Tarp pramonininkų teikiamų pasiūlymų - alternatyvių bankams finansavimo šaltinių užtikrinimas (prieiga prie privačių kapitalo fondų, draudimo fondų, rizikos kapitalo fondų ir privačių pensijų fondų). Verslo atstovai taip pat siūlo didinti konkurencingumą bankų sektoriuje.

Po bendro Vyriausybės ir verslo atstovų posėdžio Pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis sakė, kad pastaraisiais metais įmonių priėjimas prie finansinio kapitalo yra pasunkėjęs, todėl reikia ieškoti būdų, kaip verslui pasiekti pinigus.

„Per pastaruosius metus priėjimas prie finansinio kapitalo įmonėms yra pasunkėjęs. Jeigu kalbėtume apie regionus, tai įmonėms yra sudėtinga suteikti garantijas finansų kapitalo rinkos žaidėjams, skolintis pinigus ir tuo pačiu finansuoti plėtrą. Šiandien mūsų kapitalo rinkos žaidėjų kiekis yra per menkas ir mes kalbame apie tai, kad reikia galvoti, kaip jį diversifikuoti, paversti labiau atliepiančiu rinkos poreikius“, - žurnalistams sakė R. Dargis.

Pasak jo, įvairių fondų (draudimo, pensijų) veikimas Lietuvos ekonomikoje kol kas yra labai menkas, todėl reikia ieškoti instrumentų, kaip paskatinti finansų kapitalo rinkos dalyvius būti aktyvesnius.

Darbo jėgos apmokestinimo klausimu siūloma susieti „Sodros“ įmokas su asmenine apdraustojo pensijos sąskaita, kad būtų matomas asmeninis kaupimas. Taip pat siūloma įteisinti privataus kaupimo galimybes ne tik pensijų, bet ir nedarbo, ligos išmokų, sveikatinimo reikmių klausimais.

Pramonininkai atkreipia dėmesį ir į skaitmenizavimo didinimą, pavyzdžiui, didžiųjų duomenų (angl. big data) analitinių programų naudojimą valstybės valdyme bei valstybės duomenų institucijų atvirumo gerinimą.

Taip pat siūloma sukurti nacionalinę Skaitmeninių inovacijų centrų sistemą bei inovacijų paklausos ir pasiūlos skatinimo sistemą.

„Sukurti ikiprekybinių pirkimų ir valstybės mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų (MTEPI) užsakymų finansavimo sistemą, turinčią aiškius efektyvumo vertinimo kriterijus ir sukurti mechanizmą, kad inovatyvūs pirkimai sudarytų nemažiau 5 proc. visų viešųjų pirkimų“, - nurodo Pramonininkų konfederacija.

Aplinkosaugos sektoriuje siūloma aktyviau koordinuoti ir taikyti papildomas reguliacines priemones, skatinančias verslą įsitraukti į žiedinę ekonomiką, atsisakyti Aplinkos ministerijai nebūdingų funkcijų bei aktyviau spręsti su Vieninga gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacine sistema (GPAIS) susijusias problemas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)