Kaip ir daugelis mes taip pat persiskaitėme šią pateiktą informaciją, truputi pasidomėjome, įvertinome kainos ir aprašomos kokybės santykį ir nusprendėme lietuvišką žiemą iškeisti į Egipto saulę. Reikia pripažinti, kad ITAKA savo keliones tikrai siūlo pigiau negu Lietuvos kelionių operatoriai.

Esame keturių asmenų šeima, kurie už 8 dienų kelionę „viskas įskaičiuota“ sumokėjome nei daug nei mažai – 1800 EUR, tuo tarpu „Novaturo“ ar „Tezturo“ kainos buvo apie 2000 - 2200 Eur.
Norėčiau pasakyti, kad šiai kelionei nekėlėme, jokių didelių reikalavimų, norėjome ramiai pailsėti prie jūros, pasimėgauti saule ir vietoje susiorganizuoti nedidele pramogą sau ir vaikams. Nesiruošėme keliauti nei į Jeruzalę, nei į Petrą.

Štai šitoje vietoje ir prasideda tikra istorija apie mūsų kelionę. Apsistojome STRAND TABA HEIGHTS BEACH & GOLF RESORT viešbutyje, kuriame buvo ir daugiau kartu atskridusių lietuvių. Susipažinome su keliomis šeimomis ir nusprendėme paplaukioti Submarino laivu – tai laivas stikliniu dugnu. Viso susidarė 13 žmonių grupė. ITAKA siūlo kelionės paketą DAHABAS DISCOVERY, kuris susideda iš 3 valandų pasiplaukiojimo paprastu laivu, paplaukiojimu su Submarinu ir pasivaikščiojimą Dahabos mieste. Šios kelionės kaina – 130 USD, vaikams iki 12 metų – apie 65 USD. Mums visiems kaina pasirodė tikrai didoka, keturių asmenų šeima turėtų sumokėti apie 390 USD, todėl pradėjome dairytis, kas mums galėtų pasiūlyti kelionę tiktai Submarinu, pigiau. Mes juk europiečiai ir turime turėti pasirinkimą. Jeigu norime, apsiperkame „Maximoje“, norim „Lidle“ ir niekas mums negali nurodyti, kur pirkti.

Taigi pakalbinome vietinį kelionių organizatorių sėdintį tame pačiame viešbučio vestibiulyje. Jis pasiplaukiojimą Submarinu pasiūlė už 25 USD. Ir kaina, ir kelionės laikas mums labai tiko. Pradėjome tartis dėl ekskursijos, TAČIAU netikėtai egiptietis paklausė – Jūs atvažiavote su ITAKA, atsakymas žinoma – taip. Tuomet jis pasako – aš Jums tos kelionės negaliu parduoti. Mes nelabai supratome kodėl, todėl apsisukome ir nuėjome. Galvojame, jeigu jis organizuoja už 25 USD, tai paprašius gal ir ITAKA mums suorganizuos tik pasiplaukiojimą Submarinu už panašią kainą. Paprašome savo atstovės mums padėti. Ji paskambino Submarino savininkui ir susitarė, tik kaina labai jau šokiravo – 90 USD suaugusiam ir 65 USD vaikui. Mes supratome, kad tai apiplėšimas, kai šalia siūlantis vyrukas tą pačia pramogą siūlo už 25 USD. Pasitarę nutariame dar kartą pakalbinti egiptietį. Jis nesileidžia į kalbas, pasiūlome jam daugiau pinigų po 30 USD, pagąsdiname vaiko ašaromis, tačiau niekaip – vienintelis pasakymas – Jūs atvykote su ITAKA, aš Jums niekuo negaliu padėti, viską žinau, viską suprantu, bet negaliu.

Ir tuomet suprantame, kad mūsų išsvajotas pasiplaukiojimas neįvyks. Čia Taba heigths kurorte ITAKOS turistas neturi pasirinkimo, nes čia rezervatas, o tu jame esi įkaitas ir visas vietines keliones turi pirkti per ITAKA. Noriu tik pastebėti, kad tame rezervate yra nedidelis uostas, kuriame stovi du kateriai, vienas būrinis laivas ir Submarinas – vadinasi ir egiptietis, ir ITAKOS atstovai turistus plukdo su tais pačiais laivais. Nusprendžiame nepasiduoti ir vis tiek kaip nors paplaukioti. Pastebime prie baseino įsikūrusį kioską su pasiūlymais nardyti, nueiname, paklausiame ar turi pasiplaukiojimą kokiu nors laivu. Taip – didelis būrinis laivas Jūs gali nuplukdyti iki faraono salos, kur galėsite panardyti, kaina 30 USD suaugusiam ir 20 USD vaikui – pasiūlo vietinis egiptietis. Susitariame, nekliūna jam, kad esame ITAKA turistai. Svajonė išsipildo – plauksime. Kaip išsiaiškinome, tai pačios prieplaukos atstovų „kioskas“ ir jie ITAKOS nebijo, arba turi kažkokį atskirą susitarimą.

