J. Džiugelis po konflikto su Ramūnu Karbauskiu iš valstiečių-žaliųjų frakcijos pasitraukė pernai rugsėjį. Po to jis dirbo Mišrioje Seimo narių grupėje.

„Kaip žinia rudenį pasitraukiau iš valdančiosios Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos frakcijos. Tai padariau protestuodamas prieš metodus, kuriais ji valdoma bei į mane nukreiptą asmeninį puolimą“, – sakė J. Džiugelis.

Jis teigė jau tada ne iš vienos frakcijos sulaukęs kvietimo prisijungti, tačiau nusprendė neskubėti ir padirbėti Mišrioje Seimo narių grupėje.

„Vis gi matydamas R. Karbauskio siekį sutelkti dar daugiau galios savo rankose, „valstiečių“ kandidatu į prezidentus iškeliant Saulių Skvernelį, supratau, negaliu valstybėje vykstančių politinių procesų nuošalyje. Nenoriu prabusti tokioje šalyje kaip Vengrija, Baltarusija ar Rusija, kur galia svarbesnė nei teisė, o kitaip manančių galimybės dalyvauti viešojoje diskusijoje bei šalies politiniame gyvenime yra ribojamos“, – kalbėjo J. Džiugelis.

Parlamentaras parėmė Ingridos Šimonytės kandidatūrą prezidento rinkimuose.

J. Džiugelis teigė, kad jį su konservatoriais vienija esminės vertybės – žodžio laisvė, Konstitucija, pagarba žmogui.

„Žinau, kad šitos vertybės yra fundamentalios, kad galėčiau dirbti drauge su TS-LKD“, – sakė parlamentaras.

Landsbergis: Seime vyksta svarbūs pokyčiai

TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis pasidalino savo nuojauta, kad šiuo metu jie yra Seime pokyčių metu.

„Vyksta pokyčiai, opozicijos vienijimasis yra tikrai reikšmingesnis nei atrodė iš pirmo žvilgsnio. Jis sukuria tam tikrą bangą, parodomą aiškią alternatyvą visiems tiems principams, prieš kuriuos mes galbūt atskiromis jėgomis arba savarankiškai mėginame kovoti jau kuris laikas. Manau, kad ta banga įkvepia žmones jungtis ir drauge kovoti“, – sakė G. Landsbergis.

TS-LKD lyderis užsiminė apie atviras duris visiems, kurie jaučiasi skriaudžiami R. Karbauskio ir nori nuo jo bėgti.

„Kalbant apie etiką, man niekaip nėra priimtina iš paprasčiausios žmogiškosios pusės metodai, kaip R. Karbauskis elgiasi su savo frakcijos kolegomis. Nes, jei žmogus, išdrįsęs paprieštarauti susilaukia grasinimų prokuratūromis ir visais kitais reikalais, ir tą Seime tikrai patyrė ne vienas, man atrodo, kad tai nėra teisinga. Toks galios rodymas yra priimtinas valstybėse nuo mūsų į Rytus. (…) Aš esu pasiryžęs padėti kiekvienam žmogui, kuris bėgtų nuo tokios skriaudos, vien dėl to, kad tai yra žmogiška pagalba“, – sakė G. Landsbergis.

Vasarį iš valstiečių-žaliųjų frakcijos pas konservatorius perėjo nepartinis Raimundas Martinėlis.

Šiuo metu TS-LKD frakcija turi 33 narius Seime.

Karbauskis nemano, kad Džiugelio sprendimas apsunkins jų darbą

Valstiečių-žaliųjų partijos lyderis Ramūnas Karbauskis J. Džiugelio sprendimą vertino „kaip natūralų sprendimą žmogaus, kurio vertybės sutampa su konservatorių“.

„Mes padarėme klaidą pakviesdami kolegą Džiugelį, nes neįvertinome jo vertybinio požiūrio. Dabar jis, baigęs savo politinę kelionę į konservatorių frakciją, tikiuosi, kad daugiau frakcijų nekeis, ir tai atspindi jo vertybes“, - kalbėjo R. Karbauskis.

Jo vertinimu, J. Džiugelio sprendimas niekaip neapsunkins valdančiųjų adrbo.

„Jis buvo Mišrioje frakcijoje, ir jis balsuodavo prieš mus, dėl to čia nieko nepakeis. Tiesiog dabar jis bus konservatorių frakcijos narys, balsuos taip pat, kaip balsuodavo prieš mėnesį, prieš du arba prieš tris“, - sakė R. Karbauskis.