Programa „Kurk Lietuvai“ yra pirmoji ir kol kas vienintelė profesinio tobulinimo ir gerosios užsienio praktikos pritaikymo programa Lietuvos viešajame sektoriuje, kuri nuo 2012 m. suteikia galimybę tarptautinės patirties turintiems profesionalams savo žiniomis ir idėjomis prisidėti prie strateginių Vyriausybės projektų ir modernios Lietuvos ateities kūrimo. Per septynerius programos gyvavimo metus į Lietuvą sugrįžo 159 profesionalai, kurie įgyvendino beveik 200 projektų daugiau nei 50-tyje nacionalinių ir regioninių institucijų.

Dalyvių istorijos itin skirtingos

Markas Mongirdas – vienas programos dalyvių. Kai Markui buvo penkeri metai, jo tėvai laimėjo žalią kortą ir visa šeima išsikėlė gyventi į Ameriką. Jis ten užaugo, baigė mokslus bei dirbo. Tačiau noras grįžti namo širdyje vis kurstė ilgesį. Taip pat suvokimą, kad Lietuva yra tėvynė – niekur kitur tavo darbai bei idėjos tiek daug nereiškia. Prieš metus jis buvo vienas kandidatų, užpildžiusių „Kurk Lietuvai" anketą. Šiandien Markas dirba Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje, ruošia Lietuvos dirbtinio intelekto strategiją ir jos įgyvendinimą.

Jis sako: „Nors 20 metų gyvenau toli nuo Lietuvos, visada jaučiausi jos dalimi. Padėjo lituanistinė mokykla, dalyvavimas Čikagos lietuvių Jaunųjų Profesionalų klubo bei kitų visuomeninių organizacijų veikloje ir, žinoma, nepamirštamos vasaros čia, gimtinėje. Šį kartą grįžau jau ne atostogų, grįžau dirbti. Esu laimingas, galėdamas prisidėti prie savo šalies ateities kūrimo, stengdamasis savo žinias bei svetur įgytą patirtį pritaikyti Lietuvoje. Tikiu, kad paskatinsiu ir kitus pasirinkti panašų kelią."

Irminos Žemaitytės istorija visai kitokia. Ji augo Lietuvoje, studijavo architektūrą Romoje, Škotijoje, o vėliau dirbo Rygoje. Galiausiai, darbai atvedė atgal į Vilnių – ji prisijungė prie VšĮ „Investuok Lietuvoje" komandos. Irmina yra viena tų „Kurk Lietuvai" dalyvių, kurie anketą pildė jau grįžę ir kelis metus gyvenę Lietuvoje.

„Išvykimas mokytis ir dirbti svetur sukūrė atstumą, kuris leido Lietuvą įvertinti kaip erdvę kurti ir įgyvendinti įdomias idėjas, tobulėti, o „Kurk Lietuvai“ programa tapo keliu, leidžiančiu realizuoti savo žinias ir įgytą įvairialypę patirtį. Studijuodama architektūros mokslus, o vėliau ir dirbdama kultūros valdymo srityje jaučiau, jog didžiausią prasmę turi darbai, kurie prisideda prie teigiamo mūsų valstybės pokyčio. Šiandien džiaugiuosi galimybe būti energingų bendraminčių būryje, o savo energiją nukreipti Lietuvos ateities kūrimui", sako Irmina.

Julija Šredersaitė Londone baigė muzikos ir meno vadybą, ten penkerius metus gyveno ir dirbo skirtingose muzikos renginių ir įrašų kompanijose, organizavo koncertus bei atstovavo atlikėjus. Nors niekada neturėjo nieko bendro nei su politika, nei viešuoju sektoriumi, visgi dabar ji prisideda prie inovacijų ekosistemos gerinimo Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje.

„Į Lietuvą grįžau su dideliu noru prisidėti prie teigiamų pokyčių šalies viduje. Mane visada domino matyti Lietuvos vardą tarptautiniame kontekste, todėl dar gyvendama Didžiojoje Britanijoje palaikiau glaudžius ryšius su Lietuvos kultūrine terpe. „Kurk Lietuvai“ tapo puikia galimybe panaudoti savo sukauptą tarptautinę ir profesinę patirtį inovatyviems sprendimams viešajame sektoriuje bei kartu su kolegomis prisidėti prie progresyvios šalies kūrimo", teigia Julija.

„Kiekvienas programos dalyvis – tai atskira istorija verta pasakojimo. Kas kart atrankų metu stebimės kandidatų biografijomis ir patirtimis, kurias jie pasiruošę pasidalinti su savo Lietuva. Programa „Kurk Lietuvai“ – tai ne darbas, tai gyvenimo etapas per kurį kartu su visa komanda ir gausiu programos bičiulių tinklu auginame lyderius, o lyderiu gali tapti kiekvienas. Svarbiausia alkis pokyčiui ir degančios akys“, savo mintimis dalijasi programos „Kurk Lietuvai“ vadovė Agila Barzdienė.

Tramplinas tolimesnei karjerai

Kaip teigia šią programą įgyvendinančios VšĮ „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius Mantas Katinas, „Kurk Lietuvai” programa tarsi mažytis gyvybės lašas nuvilnija valstybės institucijose pažadindama suvokimą, kad galima nuveikti neįtikėtinai daug, kai pasitelkiame jaunus talentingus žmones ir jų kūrybines galias valstybės ateičiai sukurti.

„Kurk Lietuvai“ programa suteikia dalyviui galimybę pritaikyti turimas žinias ir įgūdžius šalies konkurencingumo ir viešojo sektoriaus efektyvumo didinimo projektuose. Pačių projektų spektras itin įvairus nuo ekonomikos ir inovacijų iki kino sklaidos regionuose. Visiems jiems reikalingi entuziastingi žmonės, kurie savo pasiūlymus programos metu pristatyto aukščiausiems šalies vadovams. Tai puikus būdas kurti karjerą Lietuvoje dalyviai išplečia savo profesinių kontaktų tinklą, o programa tampa tramplinu tolimesnei karjerai.

„Kurk Lietuvai” programos metu buvo išvystyti tokie projektai, kaip nacionaliniu mastu veikianti taromatų sistema „Gražinti verta”, plačiai naudojama psichologinės savipagalbos išmanioji programėlė „Pagalba sau” ir šiemet pilotinėse Lietuvos mokyklose įdiegta elektroninė ir anoniminė pranešimo apie patyčias platforma „Patyčių dėžutė“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)