Tačiau tiesa tokia, kad svoris kasdien svyruoja, tad tie neaišku iš kur atsiradę papildomi kilogramai gali tiesiog parodyti, kad išvakarėse prisivalgėte per daug sūraus maisto arba angliavandenių. Skysčiai organizme kaupiasi ir nuo piktnaudžiavimo greitu ar pedirbtu maistu, rašoma prevention.com.

Laimei, yra būdų, padedančių atsikratyti svorio dėl susikaupusių skysčių. Dvi dietologės papasakojo, kokie lengviausi ir saugiausi būdai, padedantys atsikratyti organizme susikaupusių skysčių.

Sumažinkite druskos kiekį

„Druska lyg magnetas pritraukia vandenį, todėl organizme ir susikaupia per daug skysčių. Yra produktų, nuo kurių pučia pilvą, bet nesupainiokite šių dviejų būsenų. Produktai su sėlenomis, brokoliai, žiediniai kopūstai, gūžiniai kopūstai ir kt. sukelia pilvo pūtimą“, – sako dietologė Bonnie Taub-Dix, sukūrusi svetainę BetterThanDieting.com ir parašiusi knygą apie mitybą „Read It Before You Eat It: Taking You From Label to Table“.

Druska

Jei galvojate, kad ir taip neviršijate rekomenduojamos didžiausios 2300 miligramų dienos normos, galbūt neteisingai skaičiuojate. Optimaliai organizmo veiklai užtikrinti reikia 200 milligramų druskos.

„Druskos yra daugelyje produktų, ypač maitinimo įstaigų patiekaluose, nes druska padeda be didelių išlaidų sustiprinti patiekalo skonį“, – priduria B. Taub-Dix.

Tiesą sakant, daugiau nei 70 proc. druskos normos gauname iš restoranų, greito maisto užkandinių patiekalų ir pirktinių užkandžių.

Be to, kai kurie žmonės jautresni druskos pertekliui. Kaip sužinoti, ar esate vienas iš jų? B. Taub-Dix rekomenduoja apžiūrėti savo pirštus praėjus kokiai valandai po to, kai suvalgėte sūraus maisto. Ar pastebite, kad žiedai labiau įsispaudę nei anksčiau, o gal jausmas lyg būtų uždegimas? Jai pastebėjote, kad rankos patino, tai ženklas, kad esate jautresni druskai.

1. Sumažinkite angliavandenių kiekį

Angliavandeniai kaip ir druska gali paskatinti skysčių kaupimąsi. Į organizmą patekus angliavandeniams, jie iškart nepanaudojami kaip energija – organizmas juos visų pirma paverčia glikogenu. O šis kaupiamas raumenyse kaip energija, aiškina dietologė Amy Shapiro, Niujorke įsteigusi konsultacijų mitybos klausimais įstaigą „Real Nutrition in New York City“.

Apytikriai vieną procentą raumenų masės sudaro glikogenas, kuris sudaro dar ir aštuonis procentus kepenų svorio. Kiekvienas gramas glikogeno pritraukia apie 2,7 gramo vandens.

Kontroliuoti angliavandenių porcijas padės ciklinė angliavandenių dieta – kai pakaitomis valgoma daugiau ir mažiau angliavandenių. Pavyzdžiui, poilsio dienomis valgoma mažiau angliavandenių, o tomis dienomis, kai intensyviai sportuojame, angliavandenių kiekį padidiname. Tokia dieta padeda auginti raumenis ir deginti riebalus.

2. Gerkite daugiau vandens


Kai vartojame per daug druskos, ląstelės sugeria ir sulaiko kiekvieną įmanomą vandens lašą. Dėl to organizmas suklaidinamas, kad nėra ištroškęs (kai iš tiesų yra perdžiūvęs). Tad jei jaučiate, jog padauginote druskos arba kai suvalgote per sūrų patiekalą, gerkite daugiau vandens. A. Shapiro įspėja: „Jei negeriate užtektinai vandens, organizmas laiko sukauptą vandenį, kad išvengtų didelės dehidratacijos.“

Žurnale „Obesity“ paskelbtame tyrime rašoma, kad jei prieš valgį išgeriame 500 ml vandens, organizmas natūraliai atsikrato daugiau sukauptų skysčių.

3. Vartokite magnio papildus

Faktas: pirmąją mėnesinių dieną moters organizme būna susikaupę daugiausiai skysčių per visą mėnesį. Ciklui progresuojant, vandens sulaikymą skatinančių hormonų kiekis normalizuojasi.

