Vyriausybės vadovė trečiadienį rengia susitikimą su savo Torių partijos deputatais, kuriame, partijos duomenimis, gali paskelbti savo pasitraukimo datą. Iš „Brexit“ šalininkų sulaukta signalų, kad jie gali pakeisti savo poziciją dėl iki šiol atmestos išstojimo sutarties, jei jau kitas vyriausybės vadovas derėsis dėl prekybos sutarties su ES.

Didžiosios Britanijos parlamentas pirmadienį perėmė iš vyriausybės „Brexit“ proceso kontrolę ir trečiadienį rengs balsavimus dėl išstojimo sutarties alternatyvų.

Vieno laikraščio „The Sun“ žurnalisto duomenimis, torių grandai tikisi, kad Th. May trečiadienį 19.00 val. Lietuvos laiku susitikime su parlamentarais paskelbs savo atsistatydinimo datą. Anot vieno parlamentaro, tai „neabejotinai yra viena galimybių“.

Vienas torių „Brexit“ griežto kurso šalininkų Jacobas Reesas Moggas sušvelnino neigiamą savo poziciją dėl išstojimo sutarties. Jis atkreipė dėmesį į parlamento sprendimą balsuoti dėl „Brexit“ alternatyvų ir tviteryje padarė išvadą: „Tai rodo, kad reikia rinktis tarp Th. May „Brexit“ sutarties arba „Brexit“ atsisakymo. Palikti ES kad ir su trūkumais esą vis dėlto geriau nei iš viso neišstoti“.

Kitas torių „Brexit“ griežto kurso šalininkas Michaelis Fabricantas pareiškė padaręs „siaubingą išvadą“, kad Th. May išstojimo sutartis iš visų blogiausių variantų yra mažiausiai blogas ir vienintelis praktiškas kelias.

Anot žiniasklaidos, ir buvęs Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Borisas Johnsonas linksta paremti Th. May su ES išsiderėtą „Brexit“ susitarimą. Jis mato pavojų, kad Didžioji Britanija iš viso neišstos iš ES, jei Bendruomenių Rūmai vėl atmes sutartį, rašo laikraštis „Telegraph“. B. Johnsonas laikomas vienu aršiausių Th. May priešininkų.

Iš tikrųjų britai ES turėjo palikti jau penktadienį. Kadangi Bendruomenių Rūmai dukart atmetė „Brexit“ susitarimą, ES sutiko atidėti išstojimo datą, kad būtų išvengta kieto „Brexit“. Jei sutartis vis dėlto nebūtų priimta, Didžioji Britanija ES turėtų palikti balandžio 12-ąją. Jei sutarčiai būtų pritarta, terminas būtų gegužės 22 diena.

JK parlamentas balsuos dėl „Brexit“ sutarties alternatyvų

Didžiosios Britanijos parlamento nariai trečiadienį balsuos dėl itin nepopuliarios premjerės Theresos May suderėtos „Brexit“ sutarties alternatyvų.

Britų parlamente vyks teisiškai neįpareigojantys „orientaciniai balsavimai“, parodysiantys, už ką yra parlamento dauguma. Dar nebuvo galutinai nuspręsta, kokios alternatyvos bus pateiktos balsavimui, tačiau gali būti balsuojama dėl „Brexit“ atšaukimo, antrojo referendumo, „Brexit“ be susitarimo ir kita.

Pasiūlymus, dėl kurių bus balsuojama, atrinks parlamento pirmininkas Johnas Bercow. Debatai turėtų prasidėti maždaug 14.00 val. Didžiosios Britanijos (16.00 val. Lietuvos) laiku ir balsavimas prasidės apytikriai 19.00 val. vietos (21.00 val. Lietuvos) laiku. Rezultatų tikimasi sulaukti apytikriai 21.00 val. Didžiosios Britanijos (23.00 val. Lietuvos) laiku.

Th. May teigė nesiremsianti balsavimų rezultatais, tačiau, parlamentui jau du kartus didžiule persvara atmetus jos su Briuseliu suderėtą „Brexit“ susitarimą, deputatai nori patikrinti paramą kiekvienai alternatyvai. Jie viliasi, kad reikšminga parama kuriam nors vienam pasiūlymui gali paskatinti Th. May pakeisti savo poziciją.

Praėjus beveik trejiems metams po referendumo, kuriame britai balsavo pasitraukti iš ES, šalis yra visiškoje nežinomybėje dėl to, kaip ji turėtų nutraukti 46 metus trukusią narystę ES, ir ar išvis turėtų ją nutraukti.

