Galintys padėti kitiems – laimingesni

Asmens sveikatos klinikos psichologė Daiva Balčiūnienė sako, kad socialinė veikla, galimybė padėti kitiems leidžia patenkinti vienus svarbiausių žmogaus poreikių – suteikia bendrumo pojūtį, prasmės ir savo vertės suvokimą. Todėl patenkinus pamatinius saugumo poreikius žmogus vis daugiau dėmesio ima skirti socialiniams ir ieško galimybių prasmingai savirealizacijai.

„Dirbant su daiktais, prietaisais, projektais, matuojant savo veiklos rezultatus racionaliais įvertinimais, apskaičiuojamais rodikliais, žmonės pasiilgsta paprasčiausio bendravimo, rūpinimosi, globos ir bendrystės pojūčio, paprasto dėkingumo, ne skaičiais ar balais vertinamo atsako, o tikro ryšio, aiškios prasmės jausmo. Daugelis žmonių savo vertę matuoja ne tik pasiekimais darbe, bet ir pademonstruotu gerumu, supratingumu ir jautrumu. Dėl to neturėtų stebinti, kad siekiama dirbti tokiose darbovietėse, kurios padeda atsiskleisti ir šioje srityje“, – sako D. Balčiūnienė.

Psichologės teigimu, sudarydamos sąlygas savo darbuotojams dalyvauti socialinėje veikloje, įvairiose labdaros ar pagalbos kitiems akcijose, įmonės taip pat išlošia. Tie darbuotojai, kurie turi galimybes save realizuoti ne tik per tiesioginį darbą, bet ir socialinę veiklą, jaučia prasmę kurti, dirbti ir gyventi ne tik dėl savo asmeninių interesų, paprastai yra labiau motyvuoti, laimingesni, sveikesni, todėl ir darbe gali nuveikti daugiau.

Galimybė prisidėti prie kilnesnių tikslų – būtinybė

Tai, kad socialinė veikla, įsitraukimas į bendruomenės reikalus, pagalba savo bendrapiliečiams ar prisidėjimas prie ekologinių iniciatyvų darbuotojams tampa vis svarbesni, pažymi ir „Danske Bank“ atstovė ryšiams su visuomene Vaida Bičkutė. Jos teigimu, geram darbdaviui darbuotojų įgalinimas šiose srityse jau tampa būtinybe.

„Daugelis specialistų šiandien nori galimybių tobulėti ne tik profesinėje srityje, bet ir augti kaip asmenybės, prisidėti prie reikšmingesnių tikslų – tai gali būti ir planetos išsaugojimas, ir pagalba sergantiems sunkiomis ligomis, nepasiturintiems. Šiandien galimybė darbe daryti gerus darbus tampa vis svarbesnė. Dėl to siekiame, kad mūsų įmonė būtų ne tik socialiai atsakinga organizacija, bet ir kad kiekvienas jos darbuotojas galėtų įnešti savo indėlį į bendro gėrio kūrimą“, – sako V. Bičkutė.

Jos teigimu, organizacijoje nuolat įgyvendinami socialiniai projektai, į kuriuos įsitraukti gali visi darbuotojai. Šie tokiomis galimybėmis naudojasi išties noriai: „Kiekvienam darbuotojui per metus yra suteikiamos trys papildomos laisvos dienos, kurias jie gali skirti savo pasirinktai savanoriškai socialinei veiklai – rūpinimuisi senjorais ar ligoniais, aplinkos švarinimui, pagalbos nepasiturintiems organizavimui, beglobių gyvūnų priežiūrai ir pan. Be to, net ir įvairias pramogas ar laisvalaikio užsiėmimus stengiamės padaryti prasmingesnius, susiedami juos su tam tikromis socialinėmis iniciatyvomis“, – sako organizacijos atstovė.

Kolegos

Geriems darbams – maratonai ir aukcionai

Socialinė veikla gali apimti ir mentorystę. Pavyzdžiui, „Danske Bank“ ekspertai nuolat dalyvauja įvairiuose renginiuose, kuriuose dalinasi žiniomis ir patirtimi su studentais, technologijų bendruomene. Anot V. Bičkutės, prie šių iniciatyvų darbuotojai ne tik jungiasi savo noru, bet ir patys siūlo įvairias socialinės veiklos idėjas, vis spustelėdami pačią organizaciją ieškoti patrauklesnių galimybių darbuotojams rinkti vadinamuosius karmos taškus.

Viena iš tokių idėjų – aukcionas, kuriuo metu buvo parduotos neįprastos dekoracijos, puošusios biuro kiemą – dviratis ir automobilis. Šio aukciono metu surinktos lėšos atiteko onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams padedančiai organizacijai „Happimess“.

„Panašios socialinės iniciatyvos mūsų organizacijoje jau tapo kasdienybe. Darbuotojai tai laiko tiesiog būtinybe, todėl ieškome vis naujų būdų ir patrauklių formų, kaip juos įtraukti į tokią veiklą. Dažnai galimybė prisidėti prie kilnesnių tikslų įgyja ir įvairių žaidimų, atrakcijų formą. Socialinei atsakomybei demonstruoti šiandien tinka ne tik dideli projektai, bet ir visai mažos ekspromtu kilusios iniciatyvos, kurios padeda darbuotojams pajusti, kad jie tiesiogiai gali prisidėti prie geresnio pasaulio kūrimo kasdien“, – sako V. Bičkutė.

Norinčių padėti – vis daugiau

Labdaros iniciatyvos „Happimess“ vadovė Jurgita Jakaitė sako pastebinti, kad įmonių siekis pačioms įsitraukti į socialinę veiklą, o kartu į ją įtraukti ir savo darbuotojus, rinkoje jau tampa savotišku gero tono ženklu. Darbuotojai, partneriai ir klientai labiau linkę užmegzti bendradarbiavimą su tokioje veikloje dalyvaujančiomis įmonėmis, nes tai rodo jų patikimumą, atsakingumą, empatiją visuomenei.

Onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams padedančios iniciatyvos vadovė sako, kad mūsų visuomenę šiandien jau galima laikyti socialiai jautria. Tai rodo ir per tris „Happimess“ gyvavimo metus suburta graži bendruomenė, kuri nuolat auga. Vilniuje įkurta labdaros parduotuvė suteikia galimybę atnešti paaukoti vaikų išaugtus ar nebenaudojamus daiktus, taip pat įsigyti naujų. Už parduotus daiktus gaunamos lėšos yra skiriamos šeimoms, kuriose auga onkologinėmis ligomis sergantys vaikai.

„Į mūsų labdaros parduotuvę paaukoti daiktų, jų nusipirkti atėjusios šeimos ar asmenys daugeliu atvejų tampa mūsų nuolatiniais klientais. Laikui bėgant jie lankosi mūsų labdaros renginiuose, siūlo bendradarbiavimą ar paramą įmonių, kuriose dirba, vardu. Taigi atjautos, noro padėti, gerumo mūsų visuomenėje tikrai netrūksta“, – apibendrina J. Jakaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją