2020 metų Europos čempionato atrankos kovas Lietuva pradės kovo 22 dieną rungtynėmis Liuksemburge, o kovo 25 dieną Azerbaidžane sužais draugiškas rungtynes su šios šalies nacionaline komanda.

Treneris į rinktinės kandidatų sąrašą įtraukė 23 žaidėjus. Prieš aptardamas rinktinės sudėtį strategas atskleidė ir savo asistentų komandą.

V. Urbonui talkins daugiausiai rungtynių nacionalinės rinktinės istorijoje sužaidęs Andrius Skerla. Jis praėjusius dvejus metus buvo U-21 rinktinės treneriu.

Fizinio rengimo treneriu paskirtas Šarūnas Bičiušas, kuris ne vienerius metus darbavosi šalies jaunimo rinktinėse. Lietuvos rinktinės vartininkų treneriu tapo Justinas Gasiūnas, turintis ilgą darbo patirtį Anglijos futbolo klubuose. Pastaruosius penkerius metus specialistas treniravo „Premier“ lygos klubo „Brighton“ jaunuosius vartininkus.

Nacionalinės rinktinės analitiko poziciją užėmė Lukas Žėkas, kuris dirbo Vokietijos futbolo klubuose ir Vokietijos futbolo federacijoje.

„Galbūt paskutinė pavardė jums mažai ką sako, bet tai žmogus, didžiąją gyvenimo dalį praleidęs Vokietijoje, šiuo metu baigia mokslus Kelno universitete, turėjęs praktikos Vokietijos futbolo federacijoje.

Tai jaunas futbolo specialistas, bet turi įdomią patirtį, galintis įvesti naujų idėjų mūsų žaidimo sistemai“, – teigė V. Urbonas.

Su tuo spaudimu turiu susigyventi, bet drąsiai žvelgiu į priekį ir laukiu šio mūšio.
Valdas Urbonas

Nors strategas džiaugėsi, kad didžioji dalis futbolininkų nesėdi ant atsarginių suolo, tačiau į rinktinės gretas įtraukti du žaidėjai, kurie seniai ragavę oficialių rungtynių praktikos.

„Sūduvos“ naujokas Vytautas Andriuškevičius kol kas tik treniruotėse lieja prakaitą ir A lygoje dar šiame sezone nesužaidė nei vienos minutės.

Į rinktinės gretas po šešerių metų pertraukos pakviestas „Jahn Regensburg“ gynėjas Markusas (Mindaugas) Palionis Vokietijos „Bundesliga-2“ čempionate šiame sezone neturėjo daug šansų ir žaidė vos trejose rungtynėse.

Anot stratego, abu futbolininkai suteiks komandai patirties.

„Žvelgiu per ateities prizmę, tai futbolininkas su patirtimi. Kviesdamas V. Andriuškevičių, noriu nušauti du zuikius. Žiūrėdamas į ateitį matau jam svarbų vaidmenį. Galbūt tas kvietimas su avansu, bet tikiu, kad pasiteisins“, – vylėsi V. Urbonas.

„Neturime futbolininkų, rungtyniaujančių antroje pagal pajėgumą Vokietijos lygoje. Tik M. Palionis yra bent jau „Bundesliga-2“ klubo sudėtyje, ta aplinka, kurioje yra žaidėjas, man abejonių nekelia.

Suprantama, kad galbūt stinga jam praktikos, bet matau vieną didžiausių problemų, tai vidurio gynėjų zona. Viena išeičių, kaip galima pagerinti žaidimą. Manau, Mindaugas Palionis gali padėti rinktinei“, – teigė V. Urbonas.

Strategas apgailestavo, kad prie rinktinės negali prisijungti traumą patyręs vidurio gynėjas Edvinas Girdvainis, žaidžiantis Azerbaidžane. Be to, nacionalinėje komandoje nebus, anot stratego, nedidelių sveikatos problemų turinčio „Sūduvos“ saugo Grato Sirgėdo, nors žaidėjas rungtyniavo paskutiniame A lygos mače su „Atlantu“.

Liuksemburgo žaidimą analizavęs V. Urbonas atkreipė dėmesį į gerą varžovų žaidimą Tautų lygoje.

„Tai ekipa, turinti individualiai stiprių žaidėjų, gerose komandose. Tai nėra tas varžovas, kurį galime lengvai įveikti, bet mūsų žaidėjai kupini noro gerai startuoti. Tai būtų geras impulsas tiek komandai, tiek man. Pasiruošę kautis dėl pergalės, bet nebūtų blogas bet koks pozityvus rezultatas", – tvirtino V. Urbonas.

Strategas buvo paklaustas ir apie tikslus Europos čempionato atrankoje.

„Aš jus suprantu, norite išgirsti konkrečius skaičius. Kiekvienos kitos rungtynės man bus svarbiausios. Su rinktine sieksime taškų kiekviename mače.

Nenoriu tapti situacijos įkaitu. Nesinori, kad pirmosios dvejos akistatos su Liuksemburgu netaptų kažkokiu verdiktu“, – teigė V. Urbonas, pripažinęs, kad dirbti klube ir rinktinėje atsakomybės atžvilgiu nepalyginami dalykai.

„Ta įtampa natūrali, ji visada tvyro prieš kiekvienas tarptautines rungtynes, prie to sunku priprasti. Futbolo bendruomenės dėmesys rinktinei nepalyginamai didesnis. Su tuo spaudimu turiu susigyventi, bet drąsiai žvelgiu į priekį ir laukiu šio mūšio“, – teigė V. Urbonas.