„Daugumą moterų labai nuvilia svarstyklių rodomi skaičiai, bet jie atskleidžia ne vien svorį, bet ir organizme vykstančių procesų visumą. Jaunos ir vidutinio amžiaus moterys prieš mėnesines ar jų metų dažniausiai jaučiasi pasunkėjusios“, – sako B. Taub-Dix.

Magnio papildai gali sumažinti hormonų sukeltą sunkumo jausmą, sako A. Shapiro. Leidinyje „Journal of Women’s Health“ paskelbto tyrimo išvadose teigiama, kad mėnesinių metu suvartojant papildomai 200 miligramų magnio, tokie simptomai, kaip patinimas, pilvo pūtimas ir išaugęs svoris sumažėja.

Nerekomenduojama vartoti šlapimą varančių preparatų (diuretikų) nepasitarus su gydytoju. Kartais gydytojai skiria diuretikus pacientams, kuriuos kankina aukštas kraujospūdis – kad sumažintų druskos kiekį organizme. Diuretikai turi šalutinį poveikį – gali sukelti galvos svaigimą, galvos skausmą, raumenų mėšlungį ir dehidrataciją, todėl prieš juos vartodami būtinai pasitarkite su gydytoju, ypač jei dar ir vartojate kokius nors vaistus.

4. Valgykite daugiau kalio turinčių produktų

Kalį vertinkite kaip in, o druską kaip jang. Leidinyje „American Journal of Kidney Disease“ pateiktose tyrimo išvadose didesnis kalio kiekis racione siejamas su mažesniu druskos kiekiu inkstuose – tai savo ruožtu mažina vandens kaupimąsi ir kraujospūdį.

Per dieną rekomenduojama suvartoti 4,7 g kalio, bet, mitybos įpročių analizės duomenimis, vidutinė amerikietė moteris suvartoja tik pusę šios normos (2,4 g).

5. Daugiau vaikščiokite

Vaikščiojimas miške

Vaikštant ne tik deginamos kalorijos (68 kg sveriantis žmogus per 20 min. vaikščiodamas sudegina apie 100 kalorijų), bet ir ląstelės paskatinamos paleisti sukauptą vandenį.

„Neužsisėdėkite ar neužsistovėkite per ilgai vienoje vietoje, nes tai skatina ląsteles sukaupti ir laikyti vandenį“, – sako A. Shapiro. Jei dirbate sėdimą darbą, nusistatykite žadintuvą ir kas valandą bent penkioms minutėms pakilkite nuo stalo ir prasieikite.

6. Sportuokite

Jei intensyviai sportuosite, pastebėsite, kad skysčiai „išsivaikšto. Sportuojant organizme ne tik sudeginama daugiau glikogeno, bet ir paskatinama limfmazgių veikla.

„Vidutinio intensyvumo ir intensyvūs pratimai paskatina kraujotaką ir limfotaką, todėl skysčiai išsivaikšto“, – sako A. Shapiro. Tik nepamirškite treniruočių metu gerti vandenį, kad organizme nepritrūktų elektrolitų.

Būkite kantrūs, bet jei reikia, kreipkitės pagalbos

Išbandėte visus patarimus, bet rezultatų nematyti? Galbūt jūsų lūkesčiai per dideli?

„Realistiškai vertinkite tai, per kiek laiko sumažėja svoris nuo susikaupusių skysčių“, – sako B. Taub-Dix.

„Dėl kokios priežasties jūsų organizme kaupiasi skysčiai? Jei suvalgėte per daug marinuotų agurkėlių, gerkite vandenį ir pastebėsite, kad svoris per dieną grįš į normalias vėžes. Bet jei tai susiję su hormonais, gali šiek tiek užtrukti.“

Jei jums kelia nerimą skysčių kaupimosi mastai ar simptomai, pasikonsultuokite su gydytoju. B. Taub-Dix pataria: „Šiuos simptomus gali sukelti vaistai, kraujospūdžio problemos ar kiti negalavimai“.

Svorį gali didinti ir edema – skysčio susikaupimas audiniuose, daugiausiai tarpląsteliniuose tarpuose. Edemą gali paskatinti tam tikros ligos, pavyzdžiui, inkstų arba skydliaukės. Jei įtariate, kad jums edema, kreipkitės į gydytoją – tegul paskiria tyrimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)