Kaip rašoma nytimes.com, tyrimai parodė, kad žuvų bei jūros gėrybių kiekis nuo 1930-ųjų metų iki 2010-ųjų sumažėjo 4,1 proc. dėl žmonių veiklos sukeltos klimato kaitos. „Šie 4 proc. skamba kaip mažas skaičius, tačiau tai yra 1,4 milijono metrinių tonų žuvų”, – sako pagrindinis tyrimo autorius dr. Chrisas Free.

Mokslininkai įspėja, jog visuotinis atšilimas ateinančiais dešimtmečiais darys neigiamą įtaką pasauliniam maisto auginimui, gamybai bei tiekimui. Naujieji tyrimai atskleidžia, kad ne tik pernelyg aktyvus žuvų gaudymas, tačiau ir klimato kaita, kaip vienas ir atskiras veiksnys, daro didelį poveikį žuvims bei jūros gėrybėms.

Anot Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos, žuvis bei jūros gėrybės sudaro 17 proc. visų pasaulyje suvartojamų gyvūninių baltymų. „Žuvys yra gyvybiškai svarbus baltymų šaltinis daugiau nei pusei pasaulio gyventojų, o apie 56 milijonams žmonių tai ir pajamų šaltinis, nes jie užsiima jūrų žvejyba”, – tikino dr. C. Free.

Žuvys parduotuvėje

Šylant vandenynams, kai kurios vietovės ypač nukentėjo – pavyzdžiui, per minėtąjį laikotarpį, Šiaurės Rytų Atlanto vandenyne ir Japonijos jūroje žuvų populiacijos kiekis dėl klimato kaitos sumažėjo 35 proc.

„Rytų Azijos ekosistemose žuvininkystės produktyvumas sumenko bene labiausiai, o šiame regione gyvena didžiausios augančios žmonių populiacijos, kurios labai priklauso nuo jūros gėrybių”, – tikina dr. C. Free.

Jūrų augalija ir gyvūnija yra bene labiausiai klimato kaitos paveikta sfera. Vandenynai absorbuoja 93 proc. šilumos, kurią atmosferoje sulaiko šiltnamio efektą sukeliančios dujos, išsiskiriančios dėl žmonijos veiklos. Aprašomame tyrime taip pat teigiama, jog dabar vandenyno temperatūra kyla sparčiau nei bet kada anksčiau.

Besikeičiančios sąlygos vandenynuose verčia žuvis ieškoti geresnių gyvenimo sąlygų, tinkamesnės temperatūros. Aukšta vandenyno temperatūra gali pražudyti ne tik žuvis, tačiau ir jų maitinimosi šaltinius. Nors pastebėta ir kai kurių žuvų rūšių populiacijos padidėjimų, tačiau per 8 tyrimo dešimtmečius didesnė dalis žuvų populiacijų sumažėjo.

Žuvys

Jau anksčiau atlikti tyrimai rodė, jog klimato kaita ateityje lems žuvų mažėjimą vandenynuose, tačiau dabar mokslininkai teigia, jog, remiantis naujausiais tyrinėjimais, šis mažėjimas jau yra prasidėjęs. Ne tik kylanti vandenynų temperatūra, tačiau ir intensyvi žvejyba pakenkė žuvų gebėjimui daugintis ir, apskritai, visai vandenynų ekosistemai.

Vis dėlto, nepaisant per intensyvios žvejybos, mokslininkai siūlo ne tik pradėti griežčiau ją riboti, bet ir ieškoti sprendimų ir būdų kaip lėtinti ar visai sustabdyti klimato kaitą.