– Ar kalbėti savo vaikams iš tiesų taip paprasta?

– Ir taip, ir ne. Bet aišku viena – kalbėjimas stipriai veikia smegenis. Kalbėjimasis su vaiku, ypač pirmuosius trejus jo gyvenimo metus, yra „maistas“, leidžiantis smegenims vystytis. Kai galvojate apie žodžius, tai turėkite omenyje, kad jie sakomi mažyliams ne tik dėl to, kad reikia minėti daug žodžių, bet ir dėl to, kad kurtume turtingą kalbinę aplinką – kalbėtumėmės išraiškingai ir jautriai.

– Ir nejaugi šeimose mes to nedarome?

– Darome, bet ne taip atsakingai, kaip turėtume. Dabar kalbėjimui daug įtakos turi ir dėmesio reikalaujančių technologijų atsiradimas. Nueikite į bet kurį parką ir pamatysite, kad tėvų kalbėjimas iš tiesų yra minimalus – esame įlindę į ekranus.

– Juk technologijos irgi „kalba“... Ar svarbiau savo vaikams kalbėti patiems?

– Tėvų kalba ne tik „brandina“ kūdikio smegenis, bet ir daro įtaką visoms vaiko gyvenimo sritims: akademiniams pasiekimams, socialiniams-emociniams įgūdžiams ir netgi matematiniams ir erdviniams gebėjimams. Noriu padėti tėvams suprasti, kad jų kalba, o ne technologijos kuria vaiko sėkmę. Svarbu, kad norint įgyvendinti šį tikslą, pirkti išmaniųjų prietaisų ir žaislų nereikia.

– Ar kūdikiai gali kalbėti?

– Kūdikio kalba neretai sumenkinama. Vis dėlto tai ne gaga gūgū, o tokia svarbi informacija mums, tėvams. Skaityti ją būtina mokytis.

– Ar dainavimas irgi kalbėjimasis su kūdikiu?

– Dainavimas padeda kūdikiams suprasti bei atskirti žodžius ir garsus. Tėvų dainavimas ypač naudingas kūdikiams – padeda jiems suprasti raides, fonemas, žodžius.

– Nuolat kalbate apie tris esminius kalbėjimo su kūdikiais ir vaikais principus. Kaip jie veikia?

– „Trisdešimt milijonų žodžių“ yra turtingos kalbinės aplinkos metafora.

Būkite dėmesingi. Tai pirmasis žingsnis. Turite atkreipti dėmesį į tai, į ką susikoncentravęs jūsų vaikas. Svarbu įsisamoninti, kad blaškomas, tarkime, radijo ar televizoriaus, mažylis jūsų nesiklauso.

Daugiau kalbėkite. Pavyzdžiui, apie tai, ką darote. Pradėkite pasakoti. Tačiau ką sakyti 3 mėnėsių kūdikiui? Galite pasakoti apie skalbimą, apie tai, ką gaminate, kas vyksta šiuo metu, kas vyks ateityje ar kas vyko praeityje. Viskam apibūdinti nepamirškite vartoti turtingą žodyną.

Keiskitės požiūriu – aš tau, tu man. Tikiu, kad kartais tėvams sunku galvoti apie kūdikius kaip apie pašnekovus, kol jie nekalba, tačiau beveik nuo pat pirmosios gimimo dienos jie naudoja gestus, grimasas ir t.t. Galite į tai reaguoti ir tęsti bendravimą. Tai raktas į turtingą kalbinę aplinką.

– Kaip praktikuoti „Trisdešimt milijonų žodžių“ programą namuose?

– Trisdešimt milijonų žodžių atrodo nesuskaičiuojami, bet, iš tiesų, tai nėra taip sudėtinga. Štai keletas pavyzdžių, kaip kiekvienas tėvas gali kurti turtingą kalbinę aplinką namuose. Kasdienė rutina gali tapti galimybe vystyti smegenis ir kalbą.

Renkite ir skaičiuokite

Būkite dėmesingi: tėvas pastebi, kad mažylis ryte nori padėti jį aprengti.

Daugiau kalbėkite: „Tavo kombinezonas turi penkis lipdukus. Ar gali padėti mamytei juos suskaičiuoti? Vienas, du, trys, keturi, penki. Penki lipdukai ir būsi pasiruošęs eiti.“

Aš tau, tu man: vaikas klijuoja lipdukus ir skaičiuoja kartu su tėčiu. Vienas... Du... Trys...

Žaiskite rengdami

Būkite dėmesingi: vaikas įeina į svetainę avėdamas mamos batus.

Daugiau kalbėkite: „Avi mano batus. Jie tau tikrai per dideli. Mano pėda didelė, todėl man ir reikia tokių didelių batų. Pažiūrėk, kaip skiriasi tavo ir mano pėdos. Tavo daug mažesnės.“

Aš tau, tu man: „Kieno batai didesni? Mano ar tavo? Teisingai. Mano batai daug didesni nei tavo. Tavo pėdutė auga, todėl mes turėjome tau nupirkti naujus batus praėjusią savaitę. Senieji batai trynė pirštukus. Jie buvo gerokai per maži.“

Padėti mamai – tai išmokti valdyti emocijas bei spręsti problemas

Būkite dėmesingi: mama ruošiasi išeiti, bet pastebi, kad neranda raktų. Ji tai paaiškina be streso ir susierzinimo.

Daugiau kalbėkite: „Negaliu patikėti, kad vėl pamečiau raktus. Tai jau trečias kartas per savaitę, kai nepadedu jų į vietą. Vėluosiu į darbą. Gal gali padėti man surasti raktus?“

Aš tau, tu man: „Ar matai raktus po stalu? Buvo gera mintis ten žvilgtelėti, nes aš kartais palieku raktus ant stalo. Jie galėjo nukristi. Gal turėtume pažiūrėti ir ant virtuvinio stalo?“

Bendraujant su kūdikiais ir vaikais nesvarbus scenarijus – svarbiausia pasakoti, ką darote ir atsakyti į jų kalbėjimą. Jų gugavimas ir kiti skleidžiami garsai, į juos reaguojant, greitai virs pirmaisiais žodžiais, vėliau – sakiniais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)