Kaip skelbiama partijos pranešime, LSDP Vyriausybei yra pateikusi savo siūlymus dėl viešojo sektoriaus darbuotojų darbo apmokėjimo gerinimo. Vyriausybė, pabrėžia LSDP, sukūrė komisiją ir pažadėjo sukurti algų didinimo strategiją biudžetininkams po drastiškų mokytojų streikų, kai jie užėmė Švietimo ir mokslo ministerijos patalpas.

LSDP frakcijos atstovas Algirdas Sysas, dalyvaujantis Vyriausybinės komisijos dėl ilgalaikio ir tvaraus viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio strategijos sukūrimo veikloje, sako, kad socialdemokratų siūlymai yra konkretūs, juose nurodyti ir šaltiniai, ir terminai, ko trūksta pačios Vyriausybės algų didinimo strategijoje.

„Šiandien turėtų įvykti paskutinis vyriausybinės komisijos posėdis, ir jeigu nebus atsižvelgta į mūsų, socialdemokratų, ir profesinių sąjungų siūlymus dėl darbo užmokesčio didinimo, tai tikrai nepritarsime tokiai strategijai“, - sako A. Sysas.

Pagal pranešimą, LSDP siūlo ilgalaikiam tvariam viešojo sektoriaus finansavimui užtikrinti 2020 metais pasiekti mokesčių perskirstymą nuo bendrojo vidaus produkto 32 proc., o 2022 metais pasiekti Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos vidurkį - 34 proc.

Taip pat per 2 metus (2020-2021 m.) siūloma atstatyti iki ekonominės krizės buvusį bazinį dydį (183 eurai) - 2020 m. nustatyti 180 eurų, 2021 m. - 183 eurų. Atstačius iki ekonominės krizės buvusį bazinį dydį, kasmet didinti bazinį dydį ne mažiau nei praėjusių metų infliacijos lygis (kainų indeksas), paliekant teisę nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje išsiderėti didesnį bazinio dydžio augimą.

Dėl mažiausių pareiginių algų didinimo LSDP siūloma, kad 2020 m. mažiausia kvalifikuoto darbuotojo pareiginė alga (jos pastovioji dalis) sudarytų ne mažiau kaip 60 proc. einamųjų metų šalies vidutinio darbo užmokesčio (VDU). O 2025 m. mažiausia kvalifikuoto darbuotojo pareiginė alga (jos pastovioji dalis) sudarytų ne mažiau kaip 70 proc. einamųjų metų šalies VDU.

Dėl darbo užmokesčio skirtumo mažinimo tarp vadovų ir žemesnes pareigas einančių darbuotojų LSDP siūlo nustatyti, kad didžiausias leistinas darbo užmokesčio skirtumas tarp viešojo sektoriaus įstaigos vadovo ir toje įstaigoje dirbančių darbuotojų darbo užmokesčio vidurkio neturėtų 2021 m. viršyti 5 kartų, o iki 2025 m. darbo užmokesčio skirtumas neturėtų viršyti 4 kartus.

Tuo metu dėl pareiginės algos kintamosios dalies dydžio siūloma pareiginės algos kintamąją dalį iki 2021 m. sumažinti nuo 50 proc. iki 30 proc.

ELTA primena, kad Vyriausybės sudaryta komisija penktadienį dar kartą renkasi į posėdį dėl viešojo sektoriaus atlyginimų. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkė Inga Ruginienė Eltai sakė besitikinti, kad tai jau bus paskutinis komisijos posėdis, nors ir nebesivilia, kad į profsąjungų siūlymus bus deramai atsižvelgta.

„Projektą šiek tiek pataisė. Mes prašome strategijos projekto pristatymą Vyriausybei ir Seimui atidėti, nes Nacionalinės kolektyvinės sutarties derybos dar nebaigtos, o tai labai siejasi. Mes sakome, kad šie procesai turėtų eiti paraleliai. Iki balandžio šias derybas galima baigti ir tada puikiai spėti su strategija“, - Eltai sakė I. Ruginienė.

Jos teigimu, darbuotojų atstovai penktadienį posėdyje naujų pasiūlymų nebeteiks.

„Parašėme jau ne vieną raštą, išdėstėme savo nuomonę. Į daugelį pasiūlymų nebuvo atsižvelgta. Jeigu manoma, kad profsąjungų pritarimo nereikia, tai nematome prasmės ir daugiau ką sakyti. Galima sakyti, kad du mėnesius kalbėjome apie nieką, kol galų gale Vyriausybė pateikė savo variantą. (...) Vyriausybės yra toks klaidingas požiūris, esą, jeigu nori kelti atlyginimą, tai būtinai reikia daryti per struktūrines reformas ir darbuotojų mažinimą. Mes sakome, kad yra labai daug kitų galimybių, kur valstybinis sektorius galėtų sutapyti pinigų“, - kalbėjo I. Ruginienė.

Sudaryti komisiją Ilgalaikio tvaraus viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio didinimo iki 2025 metų strategijos projektui parengti Vyriausybė nutarė pernai, tačiau derybos tarp valdžios atstovų ir profsąjungų vyksta vangiai. LPSK anksčiau net skelbė, kad svarstys pasitraukti iš komisijos, nes ji, jų teigimu, yra tik imitacija streikams numalšinti, o ne rezultatams pasiekti. Strategiją tikimasi pabaigti ir Seimui pateikti balandį. Anksčiau planuota, kad strategija Seimui bus pateikta iki kovo 10-osios - pavasario sesijos pradžios.