Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narys K. Mažeika antradienį pranešė, kad nepasinaudos galimybe dirbti Marijampolės taryboje – atsisako mandato ir lieka toliau dirbti Seime. Jis teigė, kad nenori kenkti ir taip trapiai valdančiajai daugumai Seime ir kad siekia sutaupyti valstybės lėšas.

Žinią apie tai, kad jis – galimas kandidatas į aplinkos ministro kėdę, DELFI patvirtino premjero atstovas spaudas Tomas Beržinskas.

K. Mažeika BNS teigė, kad frakcija jo kandidatūrai antradienį pritarė.

„Man šiandien ryte tik pasakė frakcijoje. Premjeras pasiūlė. Klausė. Frakcija pritarė. Dauguma“, – sakė parlamentaras.

Kada bus teikiama jo kandidatūra, K. Mažeika sakė nežinantis.

Prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė BNS sakė, kad šalies vadovė laukia oficialaus premjero teikimo ir komentarų kol kas neteikia.

36 metų K. Mažeika yra žemės ūkio mokslų daktaras, išsilavinimą įgijęs Lietuvos veterinarijos akademijoje.

Jis priklauso valdančiajai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai.

Marijampolės mero rinkimų antrajame ture K. Mažeika pralaimėjo socialdemokratų (LSDP) kandidatui Povilui Isodai. Pirmajame ture P. Isoda taip pat užtikrintai pirmavo prieš „valstiečių“ kandidatą: 42,81 proc. rinkėjų balsų prieš 21,02.

DELFI primena, kad Aplinkos ministerija be ministro gyvuoja jau nuo gruodžio pradžios, kai premjeras nusprendė iš pareigų atleisti tris ministrus. Vėliau nesėkmingai į aplinkos ministrės kėdę buvo siūlytą Irmos Gudžiūnaitės kandidatūra.

I. Gudžiūnaitė kandidatūrą atmetė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Laikinai aplinkos ministro pareigas nuo gruodžio pradžios, kai buvo atleistas Kęstutis Navickas, eina energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Po to, kai prezidentė atmetė I. Gudžiūnaitės kandidatūrą, S. Skvernelis teigė, kad nemato galimybių susitarti, o socialdemokratai pateikė siūlymą įpareigoti premjerą per 15 dienų teikti ministrą į atsilaisvinusią vietą Vyriausybėje. Šis pasiūlymas Seime buvo atmestas.

Pataisų iniciatorius Julius Sabatauskas teigė jomis norintis suvienodinti teisinį reguliavimą. Socialdemokratų frakcijos seniūnas tvirtino, kad reglamentuojant ministrų teikimą 15 dienų terminas yra įrašytas tiek Vyriausybės įstatyme, tiek Konstitucijoje. „Jau tam pačiam įstatyme yra 15 dienų, pačioj Konstitucijoj yra 15 dienų, kai skiriamas po rinkimų naujas premjeras, ir premjeras turi pareigą per 15 dienų nuo jo paskyrimo pristatyti Seimui Ministrų kabineto sudėtį“, – sakė J. Sabatauskas.

Konstitucija numato, kad premjeras ne vėliau kaip per 15 dienų nuo jo paskyrimo pristato Seimui savo sudarytą ir prezidento patvirtintą Vyriausybę ir pateikia svarstyti jos programą. Taip pat Vyriausybės įstatymas numato, kad Seimui pareiškus nepasitikėjimą ministru premjeras ne vėliau kaip per 15 dienų pateikia prezidentui naują ministro kandidatūrą. Tuo tarpu atvejai, kai ministras atsistatydina, nėra atskirai reglamentuoti.

Premjeras komentuodamas pataisas išsakė poziciją, kad toks siūlymas būtų prieštaravęs Konstitucijai. „Konstitucijoje tokie terminai nėra nustatyti, juo labiau, galėtų būti įstatymu susiaurinta diskrecija formuojant Vyriausybę tiek ministro pirmininko, tiek prezidento, ir tai neatitinka Konstitucijos, mano vertinimu“, – žurnalistams Seime sakė S. Skvernelis.

Vėliau S. Skvernelis teigė, kad kandidatūrą greičiausiai pateiks po savivaldybių tarybų rinkimų. „Reikės palaukti, kol pasibaigs savivaldybių tarybų rinkimai. Tada turėsime ilgesnį tarprinkiminį laiką. Bet kokiu atveju, aš dar bandysiu teikti kandidatūrą“, – anksčiau žurnalistams teigė S. Skvernelis.