„Didžiausias priekaištas mums yra dėl socialinės atskirties didėjimo, kuris šiek tiek asocijuojasi su tuo, kad augo ekonomika. Matyt, kad kitais metais jau bus šiek tiek kitokia ataskaita, galbūt šiek tiek sumažės (socialinė atskirtis. – ELTA) dėl padarytos mokesčių reformos.

Dar vienas priekaištas – dėl neįvedamų mokesčių, kurie mažintų oro taršą, taip pat dėl nekilnojamojo turto (mokesčio. – ELTA). Tos visos pastabos labai panašios, ką teikdavo mums Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija“, – Eltai komentavo G. Kirkilas.

Pasak ERK pirmininko, šių metų ataskaita nelabai skiriasi nuo pastarųjų metų ataskaitų, tačiau joje atsispindi ir pozityvūs Lietuvos ekonomikos požymiai.

„Ekonomikos augimas yra, net vienas sparčiausių euro zonoje. Dėl ES pinigų įsisavinimo mes irgi atrodome neblogai, tai tuo požiūriu, kaip rodo apžvalga, Lietuva yra stabili ir patikima ES šalis“, – sakė G. Kirkilas.

Kaip rašė ELTA, vasario pabaigoje paskelbta EK ataskaita rodo, kad šalies pajamų nelygybė ir socialinė atskirtis yra kritinėje padėtyje. Joje atkreipiamas dėmesys ir į mažėjantį darbingo amžiaus žmonių skaičių.

„Lietuva išlieka paradokso valstybe. Iš vienos pusės – gera ekonominė sveikata, stiprus ekonomikos augimas, mažėjantis nedarbas, sparčiai augantys atlyginimai ir labai geri viešieji finansai. Tačiau tuo pačiu metu – didėjantys regioniniai skirtumai ir kritinė padėtis dėl pajamų nelygybės, skurdo ir socialinės atskirties rizikos“, – žurnalistams tuomet sakė EK atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius.

Jis pažymėjo, kad mokesčių ir išmokų sistema, kaip vertinama EK ataskaitoje, turi mažai įtakos mažinant skurdą.

Ataskaitoje pažymima, kad pernai šalies ekonomikos augimas išliko stiprus ir siekė 3,6 proc. Manoma, kad 2019 ir 2020 m. ekonomika augs lėčiau – atitinkamai 2,7 ir 2,4 proc.