1. Vaistai

Vonios kambarys nėra tinkama vieta vaistams laikyti, nes medikamentams kenkia drėgmė ir svyruojanti oro temperatūra. Vaistus geriausia laikyti sausoje vietoje kambario temperatūroje.

„Iš tikrųjų tai yra paskutinė vieta, kur juos turėtumėte laikyti“, teigia sveikatos ir saugumo tyrėja Morgan Statt iš „Consumer Safety“. „Didelis karštis ir drėgmė nuo dušo ir vonios gali pakenkti medikamentų veiksmingumui“, – įspėja specialistė. Jau nekalbant apie tai, kad vaistus būtina apsaugoti nuo smalsių čia užsukusių žmonių akių ir viską pasiekti norinčių vaikų rankų.

2. Papildomi skustuvai

Skutimosi peiliukų įsigijimas iš anksto – ne tokia jau ir bloga idėja. Tik nelaikykite jų atsargų vonios kambaryje.

Jūsų dabartinis skustuvas gali saugiai ilsėtis dušo lentynėlėje ar vonios spintelėje, bet atsarginius skutimosi peiliukus laikykite kitame kambaryje. Kodėl?

„Dėl dušo garų ir susikaupusios drėgmės ašmenys gali surūdyti ar atšipti dar net nepradėjus jų naudoti“, – teigia M. Statt.

Skutimosi peiliukai

3. Makiažo priemonės ir šepetėliai

Gali būti, kad vonios kambaryje yra geriausias apšvietimas makiažui daryti, tačiau jo priemonių laikyti čia nederėtų. Nesvarbu, ką naudojate – pudrą, kremą ar skystą makiažo pagrindą: visos šios priemonės turi būti laikomos kambario temperatūroje, bet ne vonioje.

Netgi makiažo šepetėlių vonioje laikyti negalima. Taip yra dėl tų pačių priežasčių: aukšta temperatūra, garai, drėgmė. Visa tai, pasak M. Statt, „skatina pelėsių augimą, dėl to jūsų produktai galioja trumpiau“. Jau nekalbant apie tai, kad jūsų makiažo šepetėliai rinks bakterijas, kurias vėliau „užtepsite“ ant veido.

4. Jūsų dantų šepetėlis

Taip, ši žinia daug kam gali būti skambi naujiena. Pasirodo, dantų šepetėlį ypač pavojinga laikyti vonios kambaryje, kuriame yra ir tualetas.

„Jeigu laikote dantų šepetėlį specialiai jiems skirtame laikiklyje ant kriauklės, rizikuojate mikrobų augimu, – įspėja M. Statt. – Jeigu nuleidžiate tualeto vandenį pakeltu dangčiu, bakterijos ir mikrobai pasklinda po visą orą, taigi pasiekia ir jūsų dantų šepetėlį. Dantų šepetėliai, esantys laikiklyje ant kriauklės, taip pat rizikuoja apsitaškyti mikrobais nuo plaunamų rankų“.

Ultragarso dantų šepetėlis

5. Juvelyriniai dirbiniai

Drėgnas vonios kambario oras paspartins oksidacijos procesą ir jūsų juvelyriniai dirbiniai patamsės – net jei su jais nesimaudysite. Vertingus papuošalus geriausia laikyti vėsioje ir sausoje patalpoje.
„Jeigu jie nėra pagaminti iš gryno aukso, juvelyriniai dirbiniai iš įvairių metalų į drėgmę reaguos greičiau“, – įspėja specialistė. Tai sukelia mažiau vertingų papuošalų koroziją, o pagaminti iš sidabro nutamsės. Be to, paprasčiausiai rizikuojate mėgstamus papuošalus įmesti į kriauklę.

6. Drėgni rankšluosčiai, kilimėliai ir skalbiniai

Drėgnų rankšluosčių, kilimėlių ir skalbinių vonioje laikyti tikrai neturėtumėte, nes jie gali prisigerti drėgmės ir sukelti pelėsių problemą.

Taip pat kiekvieną kartą po prausimosi turėtumėte pakelti vonios kilimėlį ir padėti jį kažkur pradžiūti. Nepamirškite jo reguliariai skalbti ir prieš grąžinant į vietą visiškai išdžiovinti. Tai sumažina pelėsių augimo tikimybę ir galimą drėgmės daromą žalą grindims.

Kad visi jūsų daiktai būtų kaip įmanoma geresnės kokybės, rekomenduojama pasirūpinti gera vonios kambario ventiliacija. Po prausimosi duše palikite ventiliatorių 30 minučių, kad erdvė visiškai išdžiūtų.

7. Knygos

Ramiai gulėti šilto vandens sklidinoje vonioje su puodeliu arbatos ir knyga rankose kai kuriems žmonėms – neišpasakytas malonumas. Visgi, jeigu jums norisi vonios kambaryje po ranka turėti keletą knygų, pagalvokite apie tai geriau, nes drėgmė, nugulusi ant popieriaus, sugadins jūsų mėgstamus skaitinius. Taigi verčiau laikykite juos sausesnėje vietoje.

8. Nagų lakas

Nors nagų lako galiojimo laikas siekia dvejus metus, jeigu laikysite jį vonios kambaryje su svyruojančia oro temperatūra, jis tiek gali neatlaikyti. Be to, jį laikyti vonioje tikriausiai nėra labai patogu – juk nelakuojate nagų vonioje?

Geriau nagų laką laikykite tokioje patalpoje, kur nuolat tvyro kambario temperatūra, pavyzdžiui, miegamajame.

9. Kvepalai

Tą patį galima pasakyti apie kvepalus. Jei trokštate pademonstruoti savo dailius kvepalų buteliukus, vonios kambarys jiems – ne vieta. Karštis ir drėgmė spartina oksidacijos procesą, todėl kvepalų aromatas suges greičiau nei norėtumėte, nesvarbu, kokio brangumo kvepalai tai būtų.

10. Gabalinis muilas

Jei norite, kad rūpintis vonios kambario švara būtų lengviau, turite tai padaryti – atsisakyti gabalinio muilo. Rinkitės skystą muilą su dozatoriumi, kad jums nereikėtų kas kelias dienas šveisti muilinės apnašų ar praustuvo. Be to, skystas muilas yra higieniškesnis pasirinkimas!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)