15, 16 ir 17 metų mergaitėms už valstybės vadovo įžeidimą gresia įkalinimas iki penkerių metų, jei teismas pripažins jų kaltę.

Teisėjai sakė, kad šios trys mergaitės turėtų būti „patrauktos baudžiamojon atsakomybėn už valstybės vadovo paniekinimą“, ir nurodė iki teismo nusiųsti jas į šalies šiaurėje esančio Ngozio kalėjimo nepilnamečių skyrių, pranešė 48 organizacijas vienijanti pilietinės visuomenės grupė FENADEB.

Paauglės yra sulaikytos nuo kovo 12 dienos, kai buvo areštuotos drauge su kitomis trimis moksleivėmis ir vienu 13 metų berniuku. Berniukas buvo paleistas iš karto, nes yra jaunesnio amžiaus nei pradedama taikyti baudžiamoji atsakomybė. Kitos trys mergaitės vėliau buvo paleistos nepateikus joms kaltinimų.

Sulaikytos moksleivės kaltinamos P. Nkurunzizos nuotraukų sudarkymu penkiuose mokyklai priklausančiuose vadovėliuose, bet mokytojai pažymėjo, kad šiais vadovėliais dalijasi visi mokiniai, nes vadovėlių nepakanka, kad kiekvienas turėtų po atskirą.

Šaltinis teismų sistemoje, kuris šią bylą pavadino „labai opia“, sakė, kad ją tiesiogiai prižiūri generalinis prokuroras. Šaltinis nurodė, kad mergaitės į kalėjimą buvo atvežtos trečiadienį po pietų.

Neaišku, kada jos gali būti teisiamos, bet vienos jų tėvas sakė, jog jos jau „pernelyg įbaugintos, kad valgytų“. Tėvo žodžius citavo Lewisas Mudge'as iš tarptautinės žmogaus teisių gynimo organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW).

2016 metais keli moksleiviai buvo nuteisti kalėti dėl panašių keverzonių ant prezidento veido, o šimtai mokinių buvo išmesti iš mokyklų. Dėl to buvo kilęs tarptautinis pasipiktinimas.

Nuo 2015 metų balandžio, kai P. Nkurunziza siekė trečios kadencijos, Burundį yra apėmęs sąmyšis.

Nuo 2015-ųjų balandžio iki 2017-ųjų gegužės smurtas nusinešė mažiausiai 1,2 tūkst. gyvybių, o dar daugiau kaip 400 tūkst. gyventojų privertė palikti namus, rodo tyrimą pradėjusio Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) duomenys.

„Kai Burundyje įvykdoma tiek daug tikrų nusikaltimų, tragiška, kad vaikai persekiojami už nekaltas keverzones“, – sakė L. Mudge'as.

„Valdžia turėtų sutelkti dėmesį į rimtų teisių pažeidimų kaltininkų persekiojimą, o ne už braižinėjimą siųsti į kalėjimą vaikus“, – pridūrė jis.