Tiesa, pasak mokslininkų, tikėtis, kad šiluma bus ilgalaikė – naivu, nes ryškūs temperatūrų šuoliai šiam metų laikui labai būdingi. Vis dėlto, įsitvirtinti pavasaris, pasak specialistų, turės palankias sąlygas.

Artimiausios dienos nedžiugins

Kaip DELFI teigia Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Alva Nagelytė, artimiausiomis dienomis šalyje laikysis šaltis, bet artėja permainos.

„Šiandien ir artimiausią dieną dar išlieka šaltukas. Pasklidęs dar neatsitraukia, bet rytoj dieną vėl ant permainų slenksčio – pradedant vakariniais rajonais atplauks ištisiniai tankūs debesys ir iškris krituliai, šlapdriba. Vakariniuose, pietvakariniuose rajonuose su lietučiu“, – prognozuoja sinoptikė.

Jos teigimu, rytoj šiltesne diena galės džiaugtis rytinių šalies rajonų gyventojai, o įsikūrusiems vakarinėje Lietuvos dalyje į lauką einant teks pasirūpinti šiltesniais rūbais.

„Kol nepasieks krituliai, čia dalį dienos dar matysime ir saulės. Temperatūra gali pakilti iki 4-6 laipsnių šilumos, o vakarų Lietuvoje prasidėjus krituliams tempetarūra stabilizuosis ir sieks tik apie 2-3 laipsnius šilumos“, – teigia A. Nagelytė.

Vis dėlto, jos teigimu, sustiprėjęs pietryčių ir pietų vėjas į Lietuvą atpūs švelnesnius ir labiau pavasariškus orus.

Tuo tarpu Vilniaus universiteto (VU) hidrologijos ir klimatologijos katedros doc. dr. Gintautas Stankūnavičius tikina, kad nors pavasario šiluma dabar dar ne itin juntama, šilumos rodikliai viršija normą.

„Pavasariška šiluma galima laikyti jau dabar – pastarosiomis dienomis Lietuvoje oro temperatūra bent 0.5 – 1.5 laipsnio aukštesnė už daugiametę normą, tačiau labai juntama šiluma į Lietuvą turėtų atkeliauti savaitgalį – numatoma maksimali oro temperatūra 7 – 14 laipsnių“, – džiugiomis žiniomis dalinasi mokslininkas.

Šils nuo penktadienio

Tiesa, kaip sako Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos vyresnysis sinoptikas Tadas Kantautas, nors antroje savaitės pusėje galima tikėtis šviesesnių ir giedresnių dienų, gali lyti, o kai kur net ir pasnigti. Vis dėlto – krituliai neturėtų būti gausūs.

„Ketvirtadienį, penktadienį labai panašūs orai. Tiek dienomis, tiek naktimis daugiau mažiau bus debesuota, rytiniuose rajonuose pasitaikys ir pragiedrulių. Abi dienas, tiek ketvirtadienį, tiek penktadienį, daug kur turėtų pasirodyti kritulių, dažniausiai jie bus negausūs.

Ketvirtadienio naktį dar pasitaikys sniego, šlapdribos, bet šie krituliai pereidinės į lietų. Dieną jau vyraus lietus.

Penktadienį ir naktį, ir dieną, greičiausiai, bus tik lietus. Galbūt kur nors Žemaitijoje dar naktį, ryto valandomis pasitaikys šlapių snaigių. Pūs vidutinio stiprumo, o kartais ir stiproki pietų krypties vėjai. Temperatūra naktimis bus nuo -1 iki 3 šilumos. Ten, kur pašals, formuosis plikledis. Dienomis svyruos apie 3-8 laipsnius šilumos“, – prognozuoja T. Kantautas.

Sinoptiko teigimu, savaitgalis taip pat neapsieis be kritulių – šeštadienį bus debesuota, lis. Naktimis temperatūra dar gali nukristi į neigiamą pusę, tačiau, anot T. Kantauto, tikėtina, kad didžiojoje šalies dalyje bus vos teigiama.

„Diena bus panaši kaip ir penktadienį – apie 3-8 laipsniai šilumos. Diena vėlgi bus debesuota ir su lietumi. Vyraus negausus, galbūt vidutinio intensyvumo lietus“, – teigia pašnekovas.

Sekmadienį – tikra pavasariška šiluma

Pasak sinoptiko, labiausiai pavasariškas bus sekmadienis. Naktimis dar gali palyti, tačiau temperatūra net ir tamsiuoju paros metu nebeturėtų kristi žemiau nulio.

„Temperatūra naktį jau visur tikrai bus teigiama – 2-5 laipsniai šilumos. Sekmadienio naktį keliauja šiltasis frontas, kuris mums atneš šilumą. Sekmadienio dieną dangus giedrės, giedresnė turėtų būti antra dienos pusė. Temperatūra kils gerokai sparčiau, atkeliaus šilto oro masė. Jeigu kažkas labai smarkiai nepasikeis, panašu, kad ši tendencija ir išliks. Sekmadienį gali šilti net iki 13 laipsnių šilumos“, – sako T. Kantautas.

