Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas vadovaus premjero Sauliaus Skvernelio prezidento rinkimų štabui. Apie tai ministras pirmininkas trečiadienį paskelbė spaudos konferencijoje Vilniuje. Pareikšti paramos S. Skverneliui atvyko ir Kauno tardymo izoliatoriaus pareigūnė Rasa Kazėnienė, ji taps kandidato patikėtine.

Ar tėvynės labui prezidento pareigas eiti norintis Saulius Skvernelis tikrai pateks į antrąjį turą? Trečiadienį pristatytą šūkį ir komandos dalį „DELFI Dienoje“ aptarsime su viešųjų ryšių ekspertais.

Siekia susigrąžinti įvaizdį

Paklaustas, kaip vertina S. Skvernelio pristatytą šūkį, viešųjų ryšių ekspertas Mykolas Katkus tikina, kad premjeras norėjo tarsi susigrąžinti tą įvaizdį, kurį jam neblogai pavyko susikurti prieš dvejus metus.

„Aš manau, kad tai be jokios abejonės kvepia pareigūno priesaika. Skvernelio pagrindinis iššūkis, kad rinkėjai jame matytų žmogų, kuriuo jie pasitikėjo prieš kokius trejus metus, kai Saulius Skvernelis buvo populiaresnis net už prezidentę. Saulius Skvernelis nori priminti tą dorą, sąžiningą ir charizmatišką pareigūną, kuris tuo daugelį žmonių ir sužavėjo.

Kita vertus, Saulius Skvernelis nelabai norėtų, kad jį matytume kaip tokį kartais besiblaškantį Vyriausybės vadovą, kokį mes jį matome šiuo metu. Jo reitingai dėl tam tikrų įvykių ir skandalų po truputį pradėjo kristi. Grąžindamas savo šūkį, štabo vadovu pasirinkęs poną Baką bei komandą, kuri yra nesusieta su Vyriausybės darbais ar su Seimu. Taigi šūkis atspindi tai, kuo Skvernelis norėtų būti. Jis nori būti matomas kaip pareigūnas, kuris sąžiningai kovos vardan Lietuvos. Tokia idėja ir tikslas“, - laidoje „DELFI diena“ sako M. Katkus.

Mykolas Katkus

S. Skvernelio patikėtinėmis taip pat taps „valstiečių“ kandidatė į Lazdijų merus Ausma Miškinienė, su S. Skverneliu Vidaus reikalų ministerijoje dirbusi Ieva Gervinskaitė.

Pirmuoju pažadu kandidatas įvardijo skaidrumo reformą – antikorupcinių teismų steigimą, šešėlio mažinimą, su korupcija kovojančių institucijų stiprinimą.

Skvernelio pagrindinis iššūkis, kad rinkėjai jame matytų žmogų, kuriuo jie pasitikėjo prieš kokius tris metus, kai Saulius Skvernelis buvo populiaresnis net už prezidentę. Saulius Skvernelis nori priminti tą dorą, sąžiningą ir charizmatišką pareigūną, kuris tuo daugelį žmonių ir sužavėjo.
M. Katkus

Kandidatavimas primena ėjimą lynu

Viešųjų ryšių ekspertas Kristinas Taukačikas pabrėžia kiek kitą S. Skvernelio pusę – jo kandidatavimas į prezidentus primena ėjimą lynu. Anot jo, kai kurie dalykai, kurie Skverneliui puikiai pavyko prieš keletą metų, šių dienų situacijoje – sunkiai pasiekiami.

„Šūkis yra gana karingas. Kadaise rinkimuose būdavo sportininkų ir pareigūnų mada, jiems visai neblogai sekdavosi. Šie rinkimai, matyt, bus tam tikra riba, kai policijos naratyvas nebus toks tvirtas ir galingas. Laikai keičiasi ir žmonėms iš politikos reikia naujų dalykų, o tas naratyvas nėra naujas dalykas.

Saulius Skvernelis

Kiekvienu atveju reikėtų žiūrėti į personalijas, bet pati mada akivaizdžiai praeina, nors tikrai atsiras vienas kitas pareigūnas, kuris pasireikš politikoje. Bet pats Skvernelio dalyvavimas rinkimuose panašus į ėjimą lynu. Tikslas aiškus, kelias matyti, bet reikia labai balansuotis. Tie dalykai, kurie yra suprantami kaip stiprybės, tampa tam tikrais minusais. Šiuo metu jis yra premjeras, nuolat matomas, jis gali keliauti, viena vertus, tai pliusas, kita vertus, jeigu jis už paprastą žmogų, tai susikerta daug dalykų“, - laidoje skė K. Taukačikas.

Oponentų klausimas gali pakenkti

Surengtoje konferencijoje Saulius Skvernelis kalbėjo apie nemažai skirtingų dalykų, tačiau tai, kad jis vis dar neatsakė į pagrindinį klausimą, kurį kelia oponentai, gali situaciją tik pabloginti.

