Projekto autorius premijai pasiūlė Lietuvos dailininkų sąjunga. LMKA taryba, 2018 m. gruodžio 11 d., remdamasi slapto balsavimo rezultatais, išrinko nugalėtojus. Premiją laimėtojams įteikė LMKA prezidentas Kornelijus Platelis.

„Malonu, kad vėl šioje salėje įteikiame premiją dailininkams. Šįkart ne už pačią kūrybą, bet už labai svarbią kūrybinę iniciatyvą. Įvairėjant išraiškos priemonėms, man norisi, kad tapyba neprarastų to dėmesio, kurio yra verta. O jaunimas yra kiekvieno meno ateitis, yra labai svarbus to meno tęsėjas. Tokie pagyvenę kaip aš žmonės dažnai jaunimui turi priekaištų, kad jie nesilaiko tradicijų, pamiršta amatą, dar kas nors, bet jaunimas atsimena amatą, tradicijas, ir net nepajunta, kaip pats atsistoja toje vietoje ir pradeda šnekėti tą patį kaip aš dabar“, – šypsojosi Lietuvos meno kūrėjų asociacijos prezidentas Kornelijus Platelis.

Pasak jo, nors dažnai balsavimas dėl šios premijos vyksta keliais ratais, bet šįkart užteko vieno. „Tai irgi asociacijos tarybos požiūrį išreiškia“, – sakė K. Platelis.

„Smagu, kad negalvojant apie apdovanojimus praėjo dešimt metų, ir mini avantiūra tapo meno istorijos kažkokia ypatinga dalimi, ir labai smagu kažką sukurti iš nieko, ir kad tai tampa matoma, pastebima ir vertinama“, – premiją atsiimdamas kalbėjo V. Marcinkevičius.

Pasak J. Dailidėnaitės, veikia visa grandinė: vienas pamato, kitas pasako, perduoda žinutę ir taip palaikant vieniems kitus gimsta gražūs dalykai. „Ką mes darome dešimt metų, siekdami parodyti jaunus kūrėjui visuomenei, skatindami jų neatstumti vien dėl to, kad jauni, kad gal meistriškumo trūksta, kad gal padaro kažkokių klaidų“, – sakė ji.

Lietuvos meno kūrėjų asociacijos premija skiriama Lietuvos menininkams už išskirtinius profesionalaus meno kūrinius, paskelbtus per pastaruosius dvejus metus. 2018-tų metų premijai gauti buvo siūlomi šie kandidatai: kino operatorius Audrius Kemežys (1973-2018) už jo talentą ir kūrybinį indėlį į Lietuvos kultūrą (siūlė Lietuvos kinematografininkų sąjunga), rašytojas Kęstutis Navakas už knygas „Lorelei“ (66 meilės laiškai + 66 meilės eilėraščiai; 2017), „Gero gyvenimo kronikos“ (esė (2-as papildytas leidimas); 2017), „Net ne“ (eilėraščiai; 2017) ir „Privatus gyvulėlių gyvenimas“ (romanas; 2018) (siūlė Lietuvos rašytojų sąjunga) ir žurnalistė Laima Lingytė už paskutinių dviejų metų aktyvią žurnalistinę veiklą (siūlė Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija).

LMKA premijos laureatai menotyrininkė Julija Dailidėnaitė ir tapytojas Vilmantas Marcinkevičius jau dešimtmetį (nuo 2009 metų) organizuoja vieną reikšmingiausių meno renginių Baltijos šalims – „Jaunojo tapytojo prizas“. Jų projektas ypatingas tuo, jog yra pirmoji tokio pobūdžio platforma Baltijos šalyse, skirta jaunajai profesionalių tapytojų kartai.

Kaip buvo rašoma pranešime žiniasklaidai, šis projektas dailės lauko nariams ir plačiajai visuomenei yra tapęs šiuolaikinio meno naujausių tendencijų indikatoriumi, kuris užčiuopia jaunosios kartos kūrybinį pulsą ir net prognozuoja, kur link suks menas ateityje. Čia plėtojami Baltijos šalių kultūriniai tarpusavio ryšiai, gimsta kolaboravimo, bendradarbiavimo iniciatyvos. Jaunųjų menininkų kūrybą vertina kompetentingos komisijos. Įvairios įmonės steigia ir teikia papildomas premijas, savo favoritą išrenka ir publika, balsuodama internete.

Pagrindinis projekto tikslas – pristatyti perspektyviausius ir ryškiausius jaunosios kartos tapytojus, sudaryti galimybę visuomenei susipažinti su jaunųjų menininkų kūryba, o tikslinei auditorijai Lietuvoje ir užsienyje – meno kolekcininkams, meno vadybininkams ir kuratoriams – atrasti naujus talentus Baltijos šalyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)