Truputis istorijos

Reikia paminėti, kad kontinentinių Europos šalių, tokių kaip Prancūzija, Olandija ar Vokietija, meškeriotojai ilgus metus išskirtinai gaudė vien meškerėmis be ritės. Ir tik daug vėliau iš Jungtinės Karalystės ir Italijos atkeliavo palaidynės tipo meškerės.

Kodėl pavasarį?

Pavasarėjant daugelį žuvų rūšių galime aptikti arčiau kranto. Tai galima pastebėti dar vis ledo lytims tyvuliuojant ežeruose ir tvenkiniuose arba patvinusiuose upeliuose. Stovinčio vandens telkiniuose žuvys šmirinėja netoli pakrantės nendrių juostos, o tekančiame – glaudžiasi nuo stiprios upelio srovės šalia apsemtų pakrantės krūmų ar mažose pakrantės įlankėlėse – užutekiuose.

Kodėl meškerė be ritės

Suprantama, kad žuvims esant netoli kranto mums nėra reikalo jų ieškoti tolimame horizonte. Vos pavasariui pradėjus rodyti pirmuosius ženklus, žuvys šaltuose, dar vis žieminio „režimo“ vandenyse, nebūna itin aktyvios, todėl subtilus „plonas“ įrankis yra tinkamiausias pasirinkimas šiam metų laikui. Meškerė be ritė tokia ir yra. Meškeriodami ja galime naudoti pačius ploniausius valus, lengviausias plūdes, mažiausius kabliukus, o masalą užmesti itin preciziškai.

Schema: sistemėlės žvejybai meškere be ritės pavasarį

Konstrukcijos ir tipai

Meškerės be ritės būna kelių tipų: suduriamos ir teleskopinės. Jos gali būti su trumpesniu arba tokio pat ilgio valu, koks yra ir meškerykočio ilgis. Tokio tipo meškerių viršūnėse taip pat gali būti įtaisyti įvairių rūšių amortizatoriai. Jei itin ilgos, suduriamos, siekiančios net 14 m meškerės be ritės yra tikrai nepigios ir joms reikia specialių aksesuarų ir „volelių“, tai teleskopinės konstrukcijos „kuolai“, nesiekiantys 9 metrų, paprastam žvejui yra „įkandami“ ir jiems ypatingų priedų nereikia. Be to, juos ir įvaldyti yra gan paprasta.

Apie viską iš eilės

Tarkime, jūs pasirinkote 4–6 m teleskopinę meškerę be ritės. Su ja jūs galėsite smagiai meškerioti kuojas upelio užutėkiuose arba bandyti sugauti pirmuosius prabudusius karosus kokio nors ežerėlio nendrynuose. Su tokio tipo meškere vos kelių gramų keliamosios galios plūdelę galėsite užmesti itin lengvai, o pakirsti atsargiai kimbančias žuvis bus kur kas paprasčiau, nei su gremėzdiška palaidyne.

Plūdė

Ant specialių lanktelių belieka susivynioti kelias sistemėles su 0,14 ar 0,16 mm skersmens pagrindiniu valu ir 1,5; 2; 3 gramus sveriančiomis plūdėmis ir jūs būsite prisitaikęs prie beveik visų galimų žūklė sąlygų. Dar praverstų iš anksto paruošti pavadėliai su 0,08–0,12 mm skersmens valais ir 14–18 numerio kabliukais.

Keli lankteliai su skirtingomis plūdėmis leis prisitaikyti prie bet kokių žūklės sąlygų

Jaukinti žvejojant meškere be ritės galime labai tiksliai, o užmesti plūdę kas kart į tą pačią vietą tikrai nebus sunku net ir pradedančiajam.

Taip pat su tokio tipo meškere bus itin patogu žvejoti „languose“ tarp pakrančių švendrių ir meldų.