Britanijos parlamentas

Nepavykstant užsitikrinti paramos savo suderėtam „Brexit“ susitarimui, ministrė pirmininkė nusprendė kol kas neteikti sutarties trečiajam balsavimui.

Didžiosios Britanijos išstojimas iš ES buvo numatytas kovo 29 d., tačiau praėjusią savaitę Briuselyje vykusiame ES viršūnių susitikime ES šalių vadovai sutiko su „Brexit“ atidėjimu.

Europos Vadovų Taryba (EVT) susitarė Didžiosios Britanijos išstojimo datą atidėti iki 2019 m. gegužės 22 d., jeigu Bendruomenių Rūmai ne vėliau kaip 2019 m. kovo 29 d. patvirtins susitarimą dėl išstojimo. Jei iki tos dienos Bendruomenių Rūmai susitarimui dėl išstojimo nepritartų, išstojimo data būtų atidėta iki 2019 m. balandžio 12 dienos.

Jei parlamentas dar kartą atmestų susitarimą, Didžioji Britanija turėtų iki balandžio 12 dienos nuspręsti dėl tolesnių veiksmų. Iki šios datos išlieka galimos visos galimybės, t. y. išstojimas be susitarimo, „Brexit“ atidėjimas ilgam laikui ir dalyvavimas Europos Parlamento rinkimuose ar net „Brexito“ atšaukimas.

D. Tuskas: Britanijos dalyvavimas EP rinkimuose būtų sveikintinas

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas trečiadienį pareiškė, kad Europos Sąjunga turėtų būti pasiruošusi pritarti Didžiosios Britanijos dalyvavimui gegužės 23–26 dienomis vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose, net jeigu ši šalis ruošiasi išstoti iš Bendrijos.

Kalbėdamas apie ES šalininkų grupių Jungtinėje Karalystėje pastaruoju metu rengtus masinius protestus ir didžiulio palaikymo sulaukusią internetinę peticiją, D. Tuskas sakė europarlamentarams: „Galbūt jie jaučiasi nesą pakankamai atstovaujami JK parlamento, bet jie tikrai turėtų jaustis atstovaujami jūsų šioje salėje. Nes jie yra europiečiai.“

D. Tuskas pridūrė, kad „nepriimtina“ galvoti, jog išstoti besiruošianti Britanija neturėtų dalyvauti sprendžiant ES reikalus.

Britų įstatymų leidėjai ruošiasi trečiadienį balsuoti dėl išstojimo iš ES alternatyvų, „Brexit“ procesui įstrigus, kai parlamentas dukart triuškinamai atmetė sutartį, pernai suderintą su Briuseliu premjerės Theresos May.

Bendruomenių rūmai ketina aptarti įvairias alternatyvas, o vėliau įstatymų leidėjų bus paprašyta balsuoti dėl visų galimybių, kurios jiems atrodo priimtinos. Dėl populiariausių pasiūlymų pirmadienį bus surengtas antras balsavimas. Tikimasi, kad tokiu būdu pavyks rasti vieną sprendinį, sulauksiantį parlamentarų daugumos palaikymo.

Praeitą savaitę ES lyderiai sutiko suteikti JK papildomas tris savaites – iki balandžio 12-osios – apsispręsti dėl tolesnių žingsnių.

Tačiau daugelis, ypač Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas – priešinasi ilgesniam pratęsimui, susirūpinę, kad tai sutrikdytų Europos Parlamento rinkimus.

Jeigu Britanija gegužės 23-ąją tebebūtų bloko narė, ji turėtų dalyvauti balsavime. Be to, ginčai dėl „Brexit“ toliau ištisus mėnesius arba net metus trikdytų Europos politinę darbotvarkę.

D. Tuskas ragino Europos Parlamentą nenuvilti britų rinkėjų, tebetikinčių, kad gali būti susitarta dėl ilgesnio „Brexit“ atidėjimo arba kad išstojimas apskritai gali būti atšauktas.

„Negalima išduoti 6 mln. žmonių, pasirašiusių peticiją dėl (išstojimo procedūros pagal ES sutarties) 50-ąjį straipsnį atšaukimo, milijono žmonių, žygiavusių, kad žmonėms būtų suteiktas balsas, arba žmonių, norinčių pasilikti Europos Sąjungoje, didėjančios daugumos“, – perspėjo jis, bet pabrėžė, kad tai yra jo asmeninė nuomonė.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)