„Rusų specialistai atvyko į Venesuelą pagal dvišalio tarpvyriausybinio susitarimo dėl karinio ir techninio bendradarbiavimo sąlygas. Šio dokumento niekas neatšaukė“, – trumpoje spaudos konferencijoje sakė M. Zacharova.

Rusų karių buvimas Venesueloje niekam nekelia grėsmės, ketvirtadienį tikino Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė M. Zacharova.

„Rusija neketina keisti galios pusiausvyros regione, Rusija niekam negrasina, skirtingai negu piliečiai (pareigūnai) Vašingtone“, – sakė atstovė.

Ji pabrėžė, kad rusų specialistų buvimu nepažeidžiami nei tarptautiniai susitarimai, nei Venesuelos įstatymai.

Venesuelos ambasados Maskvoje karo atašė Jose Rafaelis Torrealba Perezas savo ruožtu pareiškė, kad rusų kariškiai atvyko į Venesuelą tik aptarti karinio ir techninio bendradarbiavimo. Pasak jo, neaptarinėjamos jokios bendros operacijos.

„Rusų kariškių buvimas Venesueloje susijęs su bendradarbiavimo karinėje ir techninėje sferoje aptarimu“, – sakė karo atašė, atsakydamas į naujienų agentūros „Interfax“ klausimą.

„Pabrėžiu, kad kalbama tik apie karinį ir techninį bendradarbiavimą, tačiau rusų kariškių buvimas jokiu būdu nesusijęs su galimybe vykdyti karines operacijas (Venesueloje), – sakė jis. – Mūsų susitarimai susiję su tik su kariniu ir techniniu bendradarbiavimu.“

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as trečiadienį rusų kariškių buvimą Venesuelos teritorijoje pavadino provokacija, pranešė naujienų agentūra „Bloomberg“.

„Viceprezidentas Mike'as Pence'as paragino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną nutraukti derybas su Nicolas Maduro ir pareiškė, kad rusų kariškių veiksmai buvo nepageidaujama provokacija“, – sakoma pranešime.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas anksčiau sakė, kad Rusija turi pasitraukti iš Venesuelos teritorijos.

„Rusija turi pasitraukti“, – pareiškė D. Trumpas, Baltuosiuose rūmuose priėmęs Venesuelos opozicijos lyderio Juano Guaido žmoną Fabianą Rosales.

Trečiadienį M. Zacharova sureagavo į šiuos D. Trumpo žodžius.

D. Trumpą ji ragino „įvykdyti savo pažadą dėl amerikiečių kontingento išvedimo iš Sirijos prieš patarinėjant Rusijai palikti Venesuelą“.

„Jis (D. Trumpas) skelbė, kad JAV išves pajėgas iš Sirijos. Praėjo mėnuo. Norėtųsi pasitikslinti: išvedėte ar ne? Prieš sprendžiant kitų šalių likimą patarčiau taip pat laisvai realizuoti tarptautinei bendruomenei duotus pažadus“, – „Pirmojo kanalo“ eteryje pareiškė diplomatė, komentuodama JAV lyderio poziciją.

M. Zacharova pabrėžė, kad dėl Vašingtono „chaotiško žingsnio ir nenuspėjamo elgesio“ pasaulis artėja „pasaulinės netvarkos“ link.

Anksčiau naujienų agentūra AP remdamasi pareigūnu Venesueloje pranešė, kad tęsiantis Rusijos ir Venesuelos kariniam bendradarbiavimui šį savaitgalį į Karakasą atskrido du rusų kariniai transportiniai lėktuvai.

Pasak pareigūno, rusų kariškiai į Venesuelą atskrido aptarti šalies ginkluotųjų pajėgų techninio aptarnavimo ir kariškių parengimo, taip pat – strateginių klausimų.