Bylos duomenimis, 2015 metais įvyko du R. Kurlianskio ir tuometinio liberalo A. Guogos susitikimai, o juos organizavo 2005 – 2014 metais VMI vadovavęs M. Kaseliauskas. Jis tuo metu buvo A. Guogos konsultantas mokesčių, finansų klausimais.

Daugiau teisėsaugos dėmesio sulaukė antrasis jų susitikimas, vykęs lapkričio 4 dieną Anupriškėse.

Jo metu, įtariama, R. Kurlianskis neteisėtai siekė, kad A. Guoga atsisakytų kurti „Klestinčios Lietuvos“ frakciją Liberalų sąjūdyje, nes ji būtų buvusi žalinga tuometiniam partijos vadovui Eligijui Masiuliui. Pastarasis byloje kaltinamas paėmęs kyšį iš R. Kurlianskio.

„R. Kurlianskis savo poziciją išsakė per kritiką, o ne per rekomendavimą. Sakė, kad tai bus nenaudinga (...) partijai, išoriškai atrodys partija ant skilimo ribos“, – Vilniaus apygardos teisme kalbėjo M. Kaseliauskas.

„Jis sakė paprastai: ta idėja yra nesąmonė“, – teigė buvęs mokesčių inspekcijos viršininkas.

Ikiteisminio tyrimo metu atliktos M. Kaseliausko apklausos protokole teigiama, kad R. Kurlianskis prašė europarlamentaro nekurti frakcijos bent iki 2016-ųjų Seimo rinkimų.

Tada buvęs VMI vadovas liudijo, kad už tai R. Kurlianskis per susitikimą koncerno vardu pažadėjo palaikyti A. Guogos kandidatūrą į ūkio ministrus Vyriausybėje, kuriai po 2016 metų rinkimų vadovaus Eligijus Masiulis.

M. Kaseliauskas teisme tvirtino, kad susitikimo Anupriškėse pabaigoje A. Guoga pareiškė, jog frakcijos nekurs.

„Man pasirodė, kad pabaigoje jis nebuvo labai patenkintas galutine pokalbio baigtimi, galbūt šiek tiek pavargęs ir išsekęs. Neatrodė, kad jis puikiai jaučiasi“, – tvirtino M. Kaseliauskas.

Buvusio „MG Baltic“ viceprezidento R. Kurlianskio advokatas Giedrius Danėlius atkreipė dėmesį, jog teismui liudijęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eugenijus Gentvilas sakė, kad tų pačių metų lapkričio 6 dieną A. Guoga dar buvo neatsisakęs planų dėl frakcijos.

„(A. Guoga) nėra kategoriškas, yra pakankamai lankstus ir pykčio nelaikantis“, – tvirtino M. Kaseliauskas.

Jis teigė, kad pasitaiko, jog A. Guoga keičia nuomonę.

Pats Europos Parlamento narys pokalbį su R. Kurlianskiu dėl „Klestinčios Lietuvos“ yra pavadinęs „tam tikru spaudimu“.

Vadino „frakcijos pirmininku“

M. Kaseliauskas susirašinėjime su R. Kurlianskiu yra pavadinęs A. Guogą „frakcijos pirmininku“, o prieš susitikimą Anupriškėse parašė verslininkui turintis preliminarų frakcijos narių sąrašą.

Buvęs VMI viršininkas sakė, kad „frakcijos pirmininku“ A. Guogą vadino juokais.

„Taip pat sėkmingai vadindavome jį ūkio ministru“, – teigė M. Kaseliauskas.

Pasak buvusio VMI viršininko, pirmo susitikimo Vilniuje metu A. Guoga ir R. Kurlianskis kalbėjosi nereikšmingomis temomis, bet verslininkas paragino politiką nedalyvauti artėjančiuose Liberalų sąjūdžio pirmininko rinkimuose 2015 metų rudenį. Vis dėlto A. Guoga rinkimuose dalyvavo.

M. Kaseliauskas teigė, kad pagrindinis susitikimo tikslas buvo susipažinti.

Jis tvirtino manantis, kad R. Kurlianskis yra įtakingas žmogus, jungęs verslo, žiniasklaidos ir politikos pasaulius.

Buvęs mokesčių inspekcijos vadovas dar ikiteisminio tyrimo metu nurodė žinojęs, kad R. Kurlianskio ir E. Masiulio santykiai „buvo artimi ir geri“.

„R. Kurlianskis galėdavo į E. Masiulį kreiptis su prašymais dėl koncernui „MG Baltic“ reikalingų politinių sprendimų priėmimo, o E. Masiulis, jeigu tai būdavo jam naudinga, tokius R. Kurlianskio prašymus išpildydavo“, – kalbėjo M. Kaseliauskas.

Teisme jis teigė neturėjęs omenyje jokių konkrečių situacijų.

Vilniaus apygardos teismas iš pradžių penktadienį planavo A. Guogos apklausą, tačiau ji politiko prašymu nukelta į gegužės 13 dieną dėl užimtumo Europos Parlamente, BNS nurodė Vilniaus apygardos teismo atstovė spaudai Lina Nemeikaitė.

Politinės korupcijos byloje R. Kurlianskis kaltinamas davęs kyšių politikams už koncernui naudingų sprendimų priėmimą. Kaltinamieji kaltės nepripažįsta ir teigia, kad tyrimas vykdytas tendencingai.

Byloje be R. Kurlianskio ir E. Masiulio korupcija kaltinami buvęs Seimo narys Šarūnas Gustainis ir eksparlamentaras, buvęs „darbietis“ Vytautas Gapšys. Seimo narys Gintaras Steponavičius kaltinamas piktnaudžiavimu, nesant kyšininkavimo požymių.

Kaltinimai byloje oficialiai pateikti ir pačiam koncernui „MG Baltic“, Darbo partijai bei Liberalų sąjūdžiui.