Tuo metu dar nei jis, nei pilnutėlė arena, nei žiūrovai ir žiūrovės prie savo „Šilelių“ ar „Taurų“ ekranų nežinojo, kad 1989-tųjų kovo 8-toji visiems laikams nuguls į Lietuvos krepšinio istoriją.

Tą dieną buvo žaidžiamos, atrodytų, visai eilinės rungtynės: SSRS čempionato reguliariojo sezono dvikovoje susitiko absoliutus pirmenybių lyderis Kauno „Žalgiris“ ir trečioje vietoje žengęs Maskvos „Dinamo“ klubas.

Išvakarėse vykusią pirmąją tarpusavio akistatą žalgiriečiai buvo laimėję 99:86, tad jie tikėjosi pergalingos baigties ir šį kartą. Visgi visų nuostabai šventiškai prasidėjęs mačas labai greitai pavirto dinamiečių dominavimu: itin nervingai žaidęs Arvydas Sabonis per pusę pirmo kėlinio užsidirbo tris pražangas, o be jo kuriam laikui likęs „Žalgiris“ atsiliko net 21 taško skirtumu – 26:47...

„Nieko nepadarysi: žalgiriečiai – irgi žmonės. Bet net nejauku, kad tokiu didžiuliu skirtumu pralaimime. Nesinori man tikėti, kad Kauno „Žalgirio“ vyrai nenori padaryti jums, gerbiamos moterys, šventinės dovanos“, – dūsavo eteryje V. Janiūnas, o Sporto halė buvo nuščiuvusi.

Ji kiek atsigavo, kai treneris Vladas Garastas, nepaisydamas pražangų problemos, ant parketo grąžino A. Sabonį, ir šis nutraukė tylą bei ėmė mažinti šeimininkų deficitą. Tačiau čia pat Arvydas visiškai be reikalo po krepšiu rankomis į nugarą nustūmė varžovą ir gavo jau ketvirtą nuobaudą. Po pirmos pusės – nieko gero: rezultatas – 45:61, o Sabas su keturiomis pražangomis.

„Turbūt įvyko labai rimtas pokalbis „Žalgirio“ rūbinėje. Aišku, kad taip klysti ir rungtyniauti nederėtų. Pasidomėjau techniniu protokolu: per pirmą kėlinį žalgiriečiai sugebėjo suklysti net 22 kartus“, – gėdingą statistiką žiūrovams pranešė susirūpinęs V. Janiūnas.

Retas rezultatyvumas! Taip, moterys, kaip ir tikėjotės, žalgiriečiai neapvylė jūsų. Dar kartą sveikiname jus su jūsų diena. Tai – puiki „Žalgirio“ dovana jums, mielosios
Vladas Janiūnas

Antrą pusę V. Garasto auklėtiniai pradėjo jau visai kitaip – gerokai suaktyvino savo veiksmus gynyboje, o ir patys su kamuoliu jau elgėsi daug apdairiau. Gindamasis saugojosi tik A. Sabonis, kuriam dar viena pražanga būtų paskutinė.

„Arvydas labai stengiasi ir nori pelnyti kuo daugiau taškų, nes penktą baudą gali gauti ir nebūdamas kaltas“, – pastebėjo komentatorius.

Po 10 iš eilės Sabo suverstų taškų skaičiai švieslentėje gražėjo – 60:65, o pilnos tribūnos vis garsiau skandavo: „Žalgiris“! „Žalgiris“!

„Audringa antro kėlinio pradžia. Malonu, kad kauniečiai nusprendė nebejuokauti ir mums visiems bei mūsų brangiosioms moterims įrodyti, kad pirmasis kėlinys – tai atsitiktinumas“, – džiaugėsi V. Janiūnas po to, kai pagrindinis „Dinamo“ centras Aleksandras Ochotnikovas išsibaudavo, o Rimas Kurtinaitis persvėrė rezultatą (72:71).

Kitą pavarą įjungė ne tik „Žalgiris“, bet ir A. Sabonis, kuris po kelių galingų dėjimų ir taiklių metimų likus žaisti 8 min. jau buvo surinkęs net 41 tašką – 87:76.

„Sabonis laimi visas dvikovas – tiek po savuoju, tiek po „Dinamo“ krepšiu. Tikras sportinis pyktis! Jis ir gerai kovoja dėl kamuolių, ir rezultatyviai atakuoja“, – gėrėjosi V. Janiūnas.

Nors tuomet V. Garastas kelioms minutėms pasodino Arvydą ant suolo, vos tik vėl pasirodęs aikštėje jis labai greitai turėjo jau 49 taškus, o paskutinę rungtynių minutę dar stojo mesti baudų. Jam pataikius pirmąją – didžiulės ovacijos Kauno sporto halėje: 50 vieno žaidėjų taškų ji dar nebuvo regėjusi!

Prieš pat nuaidint finalinei sirenai Sabas dar kartą įmuša kamuolį į krepšį: įspūdinga – pergalė 115:104 ir 53 taškai asmeninėje jo sąskaitoje.

„Retas rezultatyvumas! Taip, moterys, kaip ir tikėjotės, žalgiriečiai neapvylė jūsų. Dar kartą sveikiname jus su jūsų diena. Tai – puiki „Žalgirio“ dovana jums, mielosios“, – konstatavo V. Janiūnas.

V. Garastas po susitikimo pridūrė, kad A. Sabonis yra nesustabdomas ir gali primesti tiek taškų, kiek nori.

Karjeros pasirodymą surengęs Sabas finišavo su rekordiniais 53 taškais (23/31 dvitaškiai, 0/4 tritaškiai, 7/8 baudos), 17 atkovotų kamuolių, net 60 naudingumo balų.

Tai buvo paskutinis tiek jo, tiek ir viso „Žalgirio“ sezonas SSRS čempionate: po jo Arvydas kartu su Valdemaru Chomičiumi pakėlė sparnus į Valjadolidą, o žalgiriečiai persikėlė į Lietuvos pirmenybes.

Beje, reguliariojo sezonu nugalėtoju tapusiam „Žalgiriui“ 1989 m. visgi nepavyko laimėti aukso: kontroversiškame finale 0:2 buvo nusileista Kijevo „Budivelnik“.

Savo ruožtu Arvydas daugiau niekada taip ir nebepasiekė 50 taškų ribos. Tiesa, jo rekordas Kaune gyvavo gana neilgai, tik šešerius metus, nes 1995 m. kovo 31 d. Gintaras Einikis įsigudrino per vos 24 min. pelnyti net 61 tašką (30/34 dvitaškiai, 0/3 tritaškiai, 1/1 bauda) į Kauno NECA klubo krepšį.

Rezultatyviausi Sabo pasirodymai visose lygose, kurios jam teko žaisti: SSRS čempionate – 53, Ispanijos ACB – 44, NBA33, Eurolygoje – 29, LKL23 taškai. Visus šiuos asmeninius rekordus jis pasiekė jau po dviejų jam atliktų Achilo sausgyslės operacijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)