Iš esmės, taip, ėjimas yra fizinė veikla, tad vaikščiodami, ypač nemažus atstumus, mes išliekame fiziškai aktyvūs, rašoma womenshealthmag.com.

„Kaip bet kokie kiti širdies raumenį stiprinantys pratimai, vaikščiojimas tinkamu intensyvumu padeda stiprinti širdį ir palaikyti tonusą, deginti kalorijas, gerinti kvėpavimo sistemos funkcijas ir nuotaiką, nes vaikštant, kaip ir bet kokios kitos fizinės veiklos metu, išsiskiria endorfinai“, – sako asmeninis treneris Dougas Sklaras, Niujorke įsteigęs sporto studiją „PhilanthroFIT“.

Žinoma, yra didelis skirtumas, ar vaikštai neskubėdamas, ar eidamas išvystai tempą. Štai ką reikėtų žinoti apie vaikščiojimą kaip sportą, taip pat keli patarimai, kaip pagerinti vaikščiojimo treniruotę.
Vaikščiojimas padeda sudeginti daugiau kalorijų, nei įsivaizduojame.

Tai, kiek vaikščiodami sudeginame kalorijų, priklauso nuo mūsų svorio, medžiagų apykaitos, ėjimo greičio ir ėjimo paviršiaus nuolydžio, sako dietologas, mitybos konsultantas Albertas Matheny, įsteigęs „SoHo Strength Lab“. Iš esmės, nuėję pusantro kilometro sudeginame 100 kalorijų – jei einame sparčiu žingsniu.

Jei norite dar didesnio poveikio, kopkite laiptais, o jei esate sporto salėje – rinkitės laiptų simuliatorių, pataria A. Matheny. Vėlgi, yra daug kintamųjų, tačiau kopdami laiptais vidutiniškai sudeginame 200 kalorijų pusantro kilometro.

Taigi, nuėję pusantro kilometro sudeginame 100 kalorijų. Jei turite laiko nueiti 8–12 kilometrų, galite sudeginti nuo 500 iki 800 kalorijų (panašiai tiek kalorijų sudeginame valandą bėgiodami ar važiuodami dviračiu). O kopiant laiptais sudega dvigubai daugiau kalorijų.
Taip, vaikštant galima palaikyti kūno formas ir tonusą.

Jei jūsų netenkina dabartinės kūno formos, vaikščiojimas gali padėti išspręsti šią problemą, sako A. Matheny. Pasak jo, vaikščiojimas daugeliui žmonių yra puikus įvadas į sportą, ši veikla padeda ugdytis judėjimo, mankštinimosi įprotį.

Beje, kaip jau ko gero supratote, vaikščiojimas yra širdies raumenį stiprinantį veikla.

„Bet kokia fizinė veikla, kurios metu širdies susitraukimų dažnis padidėja lyginant su ramybės būsena, gali būti laikoma kardiotreniruote“, – sako A. Matheny.

Svarbu ir tai, kad vaikščioti nėra sunku. A. Matheny nurodo: „Vaikščiojimas nereikalauja ypatingų sąlygų – vaikščioti galima visur ir visada, šią veiklą lengva pradėti.“

Ir jei jūs norite sulieknėti, bet nesiryžtate pradėti intensyviai sportuoti, ėjimas gali veiksmingai padėti sumažinti kūno riebalų kiekį, bet po to vis vien rekomenduojama pridėti intensyvesnę mankštą, pavyzdžiui, bėgiojimą arba važinėjimą dviračiu, sako A. Matheny.

Vis dėlto tai, kiek vaikščiojimas padeda palaikyti fizinę formą, priklauso nuo išeities taško, sako D. Sklaras.

Jei reguliariai bėgate pusmaratonius, mažai tikėtina, kad įtraukus vaikščiojimą į treniruočių režimą jūsų fizinė parengtis pagerės. Bet jei gyvenate gana sėsliai, mažai judate, reguliarus vaikščiojimas bus pirmasis žingsnis link tolesnių mankštinimosi įpročių formavimo.
Jei tik ketinate pradėti reguliariai vaikščioti, nepersistenkite – išeikite ne per ilgam laikui, kad nepervargtumėte, pataria D. Sklaras. Taip bus didesnė tikimybė, kad tęsite ir toliau.

Tada maždaug dvi savaites po truputį didinkite atstumą ir vaikščiojimo greitį – ilgainiui pastebėsite šios veiklos teikiamą naudą, sako D. Sklaras.

Išvada: jei norite sulieknėti ar paįvairinti kardiotreniruotes, vaikščiojimas puikiai tam tinka – vaikštant kalorijos deginamos kaip ir bet kokių kitų treniruočių metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)