„Manau, turime pripažinti, kad mes Švedijoje ir kiti reguliuotojai padarėme per mažai“, - po Švedijos parlamento finansų komiteto posėdžio žurnalistams sakė E. Thedeenas.

„Galima padaryti daugiau ir padarysime daugiau, manau, kad visa Švedijos priežiūros sistema turi būti sustiprinta“, - teigė jis.

Pasak FI vadovo, jis perskirstys turimas FI lėšas ir prašys papildomų išteklių, kad sustiprintų institucijos pajėgumus kovoje su pinigų plovimu. Švedijos vyriausybė ketvirtadienį taip pat paskelbė teiksianti parlamentui įstatymą, kuris leistų šalies finansų priežiūros institucijoms sparčiau pradėti įtariamo pinigų plovimo tyrimus.

Švedijos FI ir Estijos kolegos jau pradėjo bendrą tyrimą dėl kaltinimų „Swedbank“ pinigų plovimu, o E. Thedeenas pabrėžė, kad Šiaurės ir Baltijos šalių finansų reguliuotojai ateityje bendradarbiaus aktyviau.

„Greitai susitiksime ir pradėsime operatyvinį bendradarbiavimą, ne tik keitimąsi informacija“, - sakė E. Thedeenas.

Švedijos FI sulaukė kritikos po to, kai inspekcijoje dirbę žmonės prasitarė, kad institucijos vadovybė ignoravo tyrėjų rekomendacijas nubausti SEB banką ir „Swedbank“ už nepakankamus saugiklius prieš pinigų plovimą, tačiau E. Thedeenas atmetė tokius pasisakymus.

„Mūsų sprendimas buvo pagrįstas ir teisingas. Mūsų ekspertų rekomendacijų kokybė turi būti užtikrinta, ir aš esu už tai atsakingas, todėl mes ir nebaudėme bankų“, - žurnalistams tikino FI vadovas.

Jis teigė pasitikįs vyriausybe ir sakė nesulaukęs jokių raginimų atsistatydinti.

Finansų komiteto pirmininkas Fredrikas Olovssonas palaikė E. Thedeeną, tačiau įspėjo bankus, kad būtent jie turės susimokėti už didesnės priežiūros išlaidas.

„Jei mes sustiprinsime priežiūrą, bankai turėtų būti apmokestinti už didesnę priežiūrą. Svarbu pabrėžti, kad ne mokesčių mokėtojai turės už tai susimokėti“, - sakė F. Olovssonas.

„Bankai taip pat turi galimybes susimokėti didesnes baudas nei dabar. Manau, kad FI turi laikytis griežtesnės pozicijos“, - pridūrė Švedijos parlamento finansų komiteto pirmininkas.

Vasario 20 d. Švedijos nacionalinis transliuotojas SVT pranešė, kad su „Danske Bank“ pinigų plovimo skandalu yra susijęs ir kitas Skandinavijos bankas - „Swedbank“. SVT teigimu, tarp „Swedbank“ ir „Danske Bank“ Baltijos šalių filialų įvykdyta mokėjimų už maždaug 40 mlrd. kronų (3,8 mlrd. eurų). Švedijos ir Estijos finansų inspekcijos apie bendrą „Swedbank“ tyrimą pranešė jau kitą dieną - vasario 21-ąją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)