Asociacijos MPAA ataskaita iliustruoja, kokiu mastu JAV pramogų pramonė išsiplėtė už gerai žinomų Los Andželo bei Niujorko kūrybos „anklavų“ ribų. Darbo vietos televizijos bei kino pramonės sektoriuje tiesiogiai generavo 76 mlrd. JAV dolerių atlyginimų; algos čia yra 47 proc. didesnės už nacionalinį vidurkį, pažymėjo grupė.

2017 metų JAV ekonominių duomenų analizė buvo iš dalies pristabdyta dėl šiais metais ištikusio vyriausybės darbo paralyžiaus, vadinamojo JAV federalinių institucijų uždarymo „Government Shutdown“. Analizėje pirmą kartą vertintos darbo vietos, susijusios su mokama televizija, sakė MPAA.

JAV pramogų pramonė plačiai išplito visoje Jungtinių Valstijų teritoriją, gerokai už pietinės Kalifornijos, kur šiltas saulėtas klimatas priviliojo kino juostų kūrėjus steigti pirmąsias kino bendroves dvidešimtojo amžiaus pradžioje. Kitos valstijos – įskaitant Džordžiją, Luizianą ir Ilinojų – naudojosi subsidijomis, kad galėtų prisivilioti kino kūrybos potencialą iš Kalifornijos ir susikurti savo stiprius pramogų pramonės centrus.

„Itin konkurencingi“

„Ši pramonė palaiko darbo vietas ir versloves visose penkiasdešimtyje valstijų ir, be to, yra labai konkurencinga viso pasaulio mastu, – generuojanti 17,2 mlrd. JAV dolerių iš eksporto ir teigiamo prekybos balanso kiekvienoje svarbesnėje pasaulio rinkoje“, – savo pareiškime teigia MPAA pirmininkas ir vykdomasis direktorius Charlesas Rickinas.

Jungtinių Valstijų kino ir televizijos pramonės prekybos perteklius siekia 10,3 mlrd. JAV dolerių, arba 4 proc. bendrojo šalies paslaugų pertekliaus, parodė atlikta MPAA analizė. Analizės rezultatai, rodantys pramonės svarbą eksportui, greičiausiai atkreips dėmesį į padėtį, kurioje atsidūrė svarbiausios žiniasklaidos bendrovės, siekiančios geresnių sandorių su Kinija, kur jų prieiga ribota. Pramonės perteklius viršija analogišką telekomunikacijų, transporto, kalnakasybos ar teisės bei draudimo pramonių rodiklį, teigė MPAA.

Naudoti mokesčių mokėtojų lėšas paremti pramogos pramonę – ne visada populiarus sprendimas tarp įstatymų leidėjų. Kai kurios valstijos ilgainiui atsisakė programų arba jas peržiūrėjo. Kalifornijos valstijos valdžia, tikėdamasi pasinaudoti susidariusiomis galimybėmis, neseniai peržiūrėjo savo subsidijas kino bei televizijos pramonei, mėgindama vėl arčiau prisitraukti pramoginių laidų ir kinų gamybą.

Pramonėje tiesiogiai dirba 927 000 žmonių, ji palaiko iš viso 2,6 mln. darbo vietų ir atliko mokėjimų vietos verslovėms už 44 mlrd. JAV dolerių, teigė prekybos organizacija.