„Deja, tai gali sukelti naują įtampos bangą Artimųjų Rytų regione“, – per radiją sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Trumpas pripažino Izraelio suverenitetą

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį oficialiai pripažino žydų valstybės suverenitetą aneksuotose Golano Aukštumose, o deklaracijos pasirašymo ceremonijoje dalyvavo ir Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu.

„Tai ilgai užtruko“, – sakė D. Trumpas per ceremoniją Baltuosiuose rūmuose.

JAV sprendimas pripažinti Izraelio kontrolę šioje teritorijoje prieštarauja dešimtmečius egzistuojančiam tarptautiniam konsensusui.

B. Netanyahu savo ruožtu šį JAV vadovo žingsnį pavadino „istoriniu“ ir pareiškė, kad Golano Aukštumas, į kurias pretenzijas reiškia Sirija, visam laikui liks kontroliuojamos Izraelio.

„Niekada jų neatiduosime“, – teigė jis.

„Jūsų (deklaracijos) paskelbimas vyksta tokiu metu, kai Golanas yra kaip niekad svarbus mūsų saugumui“, – pridūrė Izraelio premjeras.

Sirija turi savo versiją

Tuo metu Sirijos vyriausybė paskelbė, kad minimas Vašingtono žingsnis yra akivaizdus išpuolis prieš šalies suverenumą.

„Akivaizdžiai atakuodamas Sirijos suverenumą ir teritorinį vientisumą JAV prezidentas pripažino Sirijos Golano aneksiją“, – Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA citavo vieną Užsienio reikalų ministerijos šaltinį.

Izraelis Golano Aukštumas nuo Sirijos atplėšė per 1967 metų Šešių dienų karą, o 1981-aisiais šią teritoriją aneksavo, bet tarptautinė bendrija to iki šiol nepripažįsta, vildamasi, kad ši teritorija galėtų pasitarnauti kaip galima nuolaida būsimose taikos derybose tarp šalių.

Tačiau praėjusią savaitę D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ netikėtai deklaravo diplomatinės pozicijos pasikeitimą ir pareiškė, kad „po 52 metų laikas Jungtinėms Valstijoms visiškai pripažinti Izraelio suverenitetą Golano Aukštumose“.