Vėlai trečiadienį duodamas interviu televizijai „Kanal 24“ R. T. Erdoganas taip pat nurodė, kad ateityje Ankara galbūt svarstys, ar pirkti pažangesnių rusiškų raketų sistemų S-500.

Šią savaitę NATO pajėgų Europoje vadas amerikietis Curtisas Scaparrotti sakė JAV Kongresui, kad būdama Aljanso narė Turkija turi atsisakyti savo planų pirkti iš Maskvos sistemų S-400, antraip neteks galimybės ateityje įsigyti amerikietiškų karo lėktuvų ir raketų sistemų.

Pasak jo, Turkijai nusprendus naudoti rusų raketų sistemas „žemė–oras“ kiltų pavojus orlaiviams F-35.

Tai jau ne pirmas Vašingtono perspėjimas Turkijai dėl jos planų pirkti kompleksus S-400. JAV ir kitos NATO valstybės narės ne kartą skundėsi dėl tokio Ankaros sprendimo, teigdamos, jog šios sistemos nesuderinamos su kita Aljanso naudojama ginkluote ir keltų pavojų saugumui.

Dėl šio ginčo kiek pablogėjo ir taip šaltoki Vašingtono ir Ankaros santykiai, taip pat paaštrėjo įtampa dėl pilietinio karo Sirijoje.

„S-400 klausimas yra įvykęs sandoris – žengti atgal neįmanoma. Pasiekėme susitarimą su rusais, – kalbėjo R. T. Erdoganas. – Judėsime prie bendros gamybos. Galbūt po S-400 pasirinksime S-500.“

JAV sutiko parduoti Turkijai 100 savo naujausių penktos kartos naikintuvų F-35, bet kol kas perdavė tik du tokius orlaivius. Pernai Kongresas įsakė laikinai įšaldyti šių lėktuvų pristatymą.

Gruodį Valstybės departamentas taip pat patvirtino amerikietiškų priešraketinės gynybos sistemų „Patriot“ pardavimą Ankarai už 3,5 mlrd. JAV dolerių (3,1 mlrd. eurų).

R. T. Erdoganas pareiškė, kad Turkija galėtų įsigyti daugiau sistemų „Patriot“, „jei sąlygos bus tinkamos, kainos bus prieinamos, ir jei mes galėsime užsiimti bendra gamyba“.

Turkų prezidentas pridūrė, kad pirma kompleksų S-400 partija bus gauta liepos mėnesį.