Trys naujokai

Lietuvos rinktinės žaidėjų sudėtyje – trys nauji veidai. Pirmą kartą į nacionalinę komandą pakviestas geriausiu 2018 m. Lietuvos jaunuoju futbolininku išrinktas Justinas Marazas, žaidžiantis Lenkijos „Ekstraklasa“ lygos klube Plocko „Wisla“. Vasarį saugas atšventė 19 metų gimtadienį, o rudenį spėjo debiutuoti U-21 rinktinėje ir įmušti įvartį.

Taip pat su nacionaline rinktine pirmą kartą plušės Kauno „Stumbro“ gynėjas Rimvydas Sadauskas, praėjusiame Europos čempionato atrankos cikle reguliariai žaidęs U-21 rinktinėje.

Pirmojo kvietimo į nacionalinę komandą sulaukė ir prie Marijampolės „Sūduvos“ klubo šią žiemą prisijungęs 19-metis futbolininkas Paulius Golubickas.

Nacionalinė komanda nuo kovo 18 dienos, pirmadienio, surengs treniruočių stovyklą Vokietijoje, Tryro mieste, ketvirtadienį persikels į Liuksemburgą, surengs treniruotę mačo išvakarėse, o penktadienį – Europos čempionato atrankos startas su Liuksemburgo rinktine.

Lietuvos rinktinės sudėtis rungtynėms su Liuksemburgu ir Azerbaidžanu:

Vartininkai:

Ernestas Šetkus (Haifos „Hapoel“, Izraelis)
Džiugas Bartkus (Kirjat Šmonos „Hapeol Ironi“, Izraelis)
Emilijus Zubas (Tel Avivo „Bnei Yehuda“, Izraelis)

Gynėjai:

Algis Jankauskas (Marijampolės „Sūduva“)
Rolandas Baravykas (Vilniaus „Žalgiris“)
Markas Palionis („Jahn Regensburg“, Vokietija)
Rimvydas Sadauskas (Kauno „Stumbras“)
Linas Klimavičius (Bukarešto „Dinamo“, Rumunija)
Vaidas Slavickas (Marijampolės „Sūduva“)
Valdemar Borovskij („Riteriai“)
Vytautas Andriuškevičius (Marijampolės „Sūduva“)

Saugai:

Vykintas Slivka (Edinburgo „Hibernian“, Škotija)
Artūras Žulpa (Kostanajaus „Tobol“, Kazachstanas)
Donatas Kazlauskas („Riteriai“)
Deimantas Petravičius („Falkirk“, Škotija)
Modestas Vorobjovas (Vilniaus „Žalgiris“)
Mantas Kuklys (Taldykorgano „Žetysu“)
Saulius Mikoliūnas (Vilniaus „Žalgiris“)
Justinas Marazas (Plocko „Wisla“, Lenkija)

Puolėjai:

Arvydas Novikovas (Balstogės „Jagiellonia“, Lenkija)
Fedor Černych (Maskvos „Dinamo“, Rusija)
Nerijus Valskis (Tel Avivo „Hapoel“, Izraelis)
Paulius Golubickas (Marijampolės „Sūduva“)

2020 metų Europos čempionato atrankos kovas Lietuva pradės kovo 22 dieną rungtynėmis Liuksemburge, o kovo 25 dieną Azerbaidžane sužais draugiškas rungtynes su šios šalies nacionaline komanda.

Lietuva atrankoje į Senojo žemyno pirmenybes B grupėje susitiks su Serbija ir Ukraina bei Portugalija.

Dvi geriausios grupės ekipos pateks į pagrindinį Europos čempionato turnyrą, kuris vyks 2020 metų birželį ir liepą 12-oje Europos skirtingų miestų.

2019 metų eigoje vyksiantį atrankos ciklą Lietuvos rinktinė pradės kovo 22 d. rungtynėmis su Liuksemburgu.

Birželį rinktinės laukia dvejos rungtynės – birželio 7 d. lietuviai namuose antrą kartą išbandys jėgas su Liuksemburgu, o birželio 10 d. žais išvykoje su Serbija.

Rugsėjį Lietuvos rinktinė žais dvejas rungtynes namuose – rugsėjo 7 d. surems ginklus su Ukraina, o po trijų dienų į Vilnių pirmą kartą istorijoje atvyks Europos čempionai portugalai.

Spalio 11 d. Lietuvos komandos laukia išvyka į Ukrainą, o po trijų dienų – dvikova namuose su Serbija. Lapkričio 14 d. Lietuva užbaigs atrankos ciklą rungtynėmis su Portugalija išvykoje.

Lietuvos rinktinės tvarkaraštis:

Kovo 22 d. (penktadienis) 21:45 val. Liuksemburgas – Lietuva

Birželio 7 d. (penktadienis) 21:45 val. Lietuva – Liuksemburgas

Birželio 10 d. (pirmadienis) 21:45 val. Serbija – Lietuva

Rugsėjo 7 d. (šeštadienis) 19:00 val. Lietuva – Ukraina

Rugsėjo 10 d. (antradienis) 21:45 val. Lietuva – Portugalija

Spalio 11 d. (penktadienis) 21:45 val. Ukraina – Lietuva

Spalio 14 d. (pirmadienis) 21:45 val. Lietuva – Serbija

Lapkričio 14 d. (ketvirtadienis) 21:45 val. Portugalija – Lietuva

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)