Atsako medicinos psichologė-psichoterapeutė Marija Turlinskienė

Šlapimo nelaikymas yra gana dažna sveikatos problema, sukelianti nemažai apribojimų kasdieniame gyvenime (šeimyniniame, socialiniame, profesiniame), pabloginanti gyvenimo kokybę ir savivertės jausmą, vis dar yra stigmatizuojanti ir sukelianti gėdos jausmą. Dėl to turinčios šį negalavimą pacientės drovisi kreiptis medicininės pagalbos, dažnai užvilkina savo apsilankymus pas gydytojus tiek, kad problema tampa tik didesnė ir sunkiau gydoma.

Gėdos jausmą palaiko savęs nuvertinimas („tokia intymi problema, kaip apie ją kalbėtis su gydytoju“, „tik vyresnio amžiaus žmonėms taip būna, o aš dar jauna“, „nenoriu, kad kas nors žinotų, susitvarkysiu pati“ ar pan.), nepasitikėjimas medikais (įvairių gąsdinančių, neigiamai nuteikiančių pasisakymų atradimas internetinėje erdvėje ar girdint aplinkui), prislėgta emocinė būsena (nuolatinis diskomfortas, nerimas, kad niekas nepastebėtų, jog turite šią problemą, bloga nuotaika dėl nemalonių apribojimų, nepasitenkinimas gyvenimu, bejėgiškumo jausmas ir kt.), baimė, ar susitvarkysite nuvykę į konsultaciją („o kas, jeigu reikės laukti?“, „ar bus arti tualetas?“, „kokia apžiūros procedūra, kokie tyrimai laukia?“ ir pan.).

Marija Turlinskienė

Kaip nugalėti savo gėdos jausmą ir kreiptis medikų pagalbos?

1. Pirmiausia, pamąstykite plačiau – gydytojai yra matę tiek pacientų ir tiek įvairių ligų, kad net mums atrodančios labai intymios, neįprastos, gėdingos problemos jų nestebina.

2. Daugeliui įvairių sveikatos sutrikimų yra šiuolaikinių, novatoriškų gydymo būdų, apie kuriuos tiesiog nežinome, nesuprantame, o laiku kreipęsi medicininės pagalbos ir gavę tinkamą gydymą, būtume išvengę nemalonių, gyvenimą apsunkinančių simptomų.

3. Apie delikačius sveikatos klausimus visada drąsiau kalbėtis su tuo mediku, kuriuo pasitikite, su kuriuo bendraujate ilgesnį laiką – kreipkitės pirmiausia į tokį, o iš jo jau galėtumėte gauti nuorodą, patarimą, siuntimą pas gydytoją specialistą.

4. Tikriausiai įtariate, kad gydant bet kokią ligą ar negalavimą svarbus ir jūsų asmeninis aktyvus dalyvavimas ir indėlis, todėl žinia, kad galbūt teks keisti gyvenimo būdą, įpročius, pomėgius, taip pat gali stabdyti kreiptis medicininės pagalbos

5. Kreiptis medikų pagalbos – tai pirmiausia prisipažinti sau pačiai, kad šią problemą turite. O juk tai ir yra pirmas žingsnis sveikimo link – neneigti, neracionalizuoti, nenuvertinti situacijos. Išdrįsę nueiti pas gydytoją pajusite, kad dabar jūs kontroliuojate ligą, o ne liga – jūsų gyvenimą.