Pasak VU mokslininko doc. dr. G. Stankūnavičiaus, šiluma kol kas dar nebus ilgalaikė, nes nevyksta pakankamai intensyvus paviršiaus šilimas.

„Šaltukas būtinai dar paspaus: saulės spinduliuotės balansas šiuo metu yra artimas 0, t.y., ateinanti ir paliekanti paviršių saulės energija yra maždaug vienodo dydžio – tai reiškia, kad dar nevyksta intensyvus paviršiaus šilimas dėl ilgėjančios dienos trukmės, didesnio saulės aukščio virš horizonto. Nakties šaltis (ne šalnos) dar įmanomos iki paskutinio balandžio dešimtadienio“, – aiškina G. Stankūnavičius.

Jo teigimu, pavasario pradžioje temperatūrų šuoliai yra labai įprastas reiškinys: „Dabar toks metų laikas, kai oro temperatūros šuoliai yra norma – ypač tais metais, kai vyksta intensyvi oro masių cirkuliacija virš Europos. Artimiausiomis dienomis taip pat, oro masėms (porcijoms) judant iš vakarų į rytus, oro temperatūros režimas nuolat kinta: šaltesnes vidutinių platumų kontinentines oro mases keičia šiltesnės jūrinės, o pastarąsias gali išstumti šaltos jūrinės arktinės kilmės oro masės.“

VU mokslininkui antrina ir sinoptikas T. Kantautas. Jis prognozuoja, kad šiltesnis dar gali būti ir pirmadienis, o vėliau galima tikėtis vėl vėstančios temperatūros.

„Tai tikrai nebus ilgalaikė šiluma, tendencijos rodo, kad šiluma truks vieną, dvi dienas, o po to vėl orai atvėsta. Dabar toks metas, kad vyrauja dinamiški orai, persitvarkymai iš žiemos į šiltesnį metų laiką, tai dideli temperatūrų svyravimai labai būdingi. Ilgesni ar šiltesni, ar šaltesni periodai pasitaiko rečiau.

Po sekmadienio galbūt pirmadienis dar bus šiltesnis, bet po to pas mus vėl įsiveržia šaltesnio oro masė. Tai šiam metų laikui labai būdinga ir kol kas tikrai nesimato, kad būtų ilgesnis laikotarpis vienodai šiltų orų“, – įžvalgomis dalinasi sinoptikas.

Balandis turėtų būti šiltesnis už normą

Paprašytas pakomentuoti pirmadienį itin intensyviai besimainiusius orus, G. Stankūnavičius aiškina, kad tokį besikeičiantį orą lėmė kamuoliniai lietaus debesys. Mokslininko teigimu, jei tokia situacija susidarytų vasarą, galėtume tikėtis liūčių ar net škvalo.

„Vakar dieną trumpos ir intensyvios šlapdribos bei trumpalaikės pūgos kilo dėl šalto labai nepastovaus oro prietakos iš šiaurės vakarų ir kiekvieną atskirą šlapdribos, pūgos epizodą lėmė arba pavieniai kamuoliniai lietaus debesys arba jų gardelės (keli – keliolika debesų apsijungia į klasterį). Vasaros laiku tokia sinoptinė situacija, kaip vakar, lemtų trumpalaikes liūtis su perkūnijomis, škvalus , o gal net kruša“, – komentuoja pašnekovas.

Nors Lietuvoje dar kurį laiką teks kęsti radikalias orų permainas, G. Stankūnavičiaus teigimu, pavasaris turės palankias sąlygas įsitvirtinti Lietuvoje.

„Pastovi sniego danga daugelyje rajonų visai ištirpo jau prieš kelias savaites, taip pat, beveik neliko ir dirvos įšalo – o tai labai palengvina vis didėjančiai saulės energijai šildyti žemės paviršių ir virš jo esančius oro sluoksnius.

Taigi, manyčiau, kaip nepakryptų šio pavasario scenarijus (staigūs atšalimai, gausaus sniego iškritimas ir kt.) – jam šįmet sudarytos palengvintos sąlygos įsitvirtinti“, – teigė mokslininkas.

G. Stankūnavičius turėjo optimistiškai nuteikiančių įžvalgų ir dėl balandžio. Tik pabrėžė, kad ilgalaikių prognozių patikimumas mūsų regionui yra „pakankamai mažas“.

„Kol kas Rytų Europoje ir Baltijos regione (ilgalaikes prognozes sudarančių centrų – ECMWF, NCEP, CFSR ir kt. duomenimis) pirmas balandžio mėnesio dešimtadienis numatomas šiltesnis už normą, o kritulių kiekis, tikėtina, mažesnis už normą. Tačiau dabar yra toks metas, kai atneštiniai (advekciniai) temperatūros ir drėgnumo pokyčiai nėra patys svarbiausi taip, kaip buvo vėlyvą rudenį ir žiemą; todėl ilgalaikių prognozių (> 2 savaitės į priekį) patikimumas mūsų regionui yra palyginti mažas“, – aiškino mokslininkas.