Tyrėjai jau seniai siekia susipažinti su šiais archyvais, norėdami išsiaiškinti, kodėl Pijus XII (1939–1958) nesiėmė veiksmų, kad užkirstų kelią nacistinės Vokietijos vykdytam Holokaustui. Dėl tokios pozicijos Šventasis Sostas yra kaltinamas pasyviu bendrininkavimu su naciais.

„Nusprendžiau, kad Pijaus XII pontifikato laikų Vatikano archyvų atidarymas įvyks 2020 metų kovo 2 dieną“, – pranešė popiežius Pranciškus.

Šią dieną bus minimos Eugenio Pacelli išrinkimo popiežiumi 81-osios metinės.

„Bažnyčia nebijo istorijos“, – pridūrė Pranciškus, prisimindamas, kad Pijus XII tapo Romos Katalikų Bažnyčios vadovu „vienu iš liūdniausių ir tamsiausių XX amžiaus laikotarpių“.

Pasak Pranciškaus, sprendimą atverti minėtus archyvus jis priėmė tvirtai tikėdamas, kad rimti istoriniai tyrimai į „tinkamoje šviesoje ir deramai įvertins pagirtinus jo pontifikato momentus ir, be jokios abejonės, taip pat (įvertins) didelių sunkumų, kankinamų sprendimų akimirkas“.

Daugelio istorikų nuomone, popiežius Pijus XII galėjo griežčiau pasmerkti nacių vykdytą žydų žudymą, tačiau to nepadarė dėl diplomatinio atsargumo ir bijodamas sukelti pavojų okupuotoje Europoje gyvenantiems katalikams.