Daugiausiai klausimų vairuotojams kilo dėl policijai perduoto prietaiso metrologinės patikros. Esą be šios bet kokius įrenginio rodmenis bus galima užginčyti ir nuo baudų išsisukti.

Visgi Robertas Radavičius, Šiaulių apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos tarnybos viršininkas, akcentavo, kad būtent dabar Vilniuje yra atliekama prietaiso metrologinė patikra, po kurios vairuotojams ginčytis dėl garso matuokliu užfiksuotų duomenų nebus taip paprasta.

„Prietaisas sertifikuotas Europos Sąjungoje (ES). Ir metrologiškai jis yra įteisintas Lietuvoje. Savivaldybei išsakėme savo rūpestį dėl gautų skundų, savivaldybė prietaisą nupirko ir perdavė mums naudoti“, – DELFI pasakojo pareigūnas.

Šiaulių apskrities Kelių policija imsis matuoti transporto priemonių išmetimo sistemos keliamą triukšmą. Šiaulių apskrities VPK nuotr.

Anot pašnekovo, turimas prietaisas yra skirtas konkrečiai matuoti transporto priemonių keliamam triukšmui, ypač, akcentavo R. Radavičius, motociklų.

„Jokia paslaptis, kad visi persidarę išmetimo sistemas, kad mandriau atrodytų, kaip jie įsivaizduoja. Tai mes juos dabar galėsime pamatuoti, ar atitinka techninius reikalavimus“, – sakė R. Radavičius.

Laikysis metodologijos

Pašnekovas akcentavo, kad transporto priemonių išmetimo sistemos keliamas triukšmas bus matuojamas remiantis teisės aktais patvirtinta metodika, kurios kaip tik dabar dalis Šiaulių kelių policijos pareigūnų yra mokomi.

„Bus atliekamas ir aplinkos matavimas, ir transporto priemonės keliamo triukšmo matavimas. Skirtumas bus matomas akivaizdžiai. Be to, matavimai bus atliekami ne visur, o tik tam tikrose vietose, kad nebūtų didelio foninio triukšmo, kuris galėtų turėti įtakos rezultatui. Tikrai nedarysim taip, kad vairuotojui būtų blogiau“, – akcentavo R. Radavičius.

Pasak jo, tais atvejais, jeigu matavimui aplinka bus netinkama, pavyzdžiui, gatvė pernelyg triukšminga, vairuotojui teks pavažiuoti su policijos pareigūnais tolėliau, kur matavimas bus įmanomas.

Neteks techninės apžiūros

Šiaulių apskrities Kelių policijos tarnybos viršininkas pabrėžė, kad nors ir už pernelyg garsią ir techninių reikalavimų neatitinkančią transporto priemonės išmetimo sistemą skiriama bauda, kur kas reikšmingiau yra tai, kad už tokį pažeidimą bus naikinama automobilio ar motociklo techninė apžiūra.

„Vairuotojui teks susitvarkyti išmetimo sistemą, keliauti į techninę apžiūrą, už ją susimokėti ir įveikti – visa tai kainuoja ir laiko, ir pinigų“, – kalbėjo pareigūnas.

Anot pašnekovo, garso matuoklis su galiojančiais metrologinės patikros dokumentais Šiaulių pareigūnus pasieks antroje balandžio pusėje. Būtent tada, žadėjo R. Radavičius, bus imtasi veiksmų matuojant triukšmingų vairuotojų motociklus ir automobilius.

Kelių policijos tarnybos viršininkas neslėpė, kad greičiausiai balandžio antroje pusėje Šiaulių vairuotojai sulauks ir specialių akcijų, kurių metų bus tikrinamas transporto priemonių triukšmas.

„Norime perspėti vairuotojus iš anksto, kad susitvarkytų išmetimo sistemas“, – neslėpė jis.

Svarstys ir kiti

Ramūnas Matonis, Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas, DELFI sakė, kad jo žiniomis, Šiaulių apskrities Vyriausiasis policijos komisariatas yra pirmasis, kuris turi garso matuoklį, leidžiantį pareigūnams pamatuoti transporto priemonių skleidžiamą triukšmą.

Visgi, anot jo, tai nereiškia, kad tik Šiauliuose tokie matavimai bus atliekami.

„Šiauliai išbandys techniką ir jeigu ji pasiteisins, apie tokios technikos gavimą bus svarstoma ir kitose apskrityse“, – teigė R. Matonis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (225)