„Man asmeniškai atrodo, kad vienas svarbiausių įstatymų – vaiko teisių pagrindų įstatymas. Su dideliu apgailestavimu turiu pripažinti, kad labai sunkiai pasiektas kompromisas svarstymo stadijoje žlunga.

R. Karbauskis dėl nesuprantamų priežasčių registruoja naujas pataisas, ir jos iš esmės įstatymą grąžina į prieškompromisinę būklę. Aš kalbėsiu ir ieškosiu drauge kompromiso. Vaikų teisės turi būti nepolitizuotas klausimas. Tai turi būti bendro Seimo sutarimo dalykas“, – teigė G. Landsbergis.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad visoje Seimo sesijos pavasario programoje – tik vienas švietimo klausimas – Šiaulių ir Vilniaus universitetų sujungimas.

„Tai apie mokytojų prestižus nėra kalbama“, – sakė G. Landsbergis.

Jis mano, kad reikia grąžinti diskusiją į Seimą dėl mokesčių pertvarkos atšaukimo.

„Noriu priminti, kad ji buvo programuota trejiems metams į priekį. Tai reiškia, kad kasmet bus mažinamos biudžeto įplaukos. Biudžetas vis mažiau turės galimybių spręsti opiausias problemas, kaip tuos pačius mokytojų atlyginimus“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Dėl vaikų palaiko ministerijos poziciją

Premjeras Saulius Skvernelis žveldamas į prasidėjusią sesiją teigė manąs, kad reikėtų ne kovoti, o konstruktyviai dirbti.

„Tikrai nemanyčiau, kad čia būtų kertinių susidūrimų arba tokio lygio susidūrimai, kas buvo su mokesčių reforma arba biudžeto priėmimu. Šita sesija turėtų bent jau ta prasme būti ramesnė“, – vylėsi S. Skvernelis.

Vaiko teisių klausimais jis teigė palaikąs Vyriausybės poziciją.

„Manau, kad ministerijos pataisos sprendė daugumą dviprasmybių arba įdėjo papildomus saugiklius , kalbant apie šeimos interesų apsaugą. Dėl tų papildomų pataisų manau, kad mes Vyriausybė ir ministerija pareikšime savo poziciją“, – sakė S. Skvernelis.

Jis teigė, kad savo ir Vyriausybės poziciją išsakys per frakcijos posėdį.

Karbauskis pabrėžia parlamentinės kontrolės svarbą

Valstiečių-žaliųjų lyderis pabrėžė parlamentinės kontrolės svarbą.

„Man atrodo, kad dabar parlamentinė kontrolė kyla į pagrindinę vietą. Pradėtas reformas reikia sėkmingai įgyvendinti. Mums reikia stebėti ir reaguoti į pokyčius“, – sakė R. Karbauskis.

Viena iš sričių, kurioje tai yra ypač svarbu, jis įvardijo švietimą.

„ Pavyzdžiui, pasikeitė švietimo ministras, ir mes matome galimybę tikrai artimiausiu metu įgyvendinti sprendimus dėl nemokamo aukštojo mokslo nuo sekančių metų rugsėjo 1 d., dėl stojimo į aukštąsias mokyklas reformos . Tie dalykai teisiškai yra įtvirtinti, tik nebuvo pačios ministerijos sprendimo. Parlamentinė kontrolė leidžia tuos dalykus derinti su nauja ministerijos vadovybe, tikintis, kad tie sprendimai bus padaryti“, – sakė R. Karbauskis.

Vaiko teisių apsaugos klausimu, jis teigia, kad jo siūlymams prieštarauja tos „ organizacijos, kurios palaiko Šakalienės poziciją“.

„Jos visą laiką kritikavo ir kritikuos, (…) mes sutvarkome įstatymą taip, kad jis atitiktų šeimos ir vaikų poreikius ir lūkesčius. Manau, kad artimiausią savaitę mes priimsime šitą sprendimą tokį, kuris tenkins Lietuvos visuomenę“, – sakė R. Karbauskis.

Plačiau apie R. Karbauskio siūlymus galima skaityti čia.