Po internetinės pažinties dar populiarius aklus pasimatymus pamažu keičia greiti ir tylūs pasimatymai. Taip pat susitikimai intelektualų klubuose, kur proto seserims ir broliams pirmiausia rūpi ne reikalai žemiau bambos.

Susipažįsta susitikę

Vidurnaktį televizijos skelbimų lentoje išvydusi vaikino troškimą bendrauti su patyrusia moterimi, nemigos kankinama 35-metė Julija nusiuntė žinutę nurodytu telefono numeriu. 29 metų vyrukas pasiūlė tuoj pat susitikti – automobiliu atvažiuos prie pat jos namų.

Spontaniškas dviejų nepažįstamų žmonių pasimatymas nebuvo pirmas ir paskutinis. Jau antrus metus jie drauge. „Nepaisant amžiaus skirtumo, kirvis atitiko kotą“, - šyptelėjo Julija, pripažinusi, kad jos draugėms taip nepasisekė.

Po flirto virtualioje erdvėje įvykę vadinamieji akli pasimatymai dažniausiai baigdavosi arba išsiskyrimu, arba vienos nakties nuotykiu.

Pažinčių – greitai ir daug

Vadinamieji greiti pasimatymai suteikia daugiau galimybių.

Į susitikimą susirenka maždaug po dvidešimt panašaus amžiaus vaikinų ir merginų. Su kiekvienu vakarėlio dalyviu galima bendrauti tik kelias minutes. Po signalo laukia bendravimas su kitu.

Patikusio žmogaus numerį pažymi specialioje kortelėje, o apie tave pasirinkusius žmones gauni informaciją elektroniniu paštu arba SMS žinute.

Belieka susitikti ir įsitikinti, ar pirmasis įspūdis buvo teisingas.

Greiti pasimatymai skirti intensyviai dirbančiam jaunimui, neturinčiam laiko ieškoti antrosios pusės.

Per tokį vakarėlį nušaunami keli zuikiai iš karto – sutaupomas laikas, susitinkama su daug potencialių partnerių ir, ko neduoda virtuali erdvė, vyro ar moters išvaizda - kaip ant delno. Su būdinga kūno kalba, spalvomis ir kvapu.

Atsiveriama tyloje

Užsienyje jau nuobodulį keliantis greitas pasimatymas (speed dating - angl.) – Lietuvoje dar naujovė, nors tokių vakarėlių, kurie yra mokami, organizatorių ir pas mus atsiranda.

Užsienyje pažinčių organizatoriai netrypčioja vietoje ir ieško naujų formų. Didžiojoje Britanijoje į madą atėjo tylūs pasimatymai (silent dating - angl.).

Į krūvą suburti vienišiai nepratardami nė žodžio keičiasi rašteliais.

Tokių susitikimų metu vėlgi keleriopa nauda: matai būrį pretendentų, tyloje įsijungęs intuicijos varikliukas švariau dirba. Be to, bendravimas raštu leidžia atsikratyti drovumo. Ko nedrįstama pasakyti, patikima popieriui.

Renkasi pagal protą

Londone populiarėjantį susipažinimą pagal intelektą įtakingas žurnalas „The Economist“ pavadino „mada rimtumui“.

Antros pusės ieškoti siūloma specialiai organizuojamuose geopolitikos mėgėjų diskusijų klubuose, tapybos pamokose arba poezijos vakaruose.

Ši pažinties forma skiriama tiems žmonėms, kurie labai užimti ir netiki laime rasti gyvenimo draugą baruose ar klubų šokių aikštelėse. Paprastai tai – protingi ir pasiturintys žmonės, išsiilgę emocijų ir ieškantys proto brolių ar seserų.

Rašytoja Džozefina Hart, organizavusi seriją populiarių poezijos vakarų bibliotekoje, sakė, kad klausydamiesi eilių žmonės verkė. Jų širdys atsivėrė pasauliui ir vienas kitam.

Kvepia dirbtinumu

„Kažkas nauja, bet kvepia dirbtinumu. Poezija tampa kaip priedėlis, nes pagrindas - pažintys“, - naują užsienio madą įvertino Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos direktoriaus pavaduotojas rašytojas Juozas Šikšnelis.

Jis teigė abejojantis, ar konservatyvi mūsų šalies visuomenė neapšauktų bibliotekos sąvadavimu, jei ši imtųsi organizuoti pažinčių vakarėlius intelektualams.

„Bet ši idėja išties įdomi“, - pripažino rašytojas, pabrėždamas, kad vis tiek labiausiai tiki likimu. „Esu fatalistas. Jei bus lemta, Amūro strėlė pataikys bet kur, nebūtinai specialiai surengtame pažinčių vakarėlyje“, - samprotavo 55 metų jubiliejų atšventęs J.Šikšnelis.

Šoka Afrikoje?

Panašiai mąsto ir Sonata. 22 - metė mergina retkarčiais „garą nuleidžia“ klubo šokių aikštelėje. Kitkam laiko neturi – dirba nuo ryto iki vakaro, dažnai ir savaitgaliais, taip pat neakivaizdžiai studijuoja universitete.

„Darbe kasdien susitinku su daugybe naujų žmonių. Tad, ko gero, savo svajonių princą atrasiu dirbdama“, - šypsojosi Sonata.

Ji sakė nematanti būtinybės specialiai švaistyti laiko pažintims. „Jei bus lemta, antrą pusę susitiksiu parduotuvėje ar gatvėje. O gal man skirtasis gyvena ne Lietuvoje? Gal jis dabar šoka aplink laužą Afrikoje?“ – šmaikštavo klaipėdietė.