Išplaukiame 12 val., grįžtame 17 val., todėl liksime be pietų, bet gi čia – ne problema. Visur, kur yra tekę apsistoti, gali viešbučio registratūroje paprašyti, kad pietus kelionės atveju įdėtų. Nueiname į registratūrą, paprašome ten dirbančio berniuko, kad mums reikia kelių pietų paketų išsinešimui, noriu pasakyti, kad paprašėme tik vaikams, keturių pietų paketų. Tačiau dirbančiojo atsakymas mus suglumino, kad be kelionės agentės patvirtinimo paketo duoti negali. Paprašome, kad susisiektų su keliones agente. Kalbamės. Gražiai paprašome pietų paketo, tačiau išgirstame klausimą – o kur Jūs išvykstate, lyg būtume maži vaikai ir niekur be jos žinios negalėtume išeiti. Tuomet net ir pačiam šalčiausiam šiauriečiui gali užkaisti kraujas ir emocijos – ne Jūsų reikalas, mums tik reikia pietų paketo, nes šiandien negalėsime valgyti restorane. O jau kur mes einame ir ką darysime tai tik mūsų pasirinkimas – atsakome. Jūs negalite, mes Jums neduosime pietų paketo, jūs turite valgyti viešbutyje.

Paaiškinus, kad mes prašome maisto tik vaikams – atsakymas toks pat. Tai šokiravo ir labai pažemino. Mes juk sumokėjome už skrydį, viešbutį ir maitinimą „viskas įskaičiuota“, mes nesumokėjome už tai, kad turime Jų atsiklausti kur reikia eiti ir ką daryti savo atostogų metu. Pokalbis su gide truko ilgai ir nebuvo labai malonus, tuomet pagalvojau, kad visi žmonės, važiuojantys į šią vietą, turi tai žinoti, nes taip gali atsitikti bet kuriam čia atostogaujančiam.
Nors ir likome be pietų – pasiplaukiojome. Buvo labai graži diena, vaikai pamatė daug gražių žuvelių, kurios atplaukė prie laivo, vyras panardė, o aš pasimėgavau saule. Nors kalbantis su ITAKOS gide ji visada akcentavo, kad jų kainos tokios didelės todėl, nes jie užtikrina saugumą, kurio kiti užtikrinti negali, galiu pasakyti, kad vietiniai tikrai nuostabūs žmonės. Labai atsakingi, rūpestingi ir paslaugūs, saugumas – aukščiausio lygio. Pasirodė, kad gidės kalbos tikras „makaronų kabinimas ant ausų“ arba norėjimas išvilioti kuo daugiau pinigų. Vienas keistas dalykas, kad tame laive buvo keli žmonės, atvykę kartu su mumis, tik apsistoję kitame viešbutyje, esančiame toliau nuo jūros, – jie turėjo pietų paketus, nes pats viešbutis jiems juos pasiūlė, be gidės sutikimo ar pritarimo. Taip ir likome nelabai supratę kuo mes kitokie ir kokius susitarimus, kurių garsiai neįvardina, turi šita kelionių agentūra su kai kuriais viešbučiais ar kelionių organizatoriais.

Po šios kelionės, daugiau niekur nevažiavome, nieko neprašėme, tik mėgavomės saule ir jūra.

Atostogos buvo geros ir įvertinus viską galima rašyti stiprų septynetą. Jeigu paklaustų, ar važiuočiau dar kartą ten, atsakymas būtu – NE, bet todėl, kad pasaulyje yra daugybe kampelių kuriuos reikia aplankyti. Jei paklaustų ar važiuočiau su ITAKA – atsakymas būtu dvejopas.

