Tai sprendimai, kuriuos priėmė politikai vyrai. Moterys prašė, reikalavo savo teisių. Ir vyrai jas išgirdo. Garbė jiems, supratusiems, kad politikoje moterys gyvybiškai būtinos, kad jos gali būti ir yra lygiavertės valstybės kūrėjos.

Ir todėl šiandien sakau: su Kovo 8-ąja, politikai vyrai, su Tarptautine moters diena! Su diena, kai negaliu nekelti klausimo: kodėl politikoje moterų vis dar per mažai? Sakyčiau, tragiškai mažai.

Galima pateikti kalną skaičių, statistikos, įrodančios šį faktą.

Lietuvos Respublikos Seime – vos 31 moteris iš 141 Seimo nario. Moterų Seimo narių net sumažėjo. Moteris nevadovauja nė vienai partijai. Vyriausybė – išskirtinai vyriška. Neradus moters ministrės, norima net ministeriją naikinti. Europos Sąjungoje vidutiniškai kas trečias ministrų portfelis – moters rankose.

Sekmadienį įvykusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose vyrų varžėsi net 9 proc. daugiau nei moterų. Net pranešta, kad vidutinis statistinis kandidatas yra 48-erių vyras, tikėtina, vardu Vytautas, Kęstutis arba Jonas. Devyniolikos savivaldybių, kuriose rinkimai jau baigėsi, tarybose – tik trečdalis moterų. Ir, susumavus galutinius rinkimų rezultatus, nieko nenustebintų faktas, kad savivaldybių tarybose moterų vos 25 procentai.

Sakot, jos, moterys, pačios nenori eiti į politiką? Arba – jos nesugebės?

Oi, tie stereotipai: vyrai turi išlaikyti šeimas, o moterys turi dirbti namuose; vyrai negali verkti, nes ašaros vyrų akyse – silpnumo ženklas. Ir dar, deja, gyvas tas stereotipas – vyrai protingesni. Tie stereotipai programuoja mūsų elgesį, tempia mūsų visuomenę atgal, į XIX amžių.

Negaliu kalbėti už visas moteris, bet tikrai žinau: moterų į politiką eitų daugiau, jei jų pečių neslėgtų buitis. Jei būtų sudarytos tinkamos sąlygos derinti šeimos ir darbo, karjeros reikalus. Dabar to nėra. Dabar dažnai visa buitis, vaikų, sergančių artimųjų priežiūra tenka moterims.

Deja, ir Europos Parlamente (kur moterų nuolat daugėja ir dabar jos sudaro 37 proc.) sunkokai skinasi kelią direktyva, numatanti valstybėms stiprinti šeimos ir karjeros derinimą. Tai visas kompleksas priemonių, palengvinančių pirmiausia moterų buitį, dalyvavimą darbo rinkoje, o tai reiškia – ir politikoje.

Džiaugiuosi Europos Parlamento sprendimu remti Vaikų garantijos iniciatyvą. Ji reiškia vaikų apsaugą nuo skurdo, nuo atskirties. O tai juk pagalba mamoms ir tėčiams, auginantiems vaikus.
Oi, tie stereotipai: vyrai turi išlaikyti šeimas, o moterys turi dirbti namuose; vyrai negali verkti, nes ašaros vyrų akyse – silpnumo ženklas. Ir dar, deja, gyvas tas stereotipas – vyrai protingesni.
Vilija Blinkevičiūtė

Sakot, svarbu profesionalumas, išmanymas, o ne lytis? Koks skirtumas, kiek vyrų ir kiek moterų užima vadovaujančius postus, dalyvauja politikoje?

Dėl išmanymo: ir Lietuvoje, ir visoje ES moterų, įgijusių aukštąjį išsimokslinimą, yra daugiau. Tik vėliau moterų pečius užgriūva šeimos rūpesčiai, buitis. Jos priverstos rinktis nepilną darbo dieną arba dirbti namuose šeimininkėmis. O tai reiškia ne tik mažas pajamas (moterų atlyginimai Lietuvoje net 14 proc. mažesni nei vyrų), bet ir mažas pensijas ateityje. Atsitinka ir taip, kad moterys, dirbdamos tą patį darbą kaip ir vyrai, gauna žymiai mažesnį atlyginimą.

Turiu ir aš klausimų. Kodėl Skandinavijos šalyse skirtumas tarp vyrų ir moterų atlyginimų – mažiausias pasaulyje? Kodėl Švedija yra viena geriausių valstybių pasaulyje auginti vaikus? Gal todėl, kad ten, Švedijos parlamente, jau seniai ir vyrų, ir moterų – beveik po lygiai (partijos tai nusprendė savanoriškai). Gal todėl, kad moterys politikės dažniau nei vyrai teikia pirmenybę socialinei, šeimos politikai, sveikatos apsaugai ir pagyvenusių žmonių problemoms spręsti. Ir tuomet jau nesunku atsakyti į klausimą, kodėl čia, Lietuvoje, dešimtmečiais negalima išspręsti socialinių, švietimo, sveikatos apsaugos problemų.

Ir kodėl jūs, vyrai, gyvenat trumpiau? Lietuvoje – net 11 metų trumpiau nei moterys. Blogiausias rodiklis ES. Moterims dėl to, kad per anksti išeinat iš šio pasaulio, kyla didelių problemų. Ypač senatvėje. Pasaugokit save, prašau. Mums, moterims, jei gyvensit ilgiau, bus tik geriau.

Daug metų dirbu su jumis, gerbiu jus. Vis dėlto ir mano patirtis teigia: Lietuvoje moteriai, norinčiai užimti vieną ar kitą poziciją, reikia būti dviem galvom aukštesnei už vyrą. O juk moterys politikoje yra tiesiog būtinos.

Ir būtent nuo jūsų, vyrai politikai, nemaža dalimi šiandien priklauso, ar žengsime pažangos keliu. Nes jūsų vis dar gerokai daugiau parlamentuose, vyriausybėse ir tarybose. Kamuolys jūsų pusėje.

Ir žinoma, su švente sveikinu jus, mielos moterys, nors ta šventė šiandien – eilinė jūsų darbo diena įstaigose, įmonėse ar namuose, kuriuose rūpinatės vaikais, vyrais, senoliais, sergančiais artimaisiais.