Kaip rašoma theguardian.com, amerikiečiai yra ypač pamėgę naudoti labai minkštą tualetinį popierių, kuris prisideda prie klimato kaitos bei daro dramatišką, negrįžtamą žalą miškams. Remiantis nauja dviejų aplinkosaugos grupių The Natural Resources Defense Council (NRDC) gamtos išteklių ataskaita, tokio tualetinio popieriaus naudojimas ypač kenkia Kanados borealiniam miškui.

Borealinis (būdingas vidutinėms platumoms – DELFI) miškas užima beveik 60 proc. Kanados ir yra 600 bendruomenių namai. Jo dydis reiškia, kad toks miškas gali absorbuoti didelius anglies dioksido kiekius iš atmosferos, kurie atitiktų 24 mln. automobilių išmetamųjų dujų kiekį per metus.

Tualetinio popieriaus gamyba

Ataskaitoje nustatyta, kad didžiųjų prekių ženklų, gaminančių tualetinį popierių, atsisakymas pereiti prie tvaresnių technologijų bei medžiagų daro pražūtingą poveikį miškams ir klimatui. Nuo 1996-ųjų metų maždaug 28 mln. hektarų Kanados borealinio miško buvo iškirsta – ši teritorija savo dydžiu gali būti prilyginama Pensilvanijos valstijai. 23 proc. Kanados miškų produktų eksporto sudaro medienos plaušiena, kuri yra pagrindinis minėtojo tualetinio popieriaus ingredientas.

Dėl šios problemos labiausiai kaltinami amerikiečiai – jie sudaro kiek daugiau nei 4 proc. visų pasaulio gyventojų, tačiau sunaudoja daugiau kaip 20 proc. viso pasaulio popierinių servetėlių bei tualetinio popieriaus. Vidutinis JAV keturių asmenų namų ūkis sunaudoja daugiau kaip 45 kg tualetinio popieriaus per metus.

Popierinis rankšluostis

Tualetinio popieriaus gamintojai, kaip rašoma ataskaitoje, atsisako tvaresnių sprendimų bei medžiagų naudojimo, nes tuomet nebūtų išgaunamas toks minkštas, daugiasluoksnis tualetinis popierius, kurį amerikiečiai ypač linkę naudoti. Vis dėlto, ne visas pagaminamas tualetinis popierius yra vienodai žalingas aplinkai ir atsiranda gamintojų, kurie jau gamina ekologiškesnius produktus, naudodami perdirbtas medžiagas.

Toks ekologiškesnis tualetinis popierius dažniausiai yra naudojamas JAV oro uostuose ar biuruose, kur šio popieriaus minkštumas nėra toks svarbus, tačiau taip yra prisidedama prie miškų ir klimato išsaugojimo.