„Ar kviestumėte Matijošaitį į ministro pirmininko pareigas? O gal Ramūną Karbauskį? Ir ar pritartumėte siūlymui Širinksienę skirti teisingumo ministre?“ – diskusijos metu prof. V. Landsbergis paklausė kandidato S. Skvernelio.

„Apie ministro pirmininko kandidatūrą šiandien kalbėti viešai dar anksti. Balandžio mėnesį įvardysiu dvi pavardes, – teigė S. Skvernelis. – Bet nemanau, kad Kauno meras, turėdamas milžinišką kauniečių pasitikėjimą, jį keistų į kitą iššūkį. Bent tokios kalbos nebuvo.“

Į klausimą, ar skirtų A. Širinskienę teisingumo ministre, jis atsakė tokių minčių nėra girdėjęs.

„Apie ministrų kandidatūras dar negalima kalbėti, – teigė premjeras. – Pabrėšiu, kad prezidentas turi konstitucinę teisė ir pareigą skirti ministrus, bet tai daroma ministro pirmininko skyrimu ir čia bendradarbiavimas yra visiškai kitoks nei dabar, kaip vyko paskutinis siūlymas.“

S. Skvernelio teigimu, jis iš A. Širinskienės tokių minčių – tapti teisingumo ministre – nėra girdėjęs, tačiau ją vertino kaip puikią teisininkę ir politikę.

Premjero užsienio politikos vizijoje: dėmesys JAV, Lenkijai ir Izraeliui

Antradienį premjeras Saulius Skvernelis pristatė savo užsienio politikos viziją. Pasak jo, Lietuvos užsienio politikos esmė turėtų būti nacionalinio intereso įgyvendinimas. Vyriausybės vadovas pabrėžė, kad šį interesą realizuoti įmanoma užtikrinant visų lygių valdžių bendradarbiavimą.

Premjeras tvirtino, kad kertinė jo užsienio politikos kryptis yra transatlantinė dimensija. Pasak jo, Lietuva turi skirti daugiau dėmesio būtent šiai krypčiai. „Turime galvoti ne tik ko tikimės, bet ir ką galime duoti“, - pristatydamas savo užsienio politikos idėjas sakė S. Skvernelis.

Premjeras pabrėžė bendradarbiavimo su Jungtinėmis Valstijomis svarbą. Jis tvirtino, kad Lietuva privalo didinti savo indėlį stiprinant strateginių partnerių gerovę. Kartu S. Skvernelis užsiminė apie potencialias JAV investicijas į giliavandenį Klaipėdos uostą.

Premjeras priminė Lietuvos balsavimą Jungtinėse Tautose, kada Vilnius nepalaikė JAV iniciatyvos pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine. Pasak jo, būtina nuspręsti, kas yra pagrindiniai Lietuvos interesai ir sąjungininkai. Tad, akcentavo jis, nepalaikyti JAV Jungtinėse Tautose buvo blogas sprendimas.

S. Skvernelis užsiminė, kaip tapęs prezidentu svarstytų didžiųjų ES valstybių pritarimo nesulaukusią iniciatyvą pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine.

Premjeras taip pat išskyrė Lenkijos svarbą Lietuvai. Jo teigimu, Lenkija ne tik ekonomiškai pajėgi kaimynė, tačiau ir labai svarbi saugumo dimensijoje. Premjeras akcentavo, kad Lietuvos šalies santykiai su Varšuva - gyvybiškai svarbūs.

Premjeras taip pat užsiminė, kad tapęs prezidentu inicijuotų užsienio politikos tarybos steigimą. „Tokia institucija būtų labai naudinga ieškant sutarimo tarp valdžios šakų bei siekiant atliepti piliečių poreikius“, - kalbėjo S. Skvernelis.

Premjero užsienio politikos ir nacionalinio saugumo programos pristatyme Rytų Europos studijų centre dalyvauja ir profesorius Vytautas Landsbergis bei socialdarbiečių lyderis Gediminas Kirkilas.