ES prekybos prekėmis su Jungtinėmis Valstijomis perteklius sausį plėtėsi iki 11,5 mlrd. eurų (13,0 mlrd. JAV dolerių) nuo 10,1 mlrd. eurų 2018 metų sausį, informavo „Eurostat“.

Europos Sąjungos prekybos deficitas su Kinija taip pat padidėjo iki 21,4 mlrd. eurų nuo 20,8 mlrd. eurų ankstesniais metais.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pakartotinai skundėsi dėl Europos prekybos pertekliaus su jo šalimi, įvedė tarifus plieno ir aliuminio importui iš Europos Sąjungos pažaboti ir pagrasino padaryti tą patį daug didesnei prekybai automobiliais ir automobilių dalimis.

Kinijos prekybos perteklius su Europos Sąjunga taip pat yra įtampos šaltinis, nes blokas nustato griežtesnę liniją Pekino atžvilgiu, kalbant, pavyzdžiui, apie dešimties punktų planą ekonominiams ryšiams subalansuoti ir Kinijos atsivėrimui paskatinti.

Iš viso ES prekybos prekėmis deficitas sausį sudarė 24,9 mlrd. eurų ir padidėjo nuo 21,4 mlrd. eurų 2018-ųjų sausį. Euro zonos prekybos perteklius smuktelėjo iki 1,5 mlrd. eurų nuo 3,1 mlrd. eurų.

Įvertinus sezoninius svyravimus, visas euro zonos prekybos perteklius per mėnesį šiek tiek padidėjo, o ES prekybos deficitas sausį smuktelėjo, palyginti su 2018 metų gruodžiu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)