„Islamistų ginkluotų grupių Burkina Faso šiauriniame regione Sachelyje ir saugumo pajėgų per kontrterorizmo operacijas (vykdomi) žiaurūs nusikaltimai nusinešė dešimtis gyvybių ir sukėlė daugelio baimę ir bėgimą“, – sakoma HRW 62 puslapių ataskaitoje.

„Nuo 2019 metų pradžios smurtas privertė bėgti dešimtis tūkstančių kaimiečių“, – nurodoma ataskaitoje.

„Dešimtys žmonių buvo nužudyti per tai, kas prilygsta dramatiškam teisių situacijos pablogėjimui Burkina Faso šiaurėje“, – sakė HRW direktorė Sachelio regionui Corinne Dufka.

„Kaimų žmonės gyvena baimėje, nes ir ginkluoti islamistai, ir vyriausybinės pajėgos demonstruoja visišką žmogaus gyvybės nepaisymą“, – sakė ji.

Daugiau kaip 100 tūkst. žmonių turėjo palikti namus šioje neturtingoje buvusioje Prancūzijos kolonijoje. Daugiau kaip pusė jų namus paliko nuo šių metų pradžios, sakė pareigūnai.

Smurtui apėmus visą Sachelio regioną iš namų buvo priversti bėgti iš viso maždaug 4,3 mln. žmonių, įskaitant milijoną per vienus pastaruosius metus, nurodo Jungtinių Tautų pareigūnai.

Džihadistų grupės įsitvirtino centriniame Malio regione, Burkina Fase ir Nigeryje, o Čadas slopina neramumus prie savo sienų.

Nuo 2015 metų nužudyta daugiau kaip 300 žmonių, paprastai – per staigius reidus, po kurių iškart atsitraukiama. Burkina Faso sostinė Vagadugu buvo užpulta tris kartus.