„Ponas Skvernelis, galbūt tik išskyrus apie užsienio politiką kalbėjo mažiau, daugelį dalykų yra kalbėjęs jau ir anksčiau. Pažadai ir idėjos yra panašios. To atsakymo, kurio iš jo turbūt reikalaus oponentai, aš neišgirdau – kodėl ponas Skvernelis, kuris užima premjero postą, bando pasiekti tą patį aukščiausiąjį postą? Ir svarbiausia, ką jis tame poste galėtų padaryti tokio, ko negali padarytas būdamas savo poste.

Tai yra tiesiog pasimetimas tarp dviejų rolių ir, manau, kuo daugiau kyla klausimų, į kuriuos nėra atsakymų, tuo labiau mažėja kandidato galimybės užimti siekiamą postą. Esu girdėjęs nuomonę tarp žmonių, kurie sako, kad Skvernelis yra toks puikus premjeras, tai ko jam eiti į prezidentus?
M. Katkus

Žinoma, žurnalistų darbas nėra klausti tokių dalykų, bet manau, kad oponentai turėtų jam užduoti tokius klausimus. Pavyzdžiui, ponas Juozaitis galėtų gerai paklausti, taigi reikia pasakyti, kad tikrai yra rimtos priežastys, kodėl anksčiau Lietuvos premjerai neidavo į prezidentus. Tai yra tiesiog pasimetimas tarp dviejų vaidmenų ir, manau, kuo daugiau kyla klausimų, į kuriuos nėra atsakymų, tuo labiau mažėja kandidato galimybės užimti siekiamą postą. Esu girdėjęs nuomonę tarp žmonių, kurie sako, kad Skvernelis yra toks puikus premjeras, tai ko jam eiti į prezidentus?“ - sako viešųjų ryšių ekspertas M. Katkus.

Kita vertus, kaip pabrėžia, K. Taukačikas, Skvernelis tikrai išsiskiria iš kitų kandidatų į prezidentus.

„Ponas Skvernelis yra pagrindinis kandidatas tų žmonių, kurie jaučiasi pamiršti, kurie jaučiasi palikti likimo valioje. Jis taip pat vienintelis atstovauja mažesnių miestelių gyventojams“, - sako komunikacijos ekspertas.

Apie santykius su prezidente

Tiesa, ekspertai nepamiršta paminėti ir dar vieno svarbaus S. Skvernelio karjeros momento – santykių su prezidente. Jų nuomone, kai kurie S. Skvernelio veiksmai galėjo būti daromi tyčia.

„Manau, kad jam nėra naujiena konfliktuoti su prezidente. Kiek jam tai yra naudinga – sunku pasakyti. Aš manau, kad reikia labai aiškiai skirti, kaip prasidėjo rinkimų kampanija ir kokia situacija dabar. Dabar jau galime spėti, kad iškart po rinkimų premjeras turbūt planavo siekti prezidento posto. Visi jo veiksmai buvo aiškiai nukreipti siekiant parodyti, kad jis būtų geresnis valstybės vadovas nei Dalia Grybauskaitė.

Jie turėjo nuolatinius konfliktus, jis demonstravo savo valdžia ir galią. Dabartinėje situacijoje – viskas kiek kitaip. Nemanau, kad prieš dvejus metus Saulius Skvernelis būtų galėjęs pagalvoti, kad jis bus trečias kandidatas į prezidentus. Dabar jis turi klausti kitus klausimus. Dabar mes galime sakyti, kad ankstesnė jo strategija nepavyko“, - tikina M. Katkus.

Kristinas Taukačikas, Mykolas Katkus

K. Taukačiko nuomone, karas su prezidente tikrai turėjo įtakos Skvernelio reitingams, tačiau patį didžiausią pavojų kelia net ne santykiai su dabartine šalies vadove.

„Konkurentams būtų labai sunku išmušti Saulių Skvernelį iš vėžių. Bet koks puolimas, ieškojimas nuodėmių jam tik padėtų, nes žmonės, kurie jį myli, jį tik palaikytų. Patį didžiausią pavojų jis kelia pats sau. Taip yra todėl, kad tam tikros arogantiško elgesio apraiškos, pavyzdžiui, nepagarbus tonas bendraujant su mokytojais, pozicijos neturėjimas medikų klausimu, griauna Skvernelio kaip rūpestingo žmogaus įvaizdį. Šioje vietoje karas su prezidente papuola į dar vieną tų dalykų lentelę“, - sako K. Taukačikas.

M. Katkus pabrėžia, kad kandidato į prezidentus komanda nėra pats svarbiausias ir tikrai ne esminis dalykas.

„Tikslas, kad komandoje nebūtų nė vieno „valstiečio“ nario. Žinoma, yra Bakas, kuris yra gana ryškiai matomas ir palankiai vertinamas. Kita vertus, kas galėtų pasakyti, kas yra Nausėdos ar Šimonytės komandoje. Išskirčiau galbūt tik tą atvejį, kai Valdas Adamkus siekė prezidento posto ir labai akcentavo savo komandą, nes tada jis buvo puolamas, kad yra senas. Komanda nėra pagrindinis aspektas, labai svarbu tai, kad Skvernelis parodė, kad jis yra nepriklausomas nuo „valstiečių“, - laidoje kalbėjo M. Katkus.

S. Skvernelis taip pat paskelbė, kad surinko rinkimuose dalyvauti reikalingus 20 tūkst. parašų.

Prezidento rinkimai vyks gegužę.