nuosekliau, tačiau žmonės turi turėti pasirinkimo laisvę, kokius vaistus nori vartoti, man daug kyla klausimų“, - sako J. Džiugelis.

Ketvirtadienį R. Karbauskis tikino, kad J. Džiugelio sprendimas jo nenustebino, o pats J. Džiugelis tikina, kad tokia R. Karbauskio reakcija – normali.

„Aš džiaugiuosi, kad ponas Ramūnas Karbauskis mane taip vertina, nes jeigu jis pripažįsta, kad buvo klaida, kad ėjau su „valstiečiais“ į rinkimus, jeigu jis tai pripažįsta, kaip savo klaidą, panašu, kad aš kėliau rimtus klausimus. Natūralu, kad jam tai nepatinka“, - kalbėjo politikas.

Pernai rudenį paliko „valstiečius“

Prisidėjus J. Džiugeliui konservatorių frakcija didėja iki 33 narių. Tai antra pagal dydį frakcija Seime ir didžiausia opozicinė.

J. Džiugelis į Seimą buvo išrinktas pagal Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašą, tačiau pernai rudenį frakciją paliko po konfliktų su „valstiečių“ vadovu Ramūnu Karbauskiu.

„Bandžiau inicijuoti pokyčius valdančiojoje frakcijoje, kai tapo akivaizdu, kad jie neįmanomi, priėmiau sprendimą pasitraukti“, – per spaudos konferenciją sakė J. Džiugelis.

Prisidėti prie konservatorių jis sakė nusprendęs norėdamas „sustabdyti valdančiųjų buldozerį“, o matydamas „siekį sutelkti galias vienose rankose“ nusprendė paremti konservatorių kandidatę į prezidentus Ingridą Šimonytę.

„Nenoriu prabusti tokioje šalyje kaip Vengrija, Baltarusija ir Rusija, kur galia svarbesnė nei teisė, o kitaip manančiųjų galimybės dalyvauti viešojoje diskusijoje ar politiniame gyvenime yra ribojamos“, – sakė J. Džiugelis.

„Drąsiai sakau: egzistuoja alternatyva dabartinei bei valdančiųjų planuose dėliojamai netolimos ateities situacijai. Kiekvienas iš mūsų turime rimtai susimąstyti, kas ir kokiais principais vadovaus mūsų valstybei po prezidento rinkimų“, – kalbėjo parlamentaras.