Kas, kiek ir už ką gali susigrąžinti ir kaip nepasimesti deklaruojant? Apie tai laidoje „DELFI Diena“ kalbėsimės su Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) mokestinių prievolių departamento direktore Stase Aliukonyte-Šniriene ir Lietuvis buhalterių ir auditorių asociacijos (LBAA) prezidentė Daiva Čibiriene.

Sutriko tik laikinai

S.A. Šnirienės teigimu, žmonėms buvo suteikta daug informacijos, ir daugelis jau pirmą dieną skubėjo užpildyti deklaracijas, tačiau sistema buvo sutrikusi tik laikinai.

„Sistema liko veikianti. Taip, dar praėjusią savaitę suteikėme žmonėms žinią, šiandien nuo ankstaus ryto mūsų sistema turėjo didelį srautą, todėl ji ir užlūžo. Tiesa, turėjome jau nemažai nusivylusių klientų, kurie turėjo jungtis prie EDS. Per naktį buvome gavę jau du tūkstančius deklaracijų, o prieš pusvalandį – jau 37 tūkst. deklaracijų“, - „DELFI dienai“ sakė S.A. Šnirienė.

Apie didžiulį informacijos kiekį užsiminė ir D. Čibirienė, kuri taip pat paminėjo ir daugeliui svarbų terminą – amnestija.

„Gal tikrai Mokesčių inspekcija padarė per didelę reklamą. Jeigu žmonės pateiks deklaracijas ir iki birželio 30 dienos, niekas tavęs per daug nebaus, nes mes turime amnestijos laikotarpį. Žinoma, mane gali patikslinti“, - sakė D. Čibirienė.

Jai iš karto suskubo paprieštarauti S.A. Šnirienė, kuri teigė, kad ši informacija nėra tiksli, todėl į amnestijos terminą labai svarbu atkreipti dėmesį.

„Amnestinis laikotarpis neliečia 2018 metų deklaravimo. Todėl galioja kitas terminas – gegužės 2“, - patikslino S.A. Šnirienė.

Galima papildyti pinigines

Anot specialistų, ypač svarbu deklaracijas laiku užpildyti žmonėms, kurie užsiima individualia veikla.

„Labai svarbu ir tai, kad pinigai būtų sumokėti. Aš pirmiausia labai norėčiau kalbėti apie tuos žmones, kurie turėtų deklaruoti ir sumokėti, nes daugiau nei 100 tūkst. vykdo individualią veiklą ir jie turi deklaruoti pajamas ir sumokėti. Kiti žmonės, kurie praėjusiais metais irgi gavo neapmokestinamųjų pajamų, tarkime, pardavę nekilnojamąjį turtą, o dėl piniginių papilnėjimo – galbūt šios pirmosios dienos klientūra ir buvo ta, kuri norėjo kuo greičiau deklaruoti ir tikėjosi greičiau atgauti pinigus. Praėjusių metų duomenys rodo, kad beveik aštuoni šimtai tūkstančių žmonių 136 milijonus būtent susigrąžino. Už tai, kad metų eigoje mokėjo mokesčius ir patyrė išlaidas mokėdami įmokas į gyvybės, pensijų draudimo, mokėjo už mokslus, mokėjo kreditui ir galbūt metų eigoje jiems buvo pritaikytas per didelis neapmokestinamųjų pajamų dydis“, - laidoje aiškina specialistė.

D. Čibirienė pabrėžė, kad net ir gaunant pastovias pajamas iš darbdavių, labai svarbu atkreipti dėmesį ir pačiam patikrinti preliminariose deklaracijose pateiktus duomenis. Anot jos, būtina atkreipti dėmesį į skaičius, kuriuos nurodė darbdavys, nes visada gali pasitaikyti ir nemažai klaidų.

„Iš tiesų, po deklaracijos pildymo tikrai reikėtų patikrinti viską. Nes VMI pateikia preliminarią deklaraciją, kuri pateikia duomenis, ką ji gavo apie tave, apie tą asmenį. Būna parašyta, kad kai kurie duomenys perkelti, o kai kurie neperkelti. Beveik niekada neperkelia individualios veiklos pajamų, yra daug atvejų, kai duomenys yra neperkeliami dėl jų specifiškumo. Pavyzdžiui, individualios veiklos pajamų VMI beveik niekada neturi garantijos, kad ji juos turi. Taip pat yra duomenys, kai juridinis asmuo tiesiog padarė klaidą, padarė įstatymo pažeidimą ir tai uždeklaruos pavėluotai. Pasitikėti tik VMI sudarytomis deklaracijomis negalima, ir VMI yra neįgali jas suformuoti teisingai dėl specifikos. Išlieka klaidų tikimybė“, - sako D. Čibirienė.

Ragina patikrinti preliminarių deklaracijų duomenis

Ji taip pat atskleidė, ką patikrinti yra kone svarbiausia.

