Apie šią diskusiją, kuri bus rengiama balandžio 1 d. Seime DELFI jau yra rašęs. Apie tai plačiau galima paskaityti čia. Pateikiame R. Karbauskio atsakymus žurnalistams į klausimus.

- Kaip Jūs vertinate savo frakcijos nario pono Kepenio iniciatyvą į Seimą susikviesti į konferenciją skiepų priešininkus, ir apskritai jo kalbėjimą apie skiepus?

- Pirmiausia noriu pasakyti viena – jeigu Jūs neišimsite iš konteksto, tiesiog paklausite Seimo nario, tai Seimo narys Kepenis nepasisako prieš skiepus.

Antras dalykas, mes turime pavyzdžius, kada kai kurie Seimo nariai užsiima viešaisiais ryšiais, tai yra patys skiepijasi būdami tokio amžiaus, kada dar skiepai, kuriuos gavo vaikystėje, turėtų veikti. Kyla klausimas, ką jie bando tuo parodyti? Turiu mintyje opozicijos atstovą Gabrielių Landsbergį, kuris būdamas toks jaunas skiepijasi iš naujo, nors man atrodo, kad pagal jo amžių, jeigu jis negėrė ir nerūkė, dar tas skiepas turėtų veikti.

- Kad, žinokit – ne. Pagal amžių (…) skaičiuojant tikrai – ne, neturėtų veikti.

- Palaukite, leiskite aš pasakysiu vieną dalyką – jeigu žmogus nėra tikras tuo, tai pirmiausia jis pasitikrina, ar yra išlikęs imunitetas. Yra toks kraujo tyrimas, bet jis jo nedarė. Jeigu mes norime sakyti žmonėms tiesą, mes turime pasakyti – jeigu jums kyla abejonė, ar tam tikrame amžiuje Jūs turite imunitetą, tai reikia pirma pasitikrinti kraują, o ne pulti darytis skiepų ir nerodyti pavyzdžio. Mes esame Seimo nariai, esame tam tikras pavyzdys. Tai jo elgesys tikrai nėra solidus.

- O Kepenio?

- Kepenio – kuria prasme?

- Kepenis posėdyje buvo pasakęs, kad skiepuose yra ne tik aborto liekanų ir beždžionių, bet ir.. Tada Arvydas Nekrošius užtildė jo mikrofoną. Kaip vertinate tokį jo pasisakymą?

- Aš noriu pasakyti viena – mes patys kreipsimės, kad būtų padarytas vertimas JAV oficialių sveikatos priežiūros organizacijų. Man atrodo, kad Dainius Kepenis truputį iškreipia informaciją, kurią teikia, bet embrionai, kurie naudojami šitame procese iš tikrųjų yra tam tikrų gyvūnų, o ne augalų.

Manau, kad iš tikrųjų reikia pasakyti tiesą, o informacija, kuri iškreipiama jo pasisakymais, turėtų būti patikslinta. Bet terpė, kurioje kuriamos šitos vakcinos yra tokia, kuri truputį klausimų kelia. Bet tai yra mokslas. Ir mes visi suprantame – aš esu už vakcinavimą, aš – už skiepus, ir mano vaikai, ir mano anūkas yra skiepijami. Aš pasisakau už skiepus. Bet, kad sveika gyvensena padeda paskiepytam žmogui išsaugoti imunitetą ilgesnį laiką, tai yra tiesa. Ir apie tai bando šnekėti Kepenis, tikriausiai ne visai tiksliai pasirinkdamas žodžius.

- Bet atsakant į klausimą – kaip jūs vertinate tai, kad jis susikvietė tuos žmones?

- Kiekvienas Seimo narys turi teisę pasikviesti žmones, kurie turi vieną ar kitą nuomonę, ir šitoje situacijoje, jei tie žmonės turi ką pasakyti vienas kitam, pasidalinti savo patirtimi, tai yra gerai. Mes šiandien frakcijoje tai svarstėme, kiekvienas žmogus turi teisę išsakyti savo nuomonę. Aš manau, kad tai yra demokratija.

Jei šnekėtume apie tai, kad kas nors norėtų drausti tokius renginius, tai iš tikrųjų kiltų klausimas, kodėl žmonės neturi pasakyti savo nuomonės, kodėl negali susirinkti. Kiekvienas Seimo narys turi teisę. Šitoje situacijoje daug daugiau klausimų kelia noras priimti įstatymą dėl prievartinio skiepijimo. Mums nesuprantama, kodėl taip reikia elgtis. Šitie žmonės turbūt susirenka pirmiausia dėl to, kad yra pasiūlymas dėl prievartinio skiepijimo įstatymo. Jeigu nebūtų to įstatymo siūlymo, jei nebūtų konservatoriai su socialdemokratais pateikę tos temos, tiesiog nebūtų.

- Tiesiog tie žmonės neturi kompetencijos tais klausimais..Pavyzdžiui, Kiguolis.

- Noriu pasakyti, kad ta diskusija, kuri planuojama, ji neturi jokios sprendžiamosios galios. Jeigu žmonės nori pasišnekėti, jei jie nėra specialistai, bet tarpusavyje nori pasidalinti savo patirtimis, tai čia jų teisė.

- Ar Seimo nariai Jūsų nuomone yra autoritetai visuomenėje šiais klausimais?

- Jokiu būdu ne. Bet aš minėjau pavyzdį G. Landsbergio elgsenos, kuria jis padarė viešųjų ryšių akciją, kuri iš tikrųjų parodė truputį neteisingą kryptį. Nes pirmiausiai žmogus, kuris yra paskiepytas, turėtų įsitikinti, kad pas jį jau nėra imuniteto vienai ar kitai ligai. Tai daroma kraujo tyrimu. Ir medikai siūlo pirmiausia tikrinti kraują, patikrinti, ar imunitetas yra išsaugotas, ir tada daryti sprendimus dėl skiepijimosi. Dabar, kada Seimo narys daro viešųjų ryšių akciją, viešai skiepijasi, jis rodo truputį neteisingą kelią, kaip reikia rūpintis savo sveikata. Tai daug brangiau nei pasitikrinti kraują ir įsitikinti, ar turi imunitetą.