Jeigu norite pasimėgauti jūra, paplūdimiais, baseinais ir saule, išgerti keletą kokteilių ir nerūpestingai praleisti savaitę – važiuokite, tačiau jeigu norite pamatyti, pakeliauti ir pažinti – tuomet tikrai ne. Nes šitiek už vietines keliones permokėti gali tik visiškas kvailys. Nenoriu tikrai nieko įžeisti ar pasakyti, kad tie žmonės, kurie važiavo su ITAKA į ekskursijas yra tokie, tikrai ne – jie paprasčiausiai NETURĖJO KITO PASIRINKIMO. O laisvas žmogus turi tai turėti. Keisčiausia yra tai, kad tame viešbutyje buvo lietuvių atvažiavusių su kita lietuvių agentūra, – ir jie tokių problemų neturėjo, jie turėjo pasirinkimą. Lėktuve viena pora, kuri atvyko ne su ITAKA, pasakojo, kad norėjo sau ir savo draugams, atvykusiems su ITAKA, nupirkti kelionę į PETRĄ, kurią ITAKA parduoda už 300 USD o vietiniai – už 90USD, todėl skirtumas ryškus. Istorija baigėsi tuo, kad kelionę jie beveik nusipirko ir pinigus lyg sumokėjo, tačiau kai kelionės organizatoriai pasiėmė pasus ir patikrino juos, gavo labai girdėtą atsakymą, Jūs galite su mumis važiuoti o draugai NE – NES JIE ATVYKO SU ITAKA. Taip ir liko draugai nepamatę PETROS.

Tikrai nežinau, ar visur šita kelionių agentūra vykdo tokią politiką, bet šiame kurorte taip yra. Negaliu pasakyti, ar taip galima, ar ne, bet manau, kad žmogus, perkantis kelionę, turėtų apie tai žinoti, kad galėtų pasirinkti. Gal geriau sumokėti daugiau, bet paskui turėti pasirinkimo laisvę ir nebūti ITAKOS įkaitu.

Ir dar trumpai apie viešbutį „STRAND TABA HEIGHTS BEACH & GOLF RESORT“ – tai labai didelis viešbutis, kambariai tikrai erdvūs, davus 10 USD registratūroje galima gauti su geresniu vaizdu. Baldai ne patys naujausi, bet geri, lovos patogios. Yra keli barai, kuriuose visą dieną gali mėgautis kokteiliais ir gėrimais. Maistas – man asmeniškai vidutiniškas, pasigedau labiau europietiško maisto, tokio kaip skrudintos bulvytės ar kepta mėsa. Tačiau pavalgyti tikrai galima. Baseinai – deja, nešildomi, todėl šiuo metu maudytis buvo iššūkis. Animacija – vidutinė, vakarais šokiai vaikams ir vieną vakarą buvo suaugusių šou. Bet animatoriai malonūs ir nelabai įkyrūs. Bendras įvertinimas – 3 žvaigždutės, bet tikrai neatitinka to aprašymo, kuris yra ITAKOS puslapyje.

Štai ir viskas.

P. S. Labai būtų įdomu sužinoti, ar dar kas nors patyrė tokius kelionės „džiaugsmus“ su šiuo organizatoriumi ar čia tik mums taip „pasisekė“.

Komentuoja ITAKA atstovai:

Norėtume iš savo pusės visų pirma paminėti, kad pagal Egipto įstatymus ir nuostatas ekskursijas šalyje organizuoja ir vykdo kelionių organizatoriaus ITAKA Lietuva partneriai (kaip ir visų kitų organizatorių), kurie yra atsakingi už ekskursijų organizavimo ir vykdymo tvarką. Itaka Lietuva Tabos regione taip pat turi atstovę, kuri rūpinasi turistais poilsio šalyje, t.y. pasitinka oro uoste, supažindina turistus su regionu bei viešbučiu, taip pat suteikia informaciją apie šalyje vykdomas ekskursijas ir jas teikiančius juridinius subjektus turistams.

Kaip ir daugelyje šalių, labai dažnai įvairių kelionių organizatorių siūlomų ekskursijų kainų skirtumas lyginant su kitomis vietinėmis agentūromis galimas, kadangi iš savo partnerių tiek mes, tiek kiti užsienio kelionių organizatoriai reikalauja aukšto lygio aptarnavimo, patyrusių darbuotojų, draudimo garantijų, saugių transporto priemonių ir pan. Kainos gali skirtis ir dėl skirtingos ekskursijos programos, ekskursijos išpildymo kokybės, taip pat priklausomai nuo to, ar yra įskaičiuoti sienos kirtimo mokesčiai, lankomų objektų įėjimo bilietai, maitinimas ekskursijos metu bei kitų aplinkybių.

Stengiamės savo klientams pasiūlyti kuo geresnės kokybės ekskursijas, kurios apimtų kuo daugiau lankytinų vietų ir klientai grįžtų saugūs bei patenkinti.

Dėl minimos turistės išsakytos situacijos – norime pabrėžti, kad iš kelionių organizatoriaus ITAKA pusės jokių draudimų priimančiose šalyse nebuvo. Minima situacija galbūt yra labiau nulemta regiono turizmo specifikos ir susiklosčiusios praktikos tarp pačių ekskursijų paslaugas teikiančių agentūrų. Negalime daryti įtakos viešbučių ar vietinių kelionių agentūrų sprendimų aptarnauti ar ne turistus, siūlyti ar ne jiems savo paslaugas.