Galima tik pasidžiaugti, kad vienas tokių vaistų, nuo praėjusių metų rudens pagaliau yra kompensuojamas ir Lietuvos pacientams. To padaryti nebūtų galima, jeigu ne dėl pakeistos vaistų kompensavimo tvarkos sutaupytos milijoninės sumos.

18 mln. eurų vien tik 2018 m. Ir dar planuojami 4 mln. eurų per artimiausius kelerius metus.

Tiek dėl pakitusios kompensuojamų vaistų skyrimo tvarkos Sveikatos apsaugos ministerijai jau pavyko sutaupyti lėšų, kurios nukreipiamos gyvybiškai svarbiam tikslui – 53 inovatyvių vaistų ir 3 vakcinų kompensavimui.

Šiame vaistų sąraše nuo praėjusių metų rudens vietos pagaliau surasta ir Lietuvos širdininkų daugybę metų lauktam naujos kartos medikamentui su veikliosiomis medžiagomis sakubitrilu ir valsartanu. Tai – vilties teikianti žinia šimtams tūkstančių nuo širdies ligų kenčiančių pacientų Lietuvoje.

Kalbant apie širdies ligas, o ypač širdies nepakankamumą, tenka pripažinti itin skaudų faktą. Išgirdę minėtą diagnozę, pacientai gyvenimu džiaugiasi neilgai.

Skaičiuojama, kad po širdies nepakankamumo nustatymo, tik pusė sergančiųjų išgyvena penkerius metus. Šis rodiklis puikiai iliustruoja, kokia ši liga yra piktybinė ir, kad kovai su ja būtini patys pažangiausi medikamentai, kurie nėra pigūs.

Ir nors galimybę pacientams džiaugtis gyvenimu kiek įmanoma ilgiau, visi kardiologai laiko pagrindiniu tikslu, tai – ne vienintelis dalykas, už ką tenka dėkoti inovatyviems vaistams. Minėti medikamentai taip pat leidžia ligą labiau kontroliuoti ir išvengti paūmėjimų.

O tai kartu suteikia galimybę išvengti ir žmogaus hospitalizacijos bei guldymo į stacionarą. Tai – didžiulė sėkmė pacientui, nes ankstyva mirtis bei pakartotinis guldymas į ligoninę dažniausiai ir gresia kartą jau hospitalizuotiems širdininkams.

Mažėjantis hospitalizacijų skaičius kartu leidžia taupyti ir taip brangias sveikatos apsaugos lėšas.
Būtent gydymas ligoninėje šiuo metu sudaro didžiausią širdies nepakankamumu sergančių pacientų gydymo dalį.

Kitaip tariant, sprendimas už sutaupytas lėšas kompensuoti brangius, bet ypač efektyvius vaistus nuo širdies ligų leidžia valstybei sutaupyti dar sykį.

Galiausiai trečias dalykas, kurį inovatyvūs vaistai suteikia sunkiai sergantiesiems, tai – ženkliai pagerėjusią gyvenimo kokybę. Pastarąją lemia ne tik ligoninės palatos išvengimas, bet ir, pavyzdžiui, padidėjusi pacientų tolerancija fiziniam krūviui ir susilpnėję ligos simptomai.

Nepamirškime, kad išgyti nuo širdies nepakankamumo, kaip ir nuo kitų širdies bei kraujagyslių ligų kol kas beveik neįmanoma. Bet efektyvus ir pacientams viltį ir galimybę vėl mėgautis gyvenimu sugrąžinantis gydymas nėra misija neįmanoma.

Pirmasis žingsnis šia linkme jau žengtas. Tūkstančiams Lietuvos širdininkų tai prilygsta dovanotam gyvenimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)