„Amber Trip“ klasteris, į kurį susibūrę šalies gintaro juvelyrikos gamintojai, lygiai prieš metus paskelbė apie planus vėliausiai šių metų pavasarį sukurti prekybos gintaro žaliava platformą, kurioje galėtų dalyvauti ne tik pagrindiniai gintaro žaliavos žaidėjai (...), bet ir kitos mažesnės bendrovės ir fiziniai asmenys“, - organizatorių pranešime cituojamas juvelyrikos ir gintaro parodos „Amber Trip“ ir tuo pačiu pavadinimu veikiančio klasterio vadovas Giedrius Guntorius.

Birža-aukcionas „Amber Trip Raw trade“ vyks visos „Amber Trip“ parodos metu, jame dalyvaus 6 gintaro žaliavos pardavėjai iš Rusijos, Lietuvos ir Lenkijos. Pirmieji sandoriai, tikimasi, įvyks kovo 13-ąją, parodos atidarymo dieną. Biržoje-aukcione bus prekiaujama įvairių frakcijų gintaru.

Pastaruosius kelerius metus gintaro žaliavos kaina krito, ir šiuo metu pačios populiariausios frakcijos, aukštos kokybės gintaro (50-100 gramų gabalėlių) kilogramas kainuoja 2,6 tūkst. eurų, kai prieš metus (praėjusių metų kovo mėnesį) kilogramo kaina siekė 3,5 tūkst. eurų. Augant gintaro paklausai Kinijoje, 2014 metais už populiariausios kokybės gintaro kilogramą buvo prašoma net 6 tūkst. eurų.

Dabar daugiausia saulės auksu vadinamo gintaro žaliavos parduoda Kaliningrado gintaro kombinatas, turintis apie 90 proc. visų gintaro išteklių pasaulyje. Skelbiama, kad Rusijos turimos gintaro atsargos sudaro apie 300 tūkst. tonų.

Lietuvos, kaip ir kitų šalių, gintaro ir juvelyrinių papuošalų gamintojai gintaro žaliavą jau daugiau kaip trejus metus perka per tarpininkus, nes Kaliningrado gintaro kombinatas dar 2015 metų rudenį sustabdė gintaro žaliavos eksportą ir žaliavą parduoda tik aukcionuose. Apie 95 proc. visos žaliavos į Lietuvą atkeliauja iš Rusijos ir tik nedidelė dalis žaliavos įvežama iš Lenkijos ir Ukrainos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)