Toks pareiškimas išplatintas per Vengrijos vyriausybės interneto svetainę po P. Szijjarto derybų su Rusijos koncerno „Gazprom“ vadovu Aleksejumi Mileriu.

„Energetinio saugumo klausimas taip pat įgijo geopolitinį toną, nes tranzito sutartis tarp Rusijos ir Ukrainos baigs galioti šių metų pabaigoje, o nauja sutartis dar nepasirašyta. Tai reiškia, jog gali nutikti taip, kad Rusija nebetieks dujų į Europą per Ukrainą. Privalome tam pasiruošti, nes, planuodami saugumo priemones dėl apsirūpinimo energijos ištekliais, visada turime įvertinti blogiausią scenarijų“, – teigiama Vengrijos ministro pareiškime.

„Gazprom“ generalinis direktorius ir aš patvirtinome susitarimą, kad „Gazprom“ užtikrins gamtinių dujų tiekimą Vengrijai, nepriklausomai nuo tai, ar Rusijos-Ukrainos dujų tranzito sutartis bus pasirašyta“, – pabrėžė P. Szijjartas.

Jo žodžiais, su „Gazprom“ sutarta, kad Vengrija galės per Austriją importuoti tiek dujų, kiek jų būtina šalies buitinių ir pramonės vartotojų poreikiams patenkinti, taip pat galės būti panaudotos Vengrijos sukauptos dujų atsargos.

Vengrija gamtines dujas importuoja tik iš Rusijos, pernai tiekimas siekė 7,6 mlrd. kubinių metrų.

Praėjusį mėnesį skelbta, jog Ukraina atmetė pakartotiną Rusijos siūlymą pratęsti dujų tranzito sutartį, kurios galiojimas baigsis kartu su šiais metais, kaip neatitinkančią Ukrainos bei Europos Sąjungos teisės normų.

Po sausio pabaigoje Europos Komisijos būstinėje vykusio Ukrainos ir Rusijos derybų dėl dujų tranzito po 2019 metų pirmojo turo buvo pranešta, jog šalys sutarė jas ministrų, „Naftogaz“ ir „Gazprom“ vadovų lygyje pratęsti gegužės mėnesį, o iki tol periodiškai rengti technines dvišales ekspertų konsultacijas.

2018-aisiais „Gazprom“ per Ukrainą eksportavo 86,779 mlrd. kubinių metrų dujų, iš jų 83,839 mlrd. kubų – į Europą.

Rusija, siekdama pašalinti Ukrainą iš savo dujų eksporto į Europą koridorių, tiesia du naujus dujotiekių – „Nord Stream 2“ per Baltijos jūrą iki Vokietijos ir „TurkStream“ per Juodąją jūrą ir Turkiją iki Bulgarijos. Jų bendras metinis pralaidumas viršys 70 mlrd. kubų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)