Kaip rašoma pranešime spaudai, jau gerą dešimtmetį vakaruose suaktyvėjęs „Zero waste” judėjimas pastaruoju metu vis stipriau reiškiasi ir Lietuvoje. Internete steigiasi nuolat augančios diskusijų grupės, kuriose žmonės dalijasi idėjomis, kaip gyventi paliekant kuo mažiau atliekų.

Bene pagrindinis šio judėjimo dalyvių galvos skausmas – kur gauti prekių be pakuočių, kadangi šios ir sudaro didžiausią dalį atliekų. Kaunietė Meda Jonušaitytė sako, kad stengiasi gyventi pagal „Zero waste” principus, bet Lietuvoje tai labai sunku padaryti.

„Didžiausia problema, kad parduotuvėse beveik viskas, išskyrus vaisius, daržoves ir sveriamus riešutus bei dar šį bei tą, supakuota. Ypač kebli situacija su pieno produktais. Be to, didelėse parduotuvėse labai įtariai žiūri, kai ateini su savo indu, kyla problemų dėl pasvėrimo. O dažniausiai iš viso nesupranta, ko aš čia noriu“, – patirtimi dalijosi pašnekovė.

Apsipirkimas su sava tara

Ji teigė bandžiusi lankytis mažesnėse parduotuvėse. Ten, pasak jos, padėtis šiek tiek geresnė, pardavėjai linkę padėti. Bet ir čia toli gražu ne viskas sveriama, o kadangi kiekviena nedidelė parduotuvė dažniausiai prekiauja tik tam tikra produkcija, teko praleisti daug laiko keliaujant iš vienos į kitą.

„Taip buvo ir nepatogu, ir brangu, todėl ilgą laiką teko eiti į kompromisus su savimi dėl pirkinių. Tol, kol vieną dieną visiškai atsitiktinai užsukau į turgų. Jei Vakaruose yra specialių „Zero waste” pritaikytų parduotuvių, tai čia kai kas vis dar išlikę nuo senų laikų, kai žmonės ateidavo apsipirkti su savo tara, savais indais, nes kitaip nebuvo įmanoma.

Aišku, dabar jau ir turguje yra nemažai supakuotos produkcijos. Bet vis tiek čia kur kas daugiau galimybių apsipirkti neparsinešant į namus kalno bereikalingo plastiko. Ypač džiaugiausi, kai atradau, kad turguje galima nusipirkti sveriamų pieno produktų, kuriuos be jokių problemų įdės į tavo atsineštą indą. Labai gerai, kad čia yra ir sveriamos arbatos, prieskonių. Tuo pačiu nusiperku ir vaisių, daržovių, mėsos, žuvies, duonos ir kitokių kepinių kepyklėlėse, netgi saldumynų sveriamų čia yra.

Turgus

Žinau, kad vis daugiau mano draugų dėl to renkasi turgų, nes specialiai „Zero waste” pritaikytų parduotuvių Lietuvoje labai mažai. Net keista, kaip anksčiau nebuvo kilusi mintis pirkti turguje. Tikriausiai dėl to, kad nei mano tėvai, nei kiti artimi žmonės neturėjo tradicijos čia lankytis. Tai nelabai ir įsivaizdavau, kaip čia viskas atrodo“, – įspūdžiais ir mintimis dalijosi jauna moteris.

Centriniame Kauno turguje pieno produktais prekiaujanti Lidija sako, kad sveriami produktai pakankamai populiarūs, bet savo indus dabar atsineša vos vienas kitas.

„Perka grietinę, varškę, grūdėtą varškę, lydytą sūrį, varškės sūrelių masę. Dažniausiai dedame į vienkartinius plastikinius indus. Bet jei kas atsineša savo – jokių problemų. Pasveriam tuščią indą, po to pilną ir viskas tvarkoj. Aš labai palaikau žmones, kurie atsineša savo – juk stikliniame indelyje ir produktas ilgiau šviežias išsilaiko, ir sveikiau taip. Daugiausia vyresni žmonės taip daro, kurie įpratę dar iš senų laikų. Bet pastebėjau, dabar yra ir jaunesnių pirkėjų, matyt, tikrai kokia nauja mada kyla“, – pasakojo prekybininkė.