Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) naujasis reglamentas, natūraliai aukštą testosterono kiekį organizme turinčioms sportininkėms riboti galimybę kovoti su moterimis, tiesiogiai palietė dukart olimpinę 800 m bėgimo čempionę 28 metų Caster Semenya.

Pagal taisykles, tokios sportininkės turi varžytis su vyrais arba vaistų pagalba sumažinti testosterono kiekį organizme ir iki varžybų išlaikyti jį tokį mažiausiai 6 mėnesius.

Šis reglamentas taikomas bėgimo rungtyse nuo 400 m iki mylios.

Tokia nuostata buvo aptarta kovo mėnesį vykusiame JT Žmogaus teisių valdybos posėdyje. Šio atstovai išreiškė susirūpinimą IAAF tikslais.

Valdyba rekomendavo, kad reikia vengti bet kokių taisyklių ir praktikų, darančių spaudimą moterims imtis nereikalingų, žeidžiančių ir žeminančių medicininių procedūrų, kad galėtų dalyvauti moterų varžybose. Anot jos, taip gali atsirasti precedentas išskirti kitus genetinius privalumus.

C. Semenya IAAF sprendimą riboti galimybę varžytis dėl didesnio testosterono kiekio vadina neteisingu: „Tiesiog noriu bėgti natūraliai, tokia, kokia gimiau“.

IAAF planavo naująją taisyklę pradėti taikyti nuo 2018 metų lapkričio 1 dienos, tačiau kilusį ginčą buvo leista išspręsti Sporto arbitražo teismui (CAS). Šio sprendimas turėjo būti priimtas kovo 26 dieną, tačiau CAS jį nukėlė kitam mėnesiui.

C. Semenya anksčiau buvo prašyta atlikti lyties testą, tačiau jokie rezultatai oficialiai nebuvo viešai paskelbti. Testosteronas yra hormonas, didinantis raumeninę masę, jėgą ir hemoglobiną, kuris turi įtakos didesnei ištvermei.

IAAF nusprendė netylėti ir davė atsaką JT pareiškimui: „Akivaizdu, kad valdyba nesusipažino su taisyklių detalėmis ir faktais, kurie buvo pristatyti Sporto arbitražo teismui. Faktas, kad svarbu užtikrinti sąžiningą ir teisingą varžymąsi moterų sporte, kitaip galime prarasti ištisą kartą atlečių, kurios nematys jokios galimybės laimėti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)