„Aš pasidarau du dalykus. Tai pirmiausia išsitraukiu pažymą ir ją atsispausdinu, susidėlioju, kas perkelta ir kas neperkelta, tada žiūriu į deklaraciją, tikrinu skaičius, atlieku skaičiavimus. Bet jeigu kalbame apie gyventoją, kuris gavo tik darbo užmokesčio pajamas, jam bus labai lengva. (…) Deklaracija bus daug paprastesnė“, - patikslino specialistė.

Jai pritarė ir kita laidos viešnia, teigdama, kad patikrinti deklaracijos duomenis yra būtina, o jeigu joje randama klaidų, apie tai reikia kuo skubiau informuoti darbdavį arba buhalteriją.

„Net ir tiems žmonėms, kuriems pilnai parengta deklaracija, būtų pravartu peržvelgti tuos duomenis, kad tikrai jų darbdaviai pateikė teisingus duomenis. Tada atsiranda galimybė kreiptis ir prašyti, kad duomenys būtų patikslinti. Bet kokiu atveju už pateiktą galutinę deklaraciją atsakingas pats žmogus. VMI pateikia deklaraciją pagal turimus duomenis. Šiandien turime nepilnus du tūkstančius įmonių, kurios nepateikė inspekcijai duomenų, apie išmokėtus atlyginimus. Vakar dienos duomenimis, daugiau nei 15 tūkst. asmenų dar nebuvo patikslinę duomenų. Todėl gali būti ir klaidų“, - laidoje sakė S.A.Šnirienė.

Stasė Aliukonytė-Šnirienė

Daugeliui lietuvių, kurie praėjusiais metais šventė arba dalyvavo vestuvėse, gana aktualus klausimas – vokeliai ir ar juos reikia deklaruoti. Anot specialisčių, brangius pirkinius, kuriuos žmogus nusipirks iš to vokelio, VMI gali pastebėti, o dovanas deklaruoti reikia.

„Jeigu jūs nusipirksite namą, jachtą ar kitą prabangų dalyką, gali būti, kad VMI pastebės. Jeigu pravalgysite, būtų sunku pastebėti, tačiau ir vokelį jūs privalote deklaruoti. Jeigu jūsų mama, tarkime, jūsų vyrui kažką padovanojo, tai jau bus apmokestinama. Labai svarbus klausimas vestuvių, kai tėvai mėgsta padovanoti butą jaunai porai. Jeigu jūsų tėvai padovanojo jums butą per pusę, tai nuo tos dalies, kuri priklauso vyrui, jums reikės mokėti 15 procentų mokesčių. Bet jeigu butą tėvai dovanotų tik jums, tada viskas gerai“, - sakė D. Čibirinė.

Atkreipia 18-mečių dėmesį

Specialistės priminė ir tai, kad 18-mečiams taip pat svarbu nedelsti ir deklaruoti turtą, kuris nėra registruotas jokiuose registruose.

„18-mečiui gali tekti deklaruoti ne pajamas, o turtą. Tais atvejais, jeigu jis nuosavybę turi turtą neregistruotą jokiuose registruose. Koks tai turtas? Tai turtas, kurį turi jaunuolis, kuris turi meno dirbinių, juvelyrinių dirbinių, kurių vertė 1,5 tūkst. eurų. Už tai jis turi deklaruoti, arba jis turi nebaigtą statyti nekilnojamąjį turtą, nebaigtą statinį, kuris neregistruotas registre. Tada reikia deklaruoti. Jis tai turi daryti pats, nes jam jau yra 18 metų, ir tai bus jau jo profilyje. Nereikia jaunuoliams labai išgyventi, nes jie gali ją pateikti už penkerius metus, leidžiama tikslinti ir pateikti deklaraciją. Taigi galima tikslinti ir nereikia pulti skubėti. Jeigu jis gavo pajamas iki 18 metų, tai mokesčius turėjo mokėti tėvai“, - sakė S.A. Šnirienė.

Gali susigrąžinti permokas

VMI gyventojams šiemet yra parengusi 1,9 mln. preliminarių deklaracijų, iš kurių 1,4 mln. reikės tik patvirtinti vienu mygtuko paspaudimu – į jas bus sukelti visi duomenys.

Pateikdami deklaracijas gyventojų pajamų mokesčio (GPM) permoką gali susigrąžinti darbuotojai, kuriems buvo pritaikytas per mažas metinis neapmokestinamųjų pajamų dydis, taip pat mokėję gyvybės draudimo, studijų ar pensijų įmokas, palūkanas už būsto paskolą.

Deklaracijas privalo pateikti gyventojai, kurie praėjusiais metais užsiėmė individualia veikla ar gavo pajamų, nuo kurių būtina sumokėti mokesčius, kuriems pritaikytas per didelis neapmokestinamasis pajamų dydis, individualių įmonių, ūkinių bendrijų, mažųjų bendrijų savininkai.

Pajamų deklaravimas kasmet prasideda apie kovo vidurį ir baigiasi gegužės 2-ąją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)