Tiki medikų pašaukimu

Prieš kelerius metus dvynukai Uvis ir Vėja į Dambrauskų gyvenimą pasibeldė beveik dviem mėnesiais anksčiau nei planuota. Ir tai buvo dar didesnis iššūkis ne tik tėvams, bet ir medikams, tad šiandien reikia džiaugtis, jog mažyliai yra sveikos, žingeidžios ir stiprios asmenybės.

„Esu daugybę kartų susidūrusi su medikais, nes man pačiai yra atlikta ne viena operacija. Visada tikėjau, kad tikri gydytojai yra geri žmonės ir jie savo nuostabų darbą atlieka iš pašaukimo. Tą kartą taip pat nieko niekam nemokėjau, o vaikais rūpinosi nuostabiai. Tik medikų dėka tiek aš, tiek vaikai esame gyvi ir sveiki“, – įsitikinusi jauna moteris.

Jos vyras juokavo, kad valstybinėje ligoninėje jautėsi tarytum prabangiame viešbutyje. „Personalas ne tik rūpinosi vaikais, manimi, bet ir mokė mane su vyru, rūpinosi mumis kaip šeima. Taip, tam tikroms situacijoms vis dar skiriama per mažai dėmesio, pavyzdžiui, gimus ankstukui, kol vaikai gyvena reanimacijoje, niekas nepadeda mamai psichologiškai, tačiau atsidūrus vaikų neonatologijos skyriuje gaunama pagalba yra nuostabi. Personalas, kuris rūpinasi vaikais, budi visą parą, maitina vaikučius, kurių tėveliai negali gyventi kartu, padeda visoms mamoms ir vaikams, ateina psichologai, ergoterapeutai, gydytojai nuolat prižiūri ir viską paaiškina, domisi, padeda susigyventi su tolimesniais iššūkiais. Ir už tai nereikia nieko mokėti“, – savo istorija dalinasi pašnekovė.

Nusipirkti malonę

Visuomenėje vis dar gaji nuomonė, jog kyšis padės užsitikrinti malonų elgesį ir rūpestį, bet T. Dambrausė su tuo nesutinka. Anot jos, ne kyšis tai lemia. „Asmeninė patirtis leidžia suprasti, jog mes tam tikrose situacijose medikų emocijas ir žodžius suprantame savaip. Tarkime, kai netekau pirmojo vaikučio, mane priėmusi daktarė, kuri turėjo paskirti būdą, kaip atsisveikinti su vaisiumi, pasiūlė rinktis greitesnį vien tam, kad jau už valandos galėčiau vyną gerti... Tokioje situacijoje geriau akmeninis veidas ir tyla, nei tokios neapgalvotos replikos. Kartais pasitaiko ir pagalbinio personalo, kuris pasako ne tą žodį dėl procedūrinių ir biurokratinių dalykų“, – teigia pašnekovė. Tuomet ji dažniausiai mėgina pateisinti medicinos darbuotojus nuovargiu, stresu, ilgomis darbo valandomis. Be to, juk ir jiems visokių dienų būna. O kyšis šioje situacijoje nieko nepakeistų.

Kai padėka virsta nusikaltimu...

Žinoma tinklaraštininkė kyšio nedavė gydytojams ne tik dėl moralinių ir etinių įsitikinimų, bet ir dėl to, jog žino, kad tai nusikaltimas. „Tai yra baisi problema. Patys žmonės duodami kyšius ir sukūrė tokį mechanizmą, bet aš labai tikiuosi, jog mes tai išgyvendinsime iš mūsų mąstymo ir visuomenės „normų“, – viliasi moteris.

Pati T. Dambrauskė yra linkusi atsidėkoti visiškai kitokiais būdais, kurie nesikerta su įstatymais ir morale. Anot jos, nuoširdus žodis „Ačiū“, apkabinimas, pagarba medikui ar parašyta rekomendacija kur kas vertingesnė nei pakiša. Be to, šie veiksmai kuria tvaresnius santykius tarp gydytojo ir paciento, medikas jaučiasi labiau įvertintas ir pakylėtas.

Informacija parengta bendradarbiaujant su LR sveikatos apsaugos ministerija, kuri įgyvendina Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

Užsakymo nr.: PT_80604907