Apsipirkimo krepšių irimo proceso metu likę mikroplastikai ir plėvelės yra pats dažniausiais netvaraus ir per didelio vartojimo įrodymas Viduržemio jūros pakrantėse, kurias tyrė mokslininkai. Kaip praneša grupė Barselonos universiteto mokslininkų, atlikusių tyrimą, polietilenas sudaro daugiau pusę (54 proc.) rastų atliekų Viduržemio jūros pakrantėje ties Ispanija.

Polietilenas yra plastiko tipas, daugiausiai naudojamas pirkinių maišeliams gaminti. Štai buteliukų gamyboje naudojamas kitas plastiko tipas – polipropilenas, kurio Ispanijos pakrantėse buvo rasta apie 16,5 proc. visų atliekų. Tekstilėje naudojamas poliesteris mokslininkų taip pat aptiktas Viduržemio jūros pakrantėje. Jis sudarė 9,7 proc. atliekų.

Plastiko tarša

Taigi, mokslininkų tyrimai parodė, kad daugiau nei 60 proc. atliekų Viduržemio jūroje sudaro būtent plastikas.

Kai kuriose vietovėse aplink tiriamąją pakrantę mokslininkai suskaičiavo net iki 500 000 mikroplastikų kvadratiniam kilometrui. Vienas tyrime dalyvavusių mokslininkų, kurio tiriamoji sritis yra jūros mokslai, dr. William de Haan sakė, kad rezultatai Ispanijos pakrantėje yra labai panašūs kaip ir kitų Viduržemio jūros regionų pakrantėse. Anot jo, Viduržemio jūra ir jos krantai gali būti vieni labiausiai užterštų plastiku ir ši tarša skleidžiama į kitus atvirus vandens telkinius.

Mokslininkai atliko tyrimą ties Katalonijos, Mursijos ir Almerijos pakrantėmis. Visuose regionuose fiksuota didelė mikroplastikų tarša.

Tiesa, šie regionai pasižymi dideliu gyventojų tankumu, intensyviu turizmu ir jūros pramone, todėl šiuose regionuose ir fiksuojami aukšti taršos rodikliai.

Polietilenas šiose pakrantėse sudarė du trečdalius (65 proc.) okeaninių mikroplastikų.

Daugiau skaitykite ČIA.