Paskutinėmis dienomis prieš rinkimus politinių partijų ir visuomeninių komitetų lyderiai švytėjo optimizmu, bet man, niekur nekandidatuojančiam ir nedalyvaujančiam politikoje, visai neprivalu juos mėgdžioti. Todėl parašysiu tai, ką galvoju.

Manau, kad ir šį kartą savivaldybių rinkimų rezultatai netaps sveiko proto, atsakingos politikos ir naujų idėjų pergale. Kuo toliau nuo didžiųjų šalies miestų, sutelkusių tautos intelektualinių galių likučius, tuo labiau tai bus matoma. Nes negali kyšininkai, kontrabandininkai, vagys, sukčiai, veltėdžiai ir alkoholikai, aplinkoje nesiorientuojantys senukai, už pusę minimalios algos darbdaviui vergaujantys bevaliai, tuščiose, bet neuždarytose mokyklose etatus atidirbinėjantys pedagogai, vaikamušiai ir vaikų atiminėtojai, pavargę nuo politikos televizinių pramogų vartotojai bei trenkti komunalinės teisybės ieškotojai staiga išsirinkti ne į save panašius atstovus.

O jei tokiose vietose randasi koks laisvai mąstantis jaunas žmogus, kurio nesugeba atbukinti švietimo sistema, tai mauna iš čia neatsigręždamas.

Visuomeninių komitetų dalyvavimo savivaldos rinkimuose įteisinimas buvo ne kažkokios įsivaizduojamos partijų krizės pasekmė, o sąmoninga diversija, išsprogdinusi demokratijos pagrindus savivaldoje.

Šūkiai, neva partijos nutolo nuo žmonių, jų negirdi ir neatstovauja, labai tiko tiems, kuriuos didžiosios partijos pašalino iš savo gretų už veiksmus, nesuderinamus su deklaruojamomis vertybėmis. Sukurti naują savo partiją tokiems atskalūnams nėra lengva – reikia kažkur rasti 2 tūkst. bendraminčių. Todėl patogiau prakeikti visą partinę sistemą ir dalyvauti rinkimuose su vienadieniu komitetu.

Po šitų rinkimų turėsime dar daugiau jokios politinės atsakomybės nejaučiančių, nei Dievo, nei Baudžiamojo Kodekso nebijančių carų ir carukų regionuose. Turėsime savivaldą, kuri savo „zadanijomis“ nuodys nacionalinę politiką, o savų gyventojų nepasitenkinimą provincijos sąstingiu spręs išstumdama nepatenkintuosius, o pasyvią daugumą užliūliuodama viešųjų ryšių priemonėmis sukurta klestėjimo iliuzija.

Turėsime korupcijos židinius, kur Specialiųjų tyrimų tarnybai nebus ką veikti, nes aplinkui – visi patenkinti, visi dalyvauja išgrobstytų viešųjų pinigų dalybose pagal savo nuopelnus ir sugebėjimus prisigerinti patvaldžiams.

Nesitikėkite, kad provincija pati atsinaujins, nelaukite iš jos šviežių idėjų – patys girdėjote, kokias banalybes kalbėjo debatuose kandidatai. Šalies ateitį lemiantys apsisprendimai vyks ne dabar, o šių metų gegužę, per prezidento rinkimus, ir ypač 2020 m. rudenį, kai rinksime naują Seimą. Ir tik po to bus galima pagalvoti, ką daryti su gangrenuojančiais Lietuvos pakraščiais.

Nesupraskite manęs klaidingai, tarsi čia raginčiau išvis nedalyvauti šiuose savivaldos rinkimuose. Pats balsavau iš anksto ir jus kviečiu nepatingėti tai padaryti rinkimų dieną, darydamas prielaidą, kad straipsnį iki šitos jo vietos sugebės perskaityti tik elitas – bent minimalius teksto suvokimo gebėjimus turinti visuomenės dalis.

Jei nebalsuosite jūs, savivaldybių tarybose tiesiog nebus jūsų atstovų. Alytaus apskrities policija praneša pradėjusi tyrimą dėl globos namuose vykusių išankstinių rinkimų į Lazdijų rajono savivaldybės tarybą ir mero postą.

„Tikrinant gautą informaciją, įtarimą sukėlė dviejų globos namų gyventojų gebėjimas išreikšti balsavimo valią, kadangi abu asmenys yra sunkūs ligoniai, iš kurių vienas nevaldo rankų ir kojų, o kitas sunkiai orientuojasi aplinkoje, nekalba ir nejuda“, – skelbia pareigūnai. Jei nebalsuosite jūs, jūsų savivaldybėje šeimininkaus to sunkiai besiorientuojančio aplinkoje, nejudančio ir nekalbančio asmens išrinkta